Διάσταση απόψεων για τη φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη: "Όχι" από ξενοδόχους, "υπό όρους" λένε οι δήμαρχοι

Διάσταση απόψεων για τη φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη: "Όχι" από ξενοδόχους, "υπό όρους" λένε οι δήμαρχοι Facebook Twitter
Πηγή φωτό: ekriti.gr
1

 

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης, που συνεδρίασε σήμερα στο Ηράκλειο με διευρυμένη σύνθεση ζητά να καταθέσει η κυβέρνηση τον εθνικό της σχεδιασμό για προσφυγικό. Οι δήμαρχοι ζητούν να ενημερωθούν αναλυτικά όλοι οι φορείς από το υπουργείο και να γνωστοποιηθεί από την κυβέρνηση ο συνολικός σχεδιασμός της για το Προσφυγικό και ο σχεδιασμός της για την Κρήτη.

 

Η διευρυμένη σύσκεψη της ΠΕΔ Κρήτης, έγινε σήμερα στη Λότζια του Ηρακλείου παρουσία δημάρχων του Περιφερειάρχη Κρήτης, των αντιπεριφερειαρχών του νησιού, βουλευτών και ευρωβουλευτών και διήρκησε περίπου πέντε ώρες.

Κατά τη σύσκεψη υπήρξε προβληματισμός, επιφυλάξεις και κάποιες φορές και εντάσεις για το όλο θέμα, χωρίς όμως να παρθεί συγκεκριμένη απόφαση για το θέμα, καθώς οι δήμαρχοι εκτίμησαν ότι αυτή δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς να είναι ενήμεροι για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το ρόλο της Κρήτης. Απ' την αρχή της συνάντησης είχε τεθεί το θέμα της συνάντησης του κ. Μουζάλα, προκειμένου να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα και τις απορίες τους, ενώ αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός από πλευράς κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα.


Κατά τη σύσκεψη, οι βουλευτές που πήραν μέρος, υπεραμύνθηκαν των θέσεων των κομμάτων τους για το προσφυγικό. Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, τόνισαν πως δεν πρέπει να υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοια συζήτηση και εξέφρασαν την ανάγκη να γίνουν σε σωστά πλαίσια και υπό προϋποθέσεις οι δομές φιλοξενίας. Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση για την πολιτική της στο μεταναστευτικό, ενώ εξαπέλυσαν βέλη κατά του κ. Μουζάλα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση -απόφαση της ΠΕΔ:


«Σε συνέχεια της επίσκεψης του υπουργού κ. Μουζάλα και της ανακοίνωσης της πρόθεσης της κυβέρνησης για την εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη, η ολομέλεια των δημάρχων της Κρήτης σε κοινή συνεδρίαση με το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης, στην οποία παρευρέθησαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, οι πέντε αντιπεριφερειάρχες, ευρωβουλευτές, βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι, παρουσία και των μέσων ενημέρωσης, μετά από πολύωρη και διεξοδική συζήτηση όπου εκφράστηκαν όλοι οι γνωστοί προβληματισμοί αλλά και μια σειρά από προτάσεις και θέσεις, το Δ.Σ. της ΠΕΔ και η ολομέλεια των δημάρχων, κατέληξε ότι το προσφυγικό ζήτημα μας αφορά όλους ως εθνικό θέμα.


Για την τελική θέση της ΠΕΔ Κρήτης, με δεδομένο ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία και λειτουργία μόνιμων δομών ανοιχτής διαβίωσης, είναι προαπαιτούμενο να καταθέσει η κυβέρνηση τον εθνικό της σχεδιασμό για το συγκεκριμένο ζήτημα που θα αφορά:
- Την εξασφάλιση αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη τους με τις τοπικές κοινωνίες.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων:
- διαμονής, διαβίωσης και ιατρικής μέριμνας των προσφύγων.
- δημόσιας Ασφάλειας.


Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει γνωστό από πού θα διασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι για όλα τα παραπάνω, καθώς και ποιος φορέας θα διαχειριστεί τα κονδύλια αυτά.
Σημαντικό ζήτημα είναι επίσης να γνωρίζουμε και ποιος είναι ο σχεδιασμός αντιμετώπισης πιθανών, εκτάκτων νέων ροών.
Οι δεσμευτικές απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα αποτελούν προϋπόθεση για την τελική θέση της ΠΕΔ Κρήτης, με δεδομένο ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού θα είναι επικουρικός.
Εξουσιοδοτείται ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη για τις περεταίρω ενέργειες, σύμφωνα με τα παραπάνω».

Αντιδράσεις από τους τουριστικούς παράγοντες για το ζήτημα φιλοξενίας προσφύγων

 

H έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είναι ο κεντρικός πυλώνας αντίδρασης των εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου στα Χανιά, σχετικά με τη φιλοξενία προσφύγων στο νομό.


Αυτό στο οποίο στέκονται αμετακίνητοι οι φορείς του τουρισμού, είναι η όποια πρόχειρη λύση φιλοξενίας σε ανθρώπους που κυρίως έχουν ανάγκη την θαλπωρή και τις καλές συνθήκες διαβίωσης και όχι όπως επισημαίνουν οι φορείς τουρισμού στα Χανιά, χωρίς πρώτα να συνομιλήσουν οι αρμόδιοι με την τοπική κοινωνία τους επαγγελματικούς φορείς, ώστε να υπάρξει μία κοινή γραμμή η οποία όπως επισημαίνουν αφορά και στο μέλλον όχι μόνο του νομού, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.


Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης Αντώνης Γελασάκης στο ΑΠΕ: «Όσο δεν υπάρχει σχέδιο και κοινή γραμμή με όλους που εμπλέκονται στον τουρισμό, αλλά και στην επιχειρηματική ζωή του νομού, θα υπάρχει ένα μεγάλο όχι στο ζήτημα του να έρθουν πρόσφυγες στο νομό. Διαφωνούμε κάθετα, εφ' όσον δεν υπάρχει σωστό σχέδιο οργανωμένο. Εμείς είμαστε σε κοινή γραμμή με τους φορείς όλους, όπως το επιμελητήριο, την ένωση ξενοδόχων, τον εμπορικό σύλλογο. Η απόφαση μας είναι ένα όχι! Εφ' όσον αποφασισθεί, χωρίς την σύμφωνη γνώμη μας να έρθουν, θα εξετασθεί από κοινού και πάλι η όποια αντίδραση και η στάση μας. Δεν επιθυμούμε να κινηθούν οι αρμόδιοι με ορίζοντα το άγνωστο και την έλλειψη γνώσης των συνεπειών, όπως δεν δεχόμαστε την πιθανότητα - το σχέδιο για εγκατάσταση 500 προσφύγων στα Χανιά και 2.000 συνολικά στην Κρήτη, ώστε να μετατραπεί σε σχέδιο μεταφοράς ενός ανεξέλεγκτου αριθμού προσφύγων».


Ο Αντώνης Γελασάκης τόνισε πως όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων, είναι επηρεασμένοι από όλα όσα διαπιστωμένα υπέστησαν τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και όλα όσα βίωσαν οι κάτοικοι σε περιοχές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου της Κω και άλλων νησιών. «Ζητάμε το λογικό, να προστατευθεί το κύριο προϊόν μας που είναι ο τουρισμός, αλλά και η τοπική οικονομία να μη δεχτεί ανεξέλεγκτους κλυδωνισμούς», ανέφερε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης.


Σε ανακοίνωση μάλιστα, του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης αναφέρετε πως: «Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και η διαμόρφωση συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής, αποτελεί κεντρικό ζητούμενο στις ημέρες μας. Αφορούν και τα δύο άλλωστε τόσο την εύρυθμη κοινωνική λειτουργία όσο και τη διασφάλιση, της συνδεόμενης με την κοινωνική ειρήνη, εύρυθμης πορείας της πολύπαθης εθνικής μας οικονομίας. Η περιοχή μας είναι άλλωστε κομβική για την εθνική οικονομία, αποτελεί τη ″ναυαρχίδα″ του Ελληνικού τουρισμού και άρα βασικό ″πνεύμονα″ τόνωσης της απασχόλησης, των δημοσίων εσόδων και συνεπώς της ίδιας της αναπτυξιακής πορείας του τόπου».


Για το λόγο αυτό, άλλωστε ζητούν την κατάθεση ενός αναλυτικού σχεδίου για τη φιλοξενία των 2.000 προσφύγων και μεταναστών, που θα καταγράφει αναλυτικά δεσμεύσεις για την ασφάλεια, υγιεινή, αλλά και ομαλή λειτουργία των χώρων υποδοχής.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια