Την αναλγησία του ελληνικού κράτους και την υπεράνθρωπη προσπάθεια των οικογενειών και των ίδιων των ατόμων με διάφορες μορφές αναπηρίας καταγγέλλουν φορείς και γονείς με αφορμή τον νέο πίνακα προσδιορισμού αναπηριών της κυβέρνησης.
Οι ελλείψεις είναι τραγικές σύμφωνα με καταγγελίες στο Lifo.gr καθώς όχι μόνο κόβονται ορισμένα επιδόματα που μέχρι πρότινος δίνονταν σε κατηγορίες κυρίως που εμπίπτουν στον αυτισμό αλλά οι όσες παροχές προσφέρονται «αποτελούν το χρύσωμα του χαπιού στις οικογένειες και τα εμπλεκόμενα άτομα».
Στην πραγματικότητα, η λύση σε πολλά καθημερινά προβλήματα θα ήταν η δημιουργία δομών, η συνδρομή σε μια αξιοπρεπή διαβίωση, στην υποστήριξη εργοθεραπειών, λογοθεραπειών, φυσιοθεραπειών και στην παράλληλη στήριξη στα σχολεία που παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις.
Όπως καταγγέλλει στο Lifo.gr η Μ.Κ. (που δεν θέλει να αποκαλύψει τα στοιχεία της για ευνόητους λόγους), η συμμετοχή του κράτους στις εργοθεραπείες του παιδιού της που πάσχει από παραπάρεση είναι μόλις 1,30 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ, όπως σημειώνει καθυστερεί επανειλημμένα τις αποπληρωμές των εξόδων για φυσιοθεραπείες, λογοθεραπείες και άλλες απαραίτητες καθημερινές παροχές που χρειάζονται τα παιδιά , οι οποίες κοστίζουν μηνιαίως τουλάχιστον 1.000 ευρώ.
«Όποτε το θυμηθούν στον ΕΟΠΥΥ μας πληρώνουν» σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: Έχουμε τον αγώνα με το κράτος και έχουμε και τον αγώνα με το πρόβλημα. Χρειαζόμαστε παροχές όπως φύλαξη στο σπίτι όταν λείπουν οι γονείς και βοήθεια στο σχολείο όπως συμβαίνει στη βόρεια Ευρώπη. Ζητάνε πολλά, δίνουν λίγα».
Την ίδια ώρα θίγει ένα θεμελιώδες ζήτημα το οποίο είναι ότι όχι μόνο δεν μπορεί να κυκλοφορήσει με ασφάλεια το παιδί της στους δρόμους αλλά δεν μπορεί να το πάει ούτε στις κούνιες επειδή η αντιμετώπιση από άλλους γονείς είναι άβολη εν έτη 2018. «Ο κόσμος ακούει αναπηρία αλλά πολλές φορές δεν θέλει να την βλέπει. Χρειάζεται σοβαρή ενημέρωση όπως στο εξωτερικό».
Αντιδράσεις από φορείς για τον νέο πίνακα της κυβέρνησης - Γιατί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
Σφοδρές αντιδράσεις σε συλλόγους, ομοσπονδίες και γονείς έχει προκαλέσει ο νέος κανονισμός προσδιορισμού αναπηρίας του υπουργείου Εργασίας. Όπως καταγγέλλεται εκτός από τον καθημερινό «γολγοθά» τα άτομα με διάφορες μορφές δυσλειτουργίας ή αναπηρίας, πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και την εξαίρεση τόσο από αναγκαία επιδόματα όσο και από άλλες παροχές.
Συγκεκριμένα, εκτός χορήγησης επιδόματος μένουν με τον νέο πίνακα του υπουργείου, τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού με υψηλή λειτουργικότητα, και τα ποσοστά προσδιορισμού στα άτομα με τετραπάρεση έπεσαν, ενώ το σύνδρομο down δεν αναφέρεται ονομαστικά στην μόνιμες παθήσεις αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας βγήκε από την κατηγορία των μη αναστρέψιμων παθήσεων με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πρέπει να περνούν από επιτροπές.
«Όσοι ανήκαν στο φάσμα του αυτισμού είχαν ως κατώτατο ποσοστό αναπηρίας το 67%, από το οποίο ξεκινούν να δίνονται επιδόματα, πλέον το κατώτατο ποσοστό μειώθηκε στο 50% και αυτό τους στερεί το επίδομα που είναι αναγκαίο για την καθημερινότητά τους. Δυστυχώς αν και δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή τα άτομα με αυτισμό την Ελλάδα πληθαίνουν με τα χρόνια» εξηγεί στο Lifo. gr η Φωτεινή Ζαφειροπούλου, Πρόεδρος του παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ).
Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει η κυρία Ζαφεροπούλου το αναπηρικό επίδομα λαμβάνουν πιστοποιημένα ποσοστά αναπηρίας από 67% και πάνω. Σε ποσοστό 50% δεν λαμβάνουν κάποιο επίδομα.
«Ζητάμε τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού με υψηλή λειτουργικότητα τα επιστρέψει τα ποσοστά 67% και άνω ώστε να δικαιούνται το επίδομα καθώς η καθημερινότητά τους όπως και να έχει δεν είναι ''κανονική'' και τα έξοδα για θεραπείες είναι μόνιμες και δυσβάσταχτες» καταλήγει η κυρία Ζαφεροπούλου.
Παράλληλα ο κανονισμός προσδιορισμού αναπηρίας είχε και άλλες αντιδράσεις, όπως των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος η οποία δεν εντάχθηκε στις μη αναστρέψιμες ασθένειες, ωστόσο έπειτα από διαμαρτυρίες η αδικία αποκαταστάθηκε.
Προς το παρόν το υπουργείο Εργασίας δεν έχει προχωρήσει σε άλλες αλλαγές στον νέο πίνακα προσδιορισμού των αναπηριών.
σχόλια