Ελληνίδες και καισαρική - Γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα δεδομένα στη χώρα μας

Ελληνίδες και καισαρική - Γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα δεδομένα στη χώρα μας Facebook Twitter
6

Τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα καταγράφει υψηλά ποσοστά γεννήσεων με καισαρική τομή θα διερευνήσει η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία, (ΕΜΓΕ).


Η επιστημονική κοινότητα προβληματίζεται για τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό καισαρικών τομών στην Ελλάδα που φθάνει σε ποσοστό 57%.

Σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι καισαρικές διαμορφώνονται στο 30%, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι το αναμενόμενο ποσοστό καισαρικών τομών είναι 15%.


Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δ. Λουτράδης, Πρόεδρος ΕΜΓΕ, Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Α' Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», εκτιμάται οτι ένας από τους βασικούς λόγους των υψηλών ποσοστών των καισαρικών που παρατηρούνται στην χώρα μας είναι η «αμυντική άσκηση ιατρικής», για την αποφυγή δηλαδή ανεπιθύμητων επιπλοκών κατά τον τοκετό και την αποφυγή αγωγών και μηνύσεων.


'Αλλος λόγος είναι η επιθυμία της ίδιας της γυναίκας να γεννήσει με καισαρική, καθώς υπάρχει η πεποίθηση μιας πιο ανώδυνης και ασφαλούς εμπειρίας, αλλά και η «πίεση» από τους συγγενείς ειδικά για τις γυναίκες που γεννούν πρώτη φορά.

Μάλιστα ο κ. Λουτράδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όταν περάσει το 4ωρο, ξεκινά από τους συγγενείς η ανησυχία και η «πίεση» προς την ιατρική ομάδα. Από την πλευρά των γιατρών προκρίνεται η λύση της καισαρικής, λόγω του ότι ο τοκετός γίνεται προγραμματισμένα.


Οι παράγοντες που επηρεάζουν το πάγιο ποσοστό των καισαρικών τομών και προτάσεις για τη μείωσή τους, θα συζητηθούν στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας ( 31 Μαΐου - 3 Ιουνίου), που διοργανώνει η ΕΜΓΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Η ανάρρωση από ένα χειρουργείο μπορεί να παρει πολλούς μήνες και να μην μπορείς να χαρείς τους πρώτους μήνες με το μωρό σου, συν την επιπλέον επιβάρυνση από τα ξενύχτια και το θηλασμό. Δεν τα λέω από μόνη μου και δεν τα βγάζω απ΄το μυαλό μου. Φαίνεται ότι δεν έχεις ενημερωθεί καθόλου για το φυσικό τοκετό, τα ωφέλη του, τους τρόπους ανακούφισης και το ότι το σώμα σου προορίζεται για αυτή τη διαδικασία.
Μέσα σε λίγες μέρες θάσαι εντάξει πάλι με κανονικό τοκετό. Χειρουργείο παίζει παραπάνω και κανονικά χρειάζεται σε τυχόν επιπλοκές μόνο ή προχωρημένη ηλικία. Βλέπεις άλλωστε παραπάνω, τα κανονικά ποσοστά πόσο είναι, 15-30%. Και στην Ελλάδα 6 στις 10. Για να μην χαλάσει και καλά το σώμα ή για να ξεμπερδευουν γρήγορα οι γυναίκες ή για να βγάζουν χρήματα οι ιατροί. Βέβαια τον τελευταίο λόγο οι γυναίκες τον έχετε, οπότε σκεφτείτε καλά τι απόφαση παίρνετε.
"Βέβαια τον τελευταίο λόγο οι γυναίκες τον έχετε, " επίτρεψέ μου να διαφωνήσω διότι ένα πολύ συχνό κόλπο των γιατρών είναι όταν πας για έλεγχο προς το τέλος της εγκυμοσύνης σου λέει ο γιατρός " ωχ το παιδί είναι λουροδεμενο/ πέφτουν οι παλμοί/ Δεν έχεις αμνιακό υγρό/ Ο πλακουντας δεν λειτουργεί πάμε επειγόντως καισαρική να το σώσουμε". Κι εσύ εκεί τι να πεις, πώς να αμφισβητήσεις και πώς να ρισκάρεις τη ζωή που κουβαλάς 9 μήνες ;;;; κάθεσαι και σε ανοίγουν και στο πίσω μέρος του μυαλού σου σκέφτεσαι ότι σε εξαπάτησαν αλλά.... τι μπορείς να κάνεις εκείνη τη στιγμή; Και μετά έρχεται το μωρό, είσαι πολύ απασχολημένη για να ασχοληθείς με οτιδήποτε άλλο, Ο γιατρός τσεπωνει τα φράγκα και φεύγει και όλα αυτά εντελώς τυχαία συμβαίνουν πάντα Παρασκευή...
"Τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα καταγράφει υψηλά ποσοστά γεννήσεων με καισαρική τομή θα διερευνήσει η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία, (ΕΜΓΕ). Πηγή: www.lifo.gr"Μη του πει κανένας του κ. Λουτράδη πως η ταρίφα για καισαρική κυμαίνεται στα 800 με 1.200 ευρώ, θα πέσει από τα σύννεφα.
Όπως μην του πει ότι αντί να περιμένει ο γιατρός κάνα 5ωρο (ή και παραπάνω) για μια γέννα, ξεμπερδεύει σε 20 λεπτά και πάει για καφέ/γκόμενα/ακόμα ένα 1.200άρι/να παίξει PS4. WIN-WIN situation...