Την αποδοχή του αιτήματος αναστολής της ποινής για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και όλα τα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης πλην του Ρουπάκια, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Με το που ξεκίνησε η διαδικασία σήμερα το πρωί, η κα Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να δοθεί σε όλες τις ποινές ανασταλτική ισχύ, και οι καταδικασθέντες να αφεθούν όλοι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, πλην του Γιώργου Ρουπακιά που καταδικάστηκε για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Κατά την πρότασή της, η εισαγγελέας της έδρας διευκρίνισε πως ο Γιώργος Ρουπακιάς δεν δικαιούται χορήγηση ανασταλτικού χαρακτήρα της έφεσης, καθώς του έχει επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Υιοθέτησε την υπερασπιστική γραμμή Μιχαλολιάκου
Αναφερόμενη στο επιχείρημα περί ανεπανόρθωτης βλάβης των καταδικασθέντων σε περίπτωση φυλάκισής τους, η εισαγγελέας υιοθέτησε το επιχείρημα του συνηγόρου υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου για την εφημερίδα της Χρυσής Αυγής που έκλεισε την Παρασκευή.
«Αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν γνωστή διαμονή και τήρησαν όλους τους όρους που τους επιβλήθηκαν, ενώ εξακολουθούν να τους τηρούν. Παρουσιάζονται στο ακροατήριο και δεν είναι ύποπτοι φυγής. Δεν προκύπτει από κανέναν στοιχείο», είπε η εισαγγελέας στην πρότασή της, συμπληρώνοντας ότι το ποινικό μητρώο τον περισσότερων βουλευτών είναι καθαρό.
Μετά την πρόταση της εισαγγελέως η διαδικασία διακόπηκε για μισή ώρα και θα συνεχιστεί με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης.
Αναλυτικά το σύμφωνα με το σκεπτικό της:
1. Έχουν μόνιμη και γνωστή διαμονή.
2. Δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί, τους οποίους τηρούν απαρεγκλίτως.
3. Δεν προέβησαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για διαφυγή τους και επομένως δεν είναι ύποπτοι φυγής. Είναι, είτε οι ίδιοι παρόντες στο δικαστήριο είτε εκπροσωπούμενοι νομίμως. Μάλιστα, η κ. Οικονόμου τόνισε ότι κατά το τελευταίο διάστημα προσήλθαν στο δικαστήριο και καταδικασθέντες πρώην βουλευτές, αναφέροντας ονομαστικά όσους παρέστησαν.
4. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι είναι πιθανή διάπραξη νέων αδικημάτων από τους καταδικασθέντες.
5. Η πλειονότητά τους έχει λευκά ποινικά μητρώα. Η κ. Οικονόμου ανέφερε τους κατηγορουμένους που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, με πρώτον στη λίστα τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 1979 για υπόθεση βομβιστικής ενέργειας.
6. Μετά την παρέλευση επταετίας από την τελευταία πράξη που αποδίδεται στην οργάνωση (δολοφονία Φύσσα), δεν εξετράπησαν σε αξιόποινες πράξεις.
Η εισαγγελέας επισήμανε ότι πολλοί εκ των κατηγορουμένων έχουν παραμείνει σε καταστήματα κράτησης, εξαντλώντας το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, ενώ ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της επεσήμανε ότι η εφημερίδα και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής έχουν κλείσει και επομένως δεν εμφανίζει πολιτικό λόγο.
Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που το δικαστήριο απορρίψει τελικά το αίτημα ορισμένων εκ των ενόχων για διεύθυνση ή ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, οι καταδικασθέντες θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την αναστολή της εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης σε δεύτερη φάση, από το Πενταμελές Εφετείο, έως ότου εκδοθεί η απόφαση.
Η περίπτωση του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού
Αν το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στον καταδικασμένο σε κάθειρξη 13 ετών ευρωβουλευτή, ο Εισαγγελέας Εφετών και ο Άρειος Πάγος θα κινήσουν τη διαδικασία διαβίβασης του διατακτικού στο ευρωκοινοβούλιο, για την άρση της ασυλίας του.
Τα ισχύοντα για την άρση ασυλίας είναι σαφή ως προς την προστασία του ευρωβουλευτή για την άσκηση των καθηκόντων του, καθώς το προνόμιο της ασυλίας δεν θεωρείται προσωπικό αλλά αποτελεί εγγύηση ανεξαρτησίας του Κοινοβουλίου, ως ασυλία στην ελευθερία λόγου και βουλευτικής ψήφου, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Για τη σύλληψη του ευρωβουλευτή απαιτείται άρση ασυλίας του αποκαλούμενου απαραβίαστου, αίτημα που θα κριθεί μέσω των διαδικασιών του Κοινοβουλίου. Η διαδικασία αναμένεται μακρά καθώς ο κανονισμός προβλέπει άρση ασυλίας σε περιπτώσεις τελεσίδικης καταδίκης.
Σε περίπτωση που ο κ. Λαγός συλληφθεί εκτός Ελλάδας και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης , όπως για παράδειγμα το Βέλγιο, η χώρα που κάνει την σύλληψη μπορεί εντός 60 ημερών να αποφασίσει για την εκτέλεση του εντάλματος ενώ ο συλληφθείς δικαιούται να προσφύγει κατά του εντάλματος ή ακόμη και να προχωρήσει σε αίτηση ασύλου.
Πολλοί νομικοί εκτιμούν ότι οι δύο τελευταίες αντιδράσεις του ευρωβουλευτή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με την αίτηση εξαίρεσης των δικαστών και την άρνηση ανασταλτικού στην έφεση, επικαλούμενος μεροληψία και προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας δεν αφορούσαν τόσο την αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αλλά τις επόμενες κινήσεις του.
Ωστόσο οποιαδήποτε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας ή άλλης παραβίασης της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προϋποθέτει πως ο προσφεύγων έχει εξαντλήσει τα εθνικά ένδικα μέσα που προβλέπονται.