Δωρεά στη Βουλή των Ελλήνων το χρυσό ρολόι του Ελευθέριου Βενιζέλου - Από τον εγγονό του

Δωρεά στη Βουλή των Ελλήνων το χρυσό ρολόι του Ελευθέριου Βενιζέλου - Από τον εγγονό του Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: hellenicparliament.gr
0

Το χρυσό ρολόι του Ελευθέριου Βενιζέλου, παρέδωσε σήμερα ο εγγονός του εθνάρχη, Ελευθέριος Κυριάκου Βενιζέλος, στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Πρόκειται για χρυσό ρολόι 18 καρατίων, προσφορά των Κρητών της Αιγύπτου το 1914, ύστερα από πρωτοβουλία του Εμμανουήλ Μπενάκη.

Στη συνοδευτική επιστολή ο κ. Βενιζέλος εκθέτει την ιστορία του κειμηλίου επισημαίνοντας:

« Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,

Δια της παρούσης θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω την πρόθεσή μου να δωρίσω στη Βουλή των Ελλήνων το ρολόι του παππού μου Ελευθερίου Βενιζέλου. Πρόθεσή μου θα ήταν να το κληροδοτήσω κι εγώ στον υιό μου τον οποίο δεν απέκτησα, καθώς έχω μόνο κόρη. Έτσι αποφάσισα να το κληροδοτήσω σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, όπως γνωρίζω ότι θα το κάνετε εκθέτοντας το στην αίθουσα της Βουλής, που είναι αφιερωμένη στον μεγάλο μας πολιτικό. Το ρολόι το οποίο είναι χρυσό 18 καρατίων, φέρει στο σκέπασμά του χάρτη που παρουσιάζεται με σμάλτο και γράφει "Νέας Ελλάδος", αναγράφεται περιμετρικά "Τω δημιουργώ μεγάλης Ελλάδος Ελευθερίω Βενιζέλω, οι Κρήτες Καΐρου 1914". Το ρολόι το είχε παραγγείλει ο Εμμανουήλ Μπενάκης και δωρίστηκε με πρωτοβουλία του στον Βενιζέλο, ενώ ένα πανομοιότυπο εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη. Στο πίσω μέρος το ρολόι φέρει πάλι με σμάλτο το μονόγραμμα Ε.Κ.Β. Το ρολόι μου κληροδοτήθηκε από την Έλενα Βενιζέλου, μετά τον θάνατο του παππού μου, καθώς γνώριζε την επιθυμία μου να περιέλθει στα χέρια μου. Πρόθεσή μου ήταν να το δωρίσω στη Βουλή των Ελλήνων την προηγουμένη χρονιά, που ήταν η επέτειος των 100 χρόνων από τη συνθήκη των Σεβρών, όμως οι δυσκολίες που βιώσαμε όλοι μας δεν μου επέτρεψαν να το πράξω. Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας και πιστεύοντας ότι η ασφαλής διαφύλαξη και η ανάδειξη ενός τέτοιου εθνικού θησαυρού, θα είναι προς όφελος του ελληνικού λαού, σας παραδίδω κύριε πρόεδρε, με μεγάλη συγκίνηση ένα κειμήλιο της ιστορίας της χώρας μας, που για μένα προσωπικά έχει και τεράστια συναισθηματική αξία.

Με εκτίμηση

Ελευθέριος Κυριάκου Βενιζέλος»

Ο πρόεδρος Βουλής, ο οποίος συνοδευόταν από τον γενικό διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαο Εμμ. Παπαδάκη, ευχαρίστησε τον εγγονό του μεγάλου πολιτικού, εκ μέρους σύσσωμης της Βουλής των Ελλήνων.

«Πρόκειται για μια συγκινητική χειρονομία», σημείωσε ο κ. Τασούλας, «γιατί αυτό το ρολόι το χάρισαν οι Κρήτες της Αιγύπτου το 1914. Μέχρι και το 1933, που συνέχιζε να υπηρετεί τη χώρα, όλα αυτά τα χρόνια οι ώρες που έδειξε αυτό το ρολόι ήταν συναρπαστικές για τη χώρα που την μεγάλωσε και εδαφικά και θεσμικά. Μετά την Μεγάλη Ιδέα, μας έδωσε μια νέα Μεγάλη ιδέα, που είναι η προκοπή και η ανάπτυξη της χώρας μας. Αυτό που έλεγε σε κάποιες επιστολές του προς την Έλενα, ότι «θέλω να κάνω την Ελλάδα αγνώριστη, μια μικράν Αγγλία». Θα συμβουλευόταν αυτό το ρολόι αυτές τις ώρες, που σκεπτόταν τις πολιτικές του αποφάσεις, χάρη στις οποίες η χώρα μας έκανε όλα αυτά τα σημαντικά άλματα την περίοδο της διακυβερνήσεως της από τον εθνάρχη παππού σας».

Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής προσέφερε στον Ελευθέριο Κ. Βενιζέλο τον κατάλογο της Έκθεσης της Βουλής των Ελλήνων για το 1821. «Ξεφυλλίζοντάς το θα δείτε όλα τα αριστουργήματα, τα κειμήλια της Βουλής, τα σχετικά με την Παλιγγενεσία, που παρουσιάζονται κυρίως στην αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας.

Το ρολόι, μαζί με άλλα τεκμήρια του Ελευθέριου Βενιζέλου θα εκτεθεί προσωρινά στο εντευκτήριο και όταν ολοκληρωθεί η επετειακή έκθεση «Αντικρύζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά», θα συμπεριληφθεί στη βιτρίνα με τα ιδιαίτερης σημασίας τεκμήρια του Βενιζέλου, το στεφάνι του κόμματος των Φιλελευθέρων, το χαρακτηριστικό «σκουφάκι» του και την ανάγλυφη μαρμάρινη μορφή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM