Εμβολιασμοί: Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τους έφηβους 15-17 ετών

Εμβολιασμοί: Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τους έφηβους 15-17 ετών Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου για τον κορωνοϊό σε εφήβους 15-17 ετών. 

«Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή εκφράζει θετική γνώμη για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της γονεϊκής συναίνεσης, έπειτα από ενημέρωση», ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης η πρόεδρος της επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου. 

Η πλατφόρμα για αυτά τα παιδιά θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. «Την ερχόμενη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες πώς θα κλείνονται τα ραντεβού και πώς θα δίνεται η συναίνεση γονέων και κηδεμόνων», συμπλήρωσε. 

«Πιστεύουμε ότι ο εμβολιασμός των εφήβων είναι ένα ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής. Είναι κάτι που θα επαναφέρει τη χαρά στους νέους, που τόσο ταλαιπωρήθηκαν από την επιδημία», επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

 

Έφηβοι και κορωνοϊός

 

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι για τα παιδιά και τους έφηβους είναι μικρός αλλά υπαρκτός ο κίνδυνος νόσησης.

 

«Αποτελούν, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΗΠΑ, το 14,1% του συνόλου περιπτώσεων και σπάνια μπορεί να παρουσιάσουν ένα σοβαρό σύνδρομο- το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο- με θνητότητα 1,2% ενώ είναι υπό διερεύνηση οι επιπτώσεις μετά τη νόσηση», ανέφερε.

 

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο αναφοράς δεδομένων από τις ΗΠΑ, η συχνότητα εισαγωγών στο νοσοκομείο των παιδιών 12-17 ετών είναι 2,5-3 φορές μεγαλύτερη από τη συχνότητα των εισαγωγών από τη συνήθη εποχική γρίπη, συνέχισε η κ. Θεοδωρίδου.

 

Ενδεικτικά ανέφερε ότι από 204 εφήβους 12-17 ετών που νοσηλεύτηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2021, το 70,6% είχαν υποκείμενο νόσημα, το 31,4% εισήχθη σε ΜΕΘ και ένα 5% χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, ενώ δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος. Στα υποκείμενα νοσήματα περιλαμβάνονται παχυσαρκία- σε ποσοστό που αγγίζει το 36%- χρόνιες πνευμονοπάθειες (31%), νευρολογικά νοσήματα (14%) και άλλα χρόνια νοσήματα. 

 

«Τα στοιχεία αυτά στηρίζουν ότι ο εμβολιασμός θα προσέφερε σε παιδιά και εφήβους- ιδιαίτερα εκείνα με υποκείμενα νοσήματα- ένα σημαντικό ποσοστό της υγείας τους», επεσήμανε.



Σε ό,τι αφορά τη μεταδοτικότητα, υπογράμμισε ότι μελέτες δείχνουν ότι οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα από ότι τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, για αυτό έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις που συνδέονται με εξωσχολικές δραστηριότητες.

 

«Το γεγονός ότι αποτελούν άτομα με δυνατότητα αυξημένης διασποράς αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο υπέρ του εμβολιασμού», επεσήμανε. «Ταυτόχρονα, με τον εμβολιασμό των εφήβων υπάρχει και το όφελος της προστασίας των ευάλωτων που μπορεί- για διάφορους λόγους- να έχουν μείνει ανεμβολίαστοι», συμπλήρωσε.

 

Τα στοιχεία για τον εμβολιασμό των εφήβων

 

Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν είναι της τεχνολογίας mRNA, που σύμφωνα με μελέτες είναι πιο αποτελεσματικά σε παιδιά και εφήβους, σε ποσοστό που αγγίζει το 100%, επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

 

Σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των εμβολίων, έκανε αναφορά σε υπό δημοσίευση μελέτη από τις ΗΠΑ, για την οποία στο επίκεντρο ήταν η σπάνια αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια της περιμυοκαρδίτιδας είναι το κυρίαρχο θέμα ελέγχου.



«Μέχρι τις 21 Ιουνίου είχαν γίνει 8 εκατομμύρια δόσεις σε παιδιά 12-17 ετών και σε 6 εκατομμύρια είχαν δοθεί και οι δύο δόσεις. Καταγράφηκαν περίπου 250 περιπτώσεις ήπιας αυτοϊώμενη περιμυοκαρδίτιδας που αντιπροσωπεύουν το 1-4% ανά 100.000», ανέφερε.

 

Απαιτείται συνεχής επιτήρηση των ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά οι σπάνιες ήπιες καταστάσεις όπως αυτή δεν αναιρούν το όφελος των εμβολίων», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.


Μετάλλαξη Δέλτα και αποτελεσματικότητα 

Πέρα από τον εμβολιασμό των εφήβων, η Μαρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι το καλοκαίρι επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δέλτα, που υπαγορεύει ταχεία αλλαγή των σχεδίων. 

«Κύριο χαρακτηριστικό είναι η υψηλή μεταδοτικότητα και σε πολύ σύντομο χρόνο έκθεσης. Ως προς τη βαρύτητα της νόσησης, είναι νωρίς να δοθεί ο χαρακτηρισμός ήπια και χρειάζεται παρακολούθηση», τόνισε. 

Η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς και τα τέσσερα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι αποτελεσματικά και μάλιστα σε υψηλό ποσοστό. 

«Το Pfizer και κατά συνέπεια το Moderna αγγίζει το ποσοστό 96%, το AstraZeneca ποσοστό 92%, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα το Johnson & Johnson προσφέρει 85% προστασία έναντι της σοβαρής νόσου, της νοσηλείας και του θανάτου», συνέχισε. Όμως, υπογράμμισε ότι το ποσοστό προστασίας με μία δόση του εμβολίου είναι της τάξεως του 33%. 


 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ