Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε η Αθήνα, διά στόματος του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που προειδοποιεί πως η Ελλάδα δεν θα δείξει ανοχή στις προκλήσεις της Τουρκίας.
Μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, «με θέμα την διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.»
«Το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας [...] η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Δένδιας.
Παράλληλα κατηγόρησε την Τουρκία πως «απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές. Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων. Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου. Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα».
«Να γίνω λοιπόν απολύτως σαφής: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα. Δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας. Απευθυνόμαστε προς όλους. Καθιστούμε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», καταλήγει ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Η κατάσταση αυτή τη στιγμή
Το Oruc Reis εξακολουθεί να βρίσκεται σε διεθνή ύδατα άνωθεν περιοχής της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων ενώ τις κινήσεις τους παρακολουθούν μονάδες του ελληνικού στόλου. Τα τουρκικά πλοία «προστατεύουν» το ερευνητικό σκάφος που απλώνει καλώδια ενώ από τις ελληνικές φρεγάτες εκπέμπεται κάθε 15 λεπτά το ίδιο μήνυμα, ζητώντας από το σκάφος να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές του και να αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το Oruc Reis φέρεται να έχει απλώσει καλώδια, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει σε καμία διαδικασία έρευνας σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Πενταγώνου, καθώς το παρεμποδίζει ο θόρυβος από τα πλοία.
«Βρισκόμαστε σε τουρκική ΑΟΖ»
Στο κάλεσμα των ελληνικών φρεγατών για αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, απάντησαν ότι βρίσκονται εντός της «τουρκικής ΑΟΖ». Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, τα τουρκικά πλοία απαντούν κατά διαστήματα.
Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα θέτει εκ νέου θέμα Καστελλόριζου και κατηγορεί την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις, με τους «μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσιγές και μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσοβλου προανήγγειλε σήμερα πως η Τουρκία θα εκδώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου άδειες για σεισμογραφικές έρευνες και εξορύξεις σε νέες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της εκεί.
«Μέχρι το τέλος, θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, δεν θα τα παρατήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Στο Μαξίμου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ
Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε νωρίτερα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, που είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εντός της οποίας παραμένει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», καθώς επίσης και τους τρόπους αντίδρασης της Ελλάδας απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας.
σχόλια