Eν των μεταξύ μέσω του almyros.gr, ο δήμαρχος της περιοχής Δημήτρης Εσερίδης έκανε την εξής έκκληση:
“Κάνουμε έκκληση στους εθελοντές να μη μαγειρεύουν, γιατί στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν δημιουργούν προβλήματα. Οι κοινωνικές δομές του Δήμου με την στήριξη και των πολλών εθελοντών, μπορούν να συντονίσουν την κατανομή σωστών μερίδων στους πρόσφυγες, χωρίς να θίγουν την θρησκεία τους ή να επιβαρύνουν την υγεία τους. Ενδεικτικά σας μεταφέρουμε ότι πολίτες έφεραν προς διάθεση χοιρινό κρέας ή κονσέρβες με χοιρινό, πράγμα που προσβάλει τη θρησκεία τους. Ευχαριστούμε για την κατανόηση και θυμίζουμε ότι μπορείτε να προσέρχεστε για εθελοντική εργασία ή για διάθεση ξηράς τροφής και άλλων ειδών ένδυσης και υγιεινής που θέλετε να προσφέρετε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου.”
Το σάιτ αναφέρεται στην επίθεση ανθρωπιάς από κατοίκους και οργανώσεις για να απαλυνθεί ο πόνος και η ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων, αλλά και η επίθεση απανθρωπιάς από κάποιους: Γράφει ο συντάκτης που μίλησε με πρόσφυγες: «Δυστυχώς, στα σπαστά αγγλικά τους, μας είπαν -δυσεπιβεβαίωτα μεν, επαναλαμβανόμενα από διαφορετικά και πολλά χείλη δε- δυσάρεστα σχόλια για επιτήδειους, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την κατάστασή τους. Μας είπαν για διπλές χρεώσεις στα λεωφορεία, σε ορισμένα από δικούς τους, σε άλλα από οδηγούς. Μας είπαν για χρεώσεις σε άλλα σημεία της Εθνικής, για κάθε γυναίκα που ήθελε να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα 8 ευρώ και για κάθε μικρό μπουκαλάκι νερό 2 ευρώ. Επίσης, στα σημεία εκμετάλλευσης -τονίζουμε, όχι στην περιοχή μας- έδιωχναν τους εθελοντές για να τους αναγκάσουν να ξοδέψουν τα χρήματα που διαθέτουν σε επιχειρήσεις.
Μέσα στο παράπονό τους, μας ευχαρίστησαν για τους οδηγούς που άνοιξαν τα λεωφορεία να κοιμηθούν, όπως και ότι είχαν μάθει ότι κάποιος από τους οδηγούς που έχει περάσει από τα ΣΕΑ, πληρωνόταν μόνο με 25 ευρώ για το ταξίδι μέχρι την Ειδομένη, χωρίς να του παράσχουν οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων τρόφιμα ή χρήματα για στέγη… Και σήμερα είδαμε τους οδηγούς πολύ ταλαιπωρημένους.
Μας ζητάνε παπούτσια αθλητικά, γιατί έχουν πολύ περπάτημα μπροστά τους. Περισσότερο δυσκολευόμαστε να βρούμε για τα παιδιά και για μεγάλα νούμερα ανδρικά και γυναικεία.
Τους εξηγήσαμε τη διαφορά “Μακεντόνια” και “Σκόπια”. Γελάσανε… είχαν καταλάβει ότι είχαν πρόβλημα οι Έλληνες, αλλά δεν είχε βρεθεί κάποιος να τους εξηγήσει γιατί…! Μας υποσχέθηκαν τουλάχιστον όσο είναι στην Ελλάδα, να μη μας στεναχωρέσουν σ’ αυτό.»
σχόλια