Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες ιδιοκτήτες και κατασκευαστές μετά την ακύρωση των μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Εκτός από το κτίριο στον Άλιμο που αποπερατώθηκε αλλά θα κηρυχθεί αυθαίρετο επειδή η οικοδομική του άδεια ακυρώθηκε, υπάρχουν περίπου 200 προσφυγές – αιτήσεις ακύρωσης οικοδομικών αδειών.
Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για ακύρωση των μπόνους του ΝΟΚ, το υπουργείο Περιβάλλοντος άνοιξε διαδικτυακή πλατφόρμα διαβούλευσης και κάλεσε τους πολίτες να αναρτήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ενώ υποσχέθηκε επαναφορά των μπόνους μέσω των πολεοδομικών σχεδίων. Εκεί πολίτες και κατασκευαστές αναφέρουν συγκεκριμένες περιπτώσεις που κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους και βρίσκονται σε απόγνωση.
Καβάλα: «Θα πάθω μεγάλη οικονομική ζημία, έχει ήδη διαταραχθεί η ψυχική μου ηρεμία»
Στην Καβάλα ιδιώτης κάνει λόγο για την μεγάλη οικονομική ζημιά που έχει υποστεί, καθώς για την άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Αγόρασα στη πόλη της Καβάλας ( περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) το 2023 ένα οικόπεδο με μια διώροφη μονοκατοικία με υπόγειο, με σκοπό να την κατεδαφίσω και να χτίσω μια νέα οικοδομή χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης κάνοντας χρήση του ΝΟΚ.
Τον Νοέμβριο του 2023 έβγαλα άδεια κατεδάφισης και τον Δεκέμβριο 2023 κατεδάφισα την παλαιά κατοικία. Τον Φεβρουάριο του 2024 έβγαλα οικοδομική άδεια κάνοντας λελογισμένη χρήση του ΝΟΚ (μόνο 10%) όχι 20 -30 -40%. Δεν έκανα πατάρι, δεν έχτισα στο δώμα. Το τελικό ύψος της οικοδομής μου είναι κατά 5 μέτρα πιο κάτω από το μέγιστο ύψος της περιοχής. Έκανα πανάκριβη εκσκαφή σε βραχώδες έδαφος γρανίτη, έριξα τα πέδιλα την πυλωτή και της κολόνες του πρώτου ορόφου. Ο γείτονας έκανε καταγγελία στο εφετείο Κομοτηνής την άδεια που εξέδωσε η ΥΔΟΜ Καβάλας σαν αντισυνταγματική και ζητά την ακύρωση της άδειας. Η οικοδομή μου σταμάτησε δικάστηκε τον Οκτώβριο 2024 και αναμένω την απόφαση. Η οικοδομή μου έχει 5 μήνες σταματημένη. Πληρώθηκαν ένσημα, πληρωθήκαν αποχετεύσεις μπετό σίδερα κ.λ.π. Αποζημίωσα τον κατασκευαστή αγοράζοντας την ξυλεία του επειδή έγινε παύση εργασιών και δεν μπορούσε να πάρει τα εργαλεία του ο άνθρωπος.
Πενήντα μέτρα από την δική μου οικοδομή χτίζετε μια ακόμη οικοδομή με χρήση του ΝΟΚ 30%. Δεν έκανα καταγγελία ο δικός του γείτονας και αυτή η οικοδομή συνεχίζει κανονικά, τελείωσε και τους σοβάδες .
Ποια η διαφορά αυτής της οικοδομικής άδειας που δεν εκκρεμούν δικαστήρια από την δική μου που εκκρεμή απόφαση δικαστηρίου. Άδικο δεν είναι;
Αν ακυρωθεί η νόμιμη οικοδομική άδεια μου θα πάθω μεγάλη οικονομική ζημία έχει ήδη διαταραχθεί η ψυχική μου ηρεμία. Ουδέποτε θα αγόραζα το οικόπεδο ουδέποτε θα έχτιζα αν ήξερα ότι οι Νόμιμες οικοδομικές άδειες ακυρώνονται»
«Εκκρεμουν στο ΣτΕ 200 προσφυγές»
Σε άλλη ανάρτηση, χρήστης που δηλώνει πολιτικός μηχανίκος επισημαίνει: «Αυτή τη στιγμή εκκρεμουν στο συμβούλιο επικρατείας προσφυγες – αιτήσεις ακύρωσης κατά 200 περίπου οικονομικών άδειών που αφορούν κτίρια που έχουν χρησιμοποιήσει τις ευεργετικές φιλοπεριβαλλοντικές διατάξεις του νοκ και πολλαπλάσιες αυτών στο διοικητικό εφετείο. Τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια έχουνε ολοκληρώσει το φέροντα οργανισμό και κάποια απ αυτά έχουνε απόπερατωθεί στο 100% κι έχουν πουληθεί τα διαμέρισματά τους και οι νέοι ιδιοκτήτες έχουνε ήδη εγκατασταθεί σε αυτά. Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του συμβουλίου της επικρατείας όλες αυτές οι άδειες πρόκειται να ακυρωθούν. Αυτά τα εκατοντάδες κτίρια και χιλιάδες διαμερίσματα θα καταστούν αυθαίρετα με όποια προβλήματα ακολουθούν , αδυναμία μεταβίβασης , πρόστιμα διατήρησης και ανέγερσης και λοιπά».
«Πρέπει να χάσουμε τετραγωνικά απο το διαμέρισμά μας»
Μετέωρο βρίσκεται ζευγάρι που σύμφωνα με την ανάρτησή του έχει πληρώσει ήδη αρκετά χρήματα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει «Μετά απο αρκετό καιρό που ψάχνουμε διαμέρισμα, πάνε σχεδόν 2 χρόνια. Υπογράψαμε ιδιωτικό συμφωνητικό και δώσαμε προκαταβολή 2 ημέρες πριν την απόφαση του ΣτΕ.
Ο μηχανικός της οικοδομής έχει κάνει χρήση του ΝΟΚ, και έχει βγάλει Ο.Α. χωρίς να έχουν ξεκινήσει εργασίες στο οικόπεδο. Υπάρχει κατοικία που πρέπει να κατεδαφιστεί. Επίσης να πω ότι μέχρι να έρθουμε σε συμφωνία είχαμε κάνει πολλά ραντεβού για να δούμε τα σχέδια, να προτείνουμε αλλαγές και να διαπραγματευτούμε την τιμή. Χρονικά είναι περίπου πίσω 4 μήνες. Δεν είχαμε ακούσει κάτι για απόφαση που πρόκειται να ληφθεί κτλπ.
Έχουμε πληρώσει και τον δικηγόρο για να μελετήσει το ιδιωτικό συμφωνητικό και να κάνει τις αλλαγές που χρειαστηκε. Τώρα ο μηχανικός μας λέει οτι πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τις εξελίξεις και ότι ίσως να πρέπει να χάσουμε κάποια τετραγωνικά απο το διαμέρισμα μας. Τι γίνεται σ αυτήν την περίπτωση;»
«Δεν μπορώ να χτίσω ούτε τα μισά από τα 95 τ.μ.»
Ιδιώτης περιγράφει ότι προχώρησε στην αγορά οικοπέδου προκειμένου να χτίσει σπίτι 95 τ.μ., όμως μετά την ακύρωση από το ΣτΕ δεν είναι σε θέση να προχωρήσει. «Είμαι ιδιώτης. Αγόρασα οικόπεδο εντός του 2023 στα μεσόγεια με χαμηλό συντελεστή, όπως υπολογίσθηκε βάση τοπογραφικού πρωτού αγοράσω το οικόπεδο αξιοποιώντας τον ΝΟΚ μπορούσα να φτιάξω ένα σπίτι 95τμ να στεγάσω την οικογένεια μου, τώρα όπως είναι προφανές όχι μόνο δεν μπορώ να χτίσω ούτε τα μισά, αλλά έχασα και τα λεφτά μου με την αγορά του οικοπέδου που πλέον ουσιαστικά χωρίς τον ΝΟΚ είναι άχρηστο».
«Έχουμε υπογράψει συμβόλαια με συγκεκριμένα και αυστηρά χρονοδιαγράμματα»
Καταστευαστική εταιρεία σε ανάρτησή της περιγράφει το χάος που, όπως υποστηρίζει, επικρατεί και τις οικονομικές συνέπειες για ιδιώτες και εργολάβους. «Είμαστε κατασκευαστική εταιρεία και έχουμε αναλάβει και υπογράψει για project τα οποία έχουν προχωρήσει και στο σύστημα του ΤΕΕ και είναι ένα βήμα πριν από την προέγκριση. Στις αρμόδιες πολεοδομίες υπήρχαν καθυστερήσεις εβδομάδων για να λάβουμε απάντηση παρά την πίεση που ασκήθηκε. Όλο αυτό το διάστημα έχουν υπογεγραφεί εργολαβικά συμβόλαια, συμβόλαια αντιπαροχής με ποσοστά, έχουν δοθεί προκαταβολές, έχει γίνει κατανομή χιλιοστών και έχουν άτυπα κλείσει και συμφωνίες με αγοραστές.
Ένα βήμα πριν την προέγκριση και εφόσον έχουν γίνει αυτές οι διαδικασίες βγαίνει τέτοια απόφαση και τινάζονται όλα στον αέρα ; Χωρίς να υπάρχει καμία μεταβατική μεταρύθμιση προκειμένου να διευθευτηθούν όλα τα παραπάνω ; Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο. Τόσα χρόνια βαδίζουμε με κοινή νομοθεσία και μέσα σε ένα βράδυ όλα αλλάζουν έτσι απλά προκαλώντας τεράστιο οικονομικό πλήγμα στους επαγγελματίες του κλάδου. Και κάνετε λόγο για ανάκληση έκδοσης μέχρι την οριστική απόφαση; Τη στιγμή που έχουμε υπογράψει συμβόλαια με συγκεκριμένα και αυστηρά χρονοδιαγράμματα; Απαιτούμε άμεσα απάντηση για όλο αυτό το χάος που έχει προκληθεί.
ΥΠΕΝ: «Καμία νέα οικοδομική άδεια με κίνητρα του ΝΟΚ»
Την ίδια ώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος λέει ότι καταβάλλει προσπάθεια να λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ.
Στην τελευτεία ανακοίνωσή του αναφέρει: «Με στόχο την αποφυγή δημιουργίας τετελεσμένων και αδιεξόδων και έως τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), επί της οποίας εκδόθηκε στις 11.12.2024 ανακοίνωση του Προέδρου αυτού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε επείγουσα μεταβατική διάταξη προς ψήφιση στη Βουλή, με την οποία:
Αναστέλλεται η έκδοση προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών άδειων, που κάνουν χρήση: 1) του συστήματος των διατάξεων του ΝΟΚ, με τις οποίες θεσπίζονται κίνητρα προσαύξησης των όρων δόμησης (άρθρα 10, 15 παρ. 8, 19 παρ. 2 και 25) και 2) της μη προσμέτρησης στον συντελεστή δόμησης δυνάμει της παρ. 6 του άρθρου 11 του ν. 4067/2012, των εσωτερικών εξωστών (παταριών) και του χώρου κύριας χρήσης των 35 τ.μ. στο δώμα της οικοδομής, όπως και η εξομοίωση της πισίνας με φυτεμένη επιφάνεια της παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 4067/2012.
Παράλληλα, προκειμένου να αποφευχθεί η διαφορετική αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν σε μελέτες που περιλαμβάνουν εφαρμογή κινήτρων από τα πολεοδομικά συμβούλια, αναστέλλονται οι συνεδριάσεις τους για τα θέματα αυτά, έως ότου δημοσιευθεί η σχετική απόφαση, προκειμένου τα αιτήματα των πολιτών να εξεταστούν με βάση την αρχή της ισότητας.
Για την περίπτωση που απαιτηθεί η επεξεργασία νομοθετικής πρωτοβουλίας, όπως και η θεσμοθέτηση σχετικών ρυθμίσεων, με στόχο την προσαρμογή στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, και οι δύο αναστολές –της έκδοσης προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών αδειών, όπως και οι συνεδριάσεις των πολεοδομικών συμβουλίων– δύνανται να παραταθούν με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τον έναν μήνα από τη δημοσίευση της εν λόγω απόφασης του ΣτΕ.
Οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί με χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ δεν ανακαλούνται από τη Διοίκηση έως τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τυχόν ανακλήσεις οικοδομικών αδειών από τη Διοίκηση, λόγω της χρήσης των κινήτρων του ΝΟΚ που έλαβαν χώρα από την 11.12.2024 ανακαλούνται αυτοδικαίως».
Με τα όσα αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, ιδίως με όσα γράφονται στην τελευταία παράγραφο, πολιτικοί μηχανικοί υποστηρίζουν ότι δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση και αναστάτωση στην αγορά.