Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Σήμερα η απόφαση- Η πρόταση της εισαγγελέως

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Σήμερα η απόφαση- Η πρόταση της εισαγγελέως Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τον Πέτρο Φιλιππίδη, στην πιο εμβληματική υπόθεση που αναδείχθηκε στο λεγόμενο ελληνικό MeToo. 

Έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο εκδίκασης της υπόθεσης με κατηγορούμενο τον Πέτρο Φιλιππίδη, η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα στις 14:00, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

Οι τρεις δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι θα αποφανθούν για το κατηγορητήριο που βαραίνει τον ηθοποιό και σκηνοθέτη, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και δύο απόπειρες βιασμού, σε βάρος τριών συναδέλφων του

Ο Πέτρος Φιλιππίδης κατηγορείται ότι βίασε μία συνάδελφό του το 2008, δύο φορές, όπως και ότι αποπειράθηκε να βιάσει δύο άλλες ηθοποιούς, το 2010 και το 2014. Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ότι τέλεσε το 2008 και το 2010 φέρεται να τελέστηκαν μέσα στο καμαρίνι του, όπου βρέθηκαν για επαγγελματικούς λόγους οι καταγγέλλουσες. Σε ό,τι αφορά την πράξη για την οποία κατηγορείται ότι διέπραξε το 2014, καταλογίζεται ότι έγινε μέσα στο αυτοκίνητό του, έπειτα από επαγγελματικό ραντεβού που είχε με την καταγγέλλουσα. 

Και στις τρεις περιπτώσεις, σύμφωνα με την δικογραφία ο Πέτρος Φιλιππίδης φέρεται να έδρασε «εκμεταλλευόμενος την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και την ανάγκη τους για εύρεση εργασίας». 

Στην δικογραφία γίνεται εκτενής αναφορά στον τρόπο που λειτουργούσε ο κατηγορούμενος ηθοποιός. «Είχε μεθοδολογία και σχέδιο στον τρόπο προσέγγισης των θυμάτων του, εκμεταλλευόμενος τη θέση ισχύος, το εγνωσμένο κύρος και την καταξίωσή του στον χώρο, όντας ηθοποιός, σκηνοθέτης, θιασάρχης, επεδίωκε συναντήσεις με τα θύματά του με αφορμή τη λήψη βιογραφικών», αναφέρει.

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Η πρόταση της εισαγγελέως 

Η εισαγγελέας έδρας, στην πρόταση που υπέβαλε στις 13 Ιανουαρίου, ζήτησε την ενοχή του Πέτρου Φιλιππίδη για τις δύο απόπειρες βιασμού και την αθώωση λόγω αμφιβολιών για τον βιασμό. 

Η κ. Στόγια έκρινε πως η καταγγέλλουσα βιασμό εμφάνισε «διαφοροποιήσεις» στις καταθέσεις που έδωσε στον εισαγγελέα, στην ανακρίτρια και στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «αμφιβολίες». 

«Αδυνατώ να καταλήξω στο τι ακριβώς συνέβη», είπε η εισαγγελέας στην πρότασή της, συμπληρώνοντας πως οι «διαφοροποιήσεις» που εντόπισε στα λεγόμενα της ηθοποιού έχουν αντίκτυπο και στον νομικό χαρακτηρισμό των πράξεων. «Μπορεί να συνέβησαν τα γεγονότα όπως τα λέει η πρώτη καταγγέλλουσα στο δικαστήριο, αλλά το δικαστήριο δε μπορεί να καταδικάσει με "ίσως" και "μπορεί"… Ποια από όλες τις εκδοχές είναι η αλήθεια; Έχω αμφιβολίες», ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός. 

Η εισαγγελέας έκρινε αξιόπιστες και τεκμηριωμένες τις μαρτυρίες των άλλων δύο γυναικών και ζήτησε να κριθεί ένοχος ο Πέτρος Φιλιππίδης για αυτές τις υποθέσεις. 

Στην αγόρευσή της, η κ. Στόγια υπογράμμισε πως το δικαστήριο δεν πρέπει να δεχθεί την θέση του κατηγορούμενου περί «συναίνεσης» για τις πράξεις του. «Αν ήταν συναινετικό αυτό που έγινε γιατί δεν πήρε το ρόλο; Γιατί στη συνέχεια δε συνεργάστηκαν ποτέ;», είπε η εισαγγελέας, αναφερόμενη στη μία καταγγέλλουσα. 

«Αν υπήρχε συναίνεση γιατί δεν τον αναζήτησε αργότερα; Γιατί δεν επιδιώκει να τον συναντήσει ξανά; Έγινε λόγος για το ημερολόγιο της. Είπε η υπεράσπιση "Πώς είναι δυνατόν γι' αυτό που της συνέβη να μη γράψει κάτι;" Και γιατί να γράψει; Γιατί να καταγράψει κάτι φρικτό που της συνέβη; Οι σελίδες, εκείνες τις ημέρες είναι κενές. Είναι ενδεικτικό κι αυτό», επεσήμανε η κ. Στόγια, σχετικά με την άλλη καταγγέλλουσα. 

Η κ. Στόγια στην αγόρευσή της έδωσε απάντηση και στην κριτική ως προς τον χρόνο που επέλεξαν οι τρεις ηθοποιοί να καταγγείλουν τον Πέτρο Φιλιππίδη. «Ποιος θα πει στο θύμα πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσει; Στο "γιατί τώρα;" λοιπόν η απάντηση είναι πως γιατί τώρα ένιωσαν έτοιμες! Γιατί τώρα ένιωσαν δυνατές», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Εισαγγελέας για Πέτρο Φιλιππίδη: Σύνδρομο του εξουσιαστή

Στην πρότασή της, η κ. Στόγια έκανε εκτενή αναφορά και στην προσωπικότητα του Πέτρου Φιλιππίδη. «Ο απόλυτος άρχων του θεάτρου, ο αυτοκράτορας Φιλιππίδης, όπως τον χαρακτήρισε ο Σπύρος Μπιμπίλας», είπε η εισαγγελέας, συμπληρώνοντας πως το «σύνδρομο του εξουσιαστή» διακρίνει τον κατηγορούμενο. 

«Καταχράστηκε την ισχυρή του θέση, ο κατηγορούμενος ενεργώντας με έπαρση, έχοντας εξουσιαστική συμπεριφορά, συμπεριφερόταν σαν κακομαθημένο παιδί που δεν μπορούσε να ακούσει όχι. Και όταν άκουγε το όχι γινόταν αγρίμι. Το όχι το άκουγε σαν ναι...», επεσήμανε ακόμη. 

Επίσης, η εισαγγελέας ζήτησε από τους δικαστές να μην δεχθούν τον ισχυρισμό του Πέτρου Φιλιππίδη περί «οργανωμένου σχεδίου για ξαναμοίρασμα της πίτας» στον χώρο του.  Η θεωρία του κατηγορούμενου «πάσχει» αφού προβλέπει «εθελόντριες» που δέχθηκαν να εκθέσουν εαυτούς, είπε η κ. Στόγια και τόνισε πως δεν έγιναν αλλαγές στο θεατρικό γίγνεσθαι μετά την απουσία του, όπως ισχυρίζεται ο Πέτρος Φιλιππίδης.

Αν οι δικαστές κρίνουν ένοχο τον Πέτρο Φιλιππίδη, η διαδικασία θα συνεχιστεί προκειμένου να εξεταστεί εάν θα του χορηγηθούν ελαφρυντικά, προκειμένου να αποφασιστεί η ποινή του. 

Η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο κατηγορούμενος ηθοποιός ήταν προσωρινά κρατούμενος. Έπειτα από 12 μήνες προφυλάκισης, τον Ιούλιο το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε την αποφυλάκισή του, με περιοριστικούς όρους. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ