Εκρηκτικός μηχανισμός στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης- Τι ερευνά η Αντιτρομοκρατική

Εκρηκτικός μηχανισμός στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης- Τι ερευνά η Αντιτρομοκρατική Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
0

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. μεταφέρθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε ο ύποπτος φάκελος, ο οποίος εντοπίστηκε στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο επίκεντρο των ερευνών είναι οι υποθέσεις της προέδρου των Εφετών, για την οποία προοριζόταν ο ύποπτος φάκελος στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα η Αντιτρομοκρατική εξετάζει τυχόν ομοιότητες στη συνδεσμολογία και την εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκαν σε παλιότερες υποθέσεις.

Όπως αναφέρεται η εκρηκτική ύλη που εντοπίστηκε στο φάκελο ήταν ζελατοδυναμίτιδα, με ποσότητα αρκετή για να προκαλέσει ισχυρή έκρηξη με θύματα. Ο φάκελος φέρεται να εστάλη προ 10ημέρου με αλληλογραφία και ως αποστολέας αναγραφόταν ψευδώς η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Η πρόεδρος των Εφετών ωστόσο τον παρέλαβε σήμερα και αρχικά θεώρησε πως είναι ημερολόγιο. Έπειτα όμως το περιεχόμενο κίνησε τις υποψίες της και συμβουλευόμενη άτομο του οικείου περιβάλλοντός της,  δεν τον άνοιξε και τον παρέδωσε προς διερεύνηση.

Έτσι μεταφέρθηκε στο μηχάνημα X-ray στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου, όπου επιβεβαιώθηκε πως περιείχε μηχανισμό με εκρηκτική ύλη. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην αστυνομία και γύρω στις 2 το απόγευμα αποφασίστηκε η εκκένωση του κτιρίου, με παράλληλο αποκλεισμό της γύρω περιοχής. Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών (ΤΕΕΜ) με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο και τελικά ο εκρηκτικός μηχανισμός απενεργοποιήθηκε από πυροτεχνουργούς της ΕΛ.ΑΣ.

Η υπόθεση ωστόσο ξύπνησε μνήμες από την βομβιστική επίθεση που έγινε στις 14 Μαΐου του 2010, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός στις δημόσιες τουαλέτες που βρίσκονται στο ημιυπόγειο. Είχαν ήδη προηγηθεί δυο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού, το ένα σε γραφείο εφημερίδας και το άλλο σε τηλεοπτικό σταθμό.

Από την έκρηξη είχε τραυματιστεί ένας άνθρωπος και προκλήθηκαν ζημιές στο κτίριο. Για την έκρηξη δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης τότε ωστόσο ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της πόλης και τοποθετήθηκαν μηχανήματα ανίχνευσης X-Ray στην κεντρική είσοδο του κτιρίου.

Ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τον εκρηκτικό μηχανισμό 

Την αποστολή του υπόπτου φακέλου με τον εκρηκτικό μηχανισμό στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, καταδικάζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα φύλαξης και πως τέτοια περιστατικά προκαλούν ανασφάλεια σε όλους τους πολίτες. Μεταξύ άλλων επισημαίνει πως αυτές οι ενέργειες δεν πτοούν τον κλάδο τους και πως θα συνεχίσουν να κάνουν κανονικά το καθήκον τους όπως πρέπει.

«Η τέλεση τέτοιου είδους εγκληματικών πράξεων σε ένα χώρο, που κατακλύζεται καθημερινά από αστυνομικές δυνάμεις, προκαλεί έντονα αισθήματα ανασφάλειας σε όλους τους πολίτες. Η εκάστοτε Κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα φύλαξης ώστε να διαμορφώνεται ένα ασφαλές περιβάλλον άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος και έχει θεμελιώδη υποχρέωση να διαμορφώνει τους όρους και τις αναγκαίες συνθήκες ύπαρξης ενός οργανωμένου και αποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού», αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση.

«Οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί της χώρας δεν πτοούνται από τέτοιου είδους ενέργειες και θα συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους της Ελληνικής Πολιτείας. Καλούμε την Κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, διότι αποτελεί θέμα Δημοκρατίας, η Δικαιοσύνη να απονέμεται υπό όρους ψυχραιμίας και νηφαλιότητας και όχι υπό το κράτος απειλών και βίας σε βάρος των Δικαστικών Λειτουργών», καταλήγουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM