Το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε παρά το lockdown: Ανοδική διασπορά σε 56 περιφερειακές ενότητες

Το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε παρά το lockdown: Ανοδική διασπορά σε 56 περιφερειακές ενότητες Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα, εν μέσω lockdown, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Δρ. Βάνα Παπαευαγγέλου στην τακτική ενημέρωση για την πανδημία κορωνοϊού.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σημείωσε πως ο κυλιόμενος μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων (με βάση τα δεδομένα της τελευταίες εβδομάδας) ανέρχεται σε 1.500 κρούσματα. Αύξηση κατέγραψαν και τα επιβεβαιωμένα, ενεργά κρούσματα στην επικράτεια, που ανέρχονται στις 12.000. 

Η διασπορά του ιού εμφανίζει αυξητική τάση στις 56 από τις 76 περιφερειακές ενότητες της χώρας. 

Άνοδος καταγράφηκε και στις νοσηλείες, με 260 ανθρώπους να εισάγονται καθημερινά σε νοσοκομεία. Συνολικά στην επικράτεια νοσηλεύονται πάνω από 2.500 ασθενείς με Covid-19. Το 53% των νοσηλευόμενων αφορά άτομα άνω των 65 ετών. Το 33% είναι άνθρωποι μέσης ηλικίας 45 έως 65 ετών και πολλοί από αυτούς είναι διασωληνωμένοι σύμφωνα με την Δρ. Παπαευαγγέλου.

Στην Αττική, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι εμφανής και η πληρότητα των ΜΕΘ Covid ανέρχεται στο 88%. Παράλληλα παρατηρείται μικρή αύξηση των ασθενών που χάνουν την ζωή τους καθημερινά, όπως παρατήρησε η Δρ. Παπαευαγγέλου. «Ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων αναμένεται να παρουσιάσει μια μικρή άνοδο τις επόμενες εβδομάδες». 

«Περιμέναμε επιπέδωση της καμπύλης και αυτό δεν συνέβη» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 1.000 τουλάχιστον μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού στην Ελλάδα. Μίλησε επίσης για «πολλές μικρές εξάρσεις» που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και «σχετίζονται με συναντήσεις σε σπίτια, την εργασία αλλά και την παραμονή σε δομές».

Όπως είπε, με τόσες πολλές μικρές εξάρσεις η «φωτιά δεν μπορεί να σβήσει», τονίζοντας πως ο Πειραιάς και η Δυτική Αττική παραμένουν οι πιο επιβαρυμένες περιοχές στην Αττική, ενώ για τον κεντρικό τομέα των Αθηνών, είπε ότι είναι διαρκώς επιβαρυμένος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο που έδωσε για το «Αττικόν», το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται η ίδια, λέγοντας πως όσοι υπερήλικες είχαν κάνει την μία δόση του εμβολίου και νόσησαν, νοσήσαν πιο ελαφριά και κανείς δε χρειάστηκε να μπει σε ΜΕΘ. Όπως είπε ένας στους δύο υπερήλικες άνω των 80 έχει κάνει ήδη μία δόση του εμβολίου τουλάχιστον ενώ πολλοί άλλοι έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν.

«Αν εμβολιαστούμε και εφαρμόζουμε με προσοχή τα μέτρα, σταθερά θα συμβεί και εδώ αυτό που συνέβη στο Ισραήλ» είπε και αναφέρθηκε σε μια τελευταία μελέτη σε 1,2 εκατομμύρια πολίτες στη χώρα αυτή, η οποία έδειξε ότι 7 ημέρες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου μειώθηκε κατά 94% η πιθανότητα συμπτωματικής λοίμωξης και κατά 99% η πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης.

Αναφερόμενη σε ένα πεντάχρονο παιδί που νοσηλεύεται με υπερφλεγμονώδες σύνδρομο και υψηλό επίπεδο ιικού φορτίου κορονοϊού, τόνισε ότι το παιδί παραμένει διασωληνωμένο και εξήγησε ότι είναι μία επιπλοκή η οποία είναι γνωστή αλλά σπανία καθώς αφορά ένα στα 150 παιδιά που νοσούν από κορονοϊό. «Σήμερα υπάρχει η γνώση και η πρόγνωση είναι καλή, ενώ παρατήρησε κλείνοντας ότι το παιδί έχει ήδη βελτιωθεί όσον αφορά την γενική του κατάσταση και όλοι ελπίζουν ότι θα εξελιχθεί ομαλά η κατάσταση της υγείας του.»

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ