Στις 19 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, ενώ θα ακολουθήσουν οι επόμενες δύο ηλικιακές ομάδες.
Συγκεκριμένα, μετά τα άτομα με πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών 70-74 ετών, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες, στις αρχές Απριλίου, θα γίνει το ίδιο για τα άτομα 65-69 ετών, δήλωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Σε ό,τι αφορά τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου- για τους οποίους η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 19 Μαρτίου- υπολογίζεται ότι πρόκειται για περίπου 250.000 άτομα. Η ένταξη των πολιτών σε αυτή την κατηγορία έγινε από την ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού που έθεσε τα κριτήρια, τα οποία είναι συνδυαστικά, εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.
Συγκεκριμένες ομάδες με πολύ σοβαρές παθήσεις- όπως μεταμοσχευμένοι, άτομα που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση και αιμοκαθαιρόμενοι- θα ειδοποιηθούν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ξεκινήσει από τη Δευτέρα ο εμβολιασμός τους, σε νοσοκομεία ή κλινικές που έχουν σχέση με τις θεραπείες τους. Οι πολίτες αυτοί θα έχουν το δικαίωμα να κλείσουν και από μόνοι τους ραντεβού, μέσω της πλατφόρμας.
Για περιπτώσεις που η διάγνωση είναι πολύ πρόσφατη, ο θεράπων ιατρός θα προβεί σε καταχώρηση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η ΗΔΙΚΑ θα αντλεί σε εβδομαδιαία βάση τα στοιχεία, ώστε ο δικαιούχος να μπορεί να εμβολιαστεί.
Σε περιπτώσεις ασθενών που πάσχουν από νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, αλλά είναι εκτός συστήματος- για παράδειγμα επειδή η διάγνωση και η θεραπεία έγινε στο εξωτερικό- ο θεράπων ιατρός θα μπορεί να συμπληρώνει αίτηση στην πλατφόρμα και ο ασθενής θα μπορεί να καταστεί δικαιούχος, εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Το ίδιο θα μπορεί να γίνει και για εξειδικευμένες και σπάνιες παθήσεις που δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτή την ομάδα για τους εμβολιασμούς. Η διαδικασία των αιτήσεων θα ανοίξει 10 ημέρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας.
Στο 85% η προσέλευση για το εμβόλιο της AstraZeneca
Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό, ο Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τη συνέχιση της χρήσης του «καθαρά με επιστημονικά κριτήρια, όχι μόνο με δεδομένα της δικής μας χώρας, αλλά και εξετάζοντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα των υπόλοιπων χωρών».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι στη γραμμή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που έχει στη διάθεσή του όλα τα δεδομένα από όλες τις χώρες, είναι ο φορέας που ενέκρινε τα εμβόλια και είναι αρμόδιος να αποφασίσει την απόσυρσή τους ή μη. Επίσης υπογράμμισε ότι ο ΕΟΦ και η Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει ανά πάσα στιγμή όλα τα περιστατικά.
Ακόμη, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι σήμερα- έως τις 17:30- το ποσοστό προσέλευσης για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν στο 85%.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι σήμερα ήταν προγραμματισμένα 9.484 ραντεβού για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Έως τις 17:30 ήταν προγραμματισμένα 7.815 ραντεβού και πραγματοποιήθηκαν 6.684 από αυτά.
Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί αν κάποιοι πολίτες αρνηθούν να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε: «Σταδιακά ενώνονται τα δύο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε: τα άτομα που είναι δικαιούχοι με τα άλλα δύο εμβόλια και με της AstraZeneca. Από τη στιγμή που προς το τέλος του μήνα θα ενωθούν τα δύο συστήματα όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια, ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίσει τι θέλει να κάνει».