Αρνητική γνώμη για τη Γερμανία έχουν πάνω από τους μισούς Έλληνες, ενώ η συντριπτική πλειονότητα πιστεύει ότι το Βερολίνο είναι πιο υποστηρικτικό απέναντι στην Τουρκία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Το 56% των ερωτηθέντων έχει αρνητική άποψη για τη Γερμανία (29% πολύ αρνητική και 27% μάλλον αρνητική), σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία, σε συνεργασία με την Kapa Research.
Από αυτούς που εξέφρασαν αρνητική γνώμη για τη Γερμανία, το 43% δήλωσε ότι αυτή η εικόνα βασίζεται περισσότερο στη στάση που είχε το Βερολίνο απέναντι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ενώ το 37% έχει αυτή την άποψη λόγω των ιστορικών γεγονότων.
Μάλιστα, στο ερώτημα για το αν έχουν φερθεί στην Ελλάδα πιο δίκαια και με περισσότερο σεβασμό ο νυν ή η πρώην καγκελάριος- όπως και στο ίδιο ερώτημα για τους Γερμανούς υπουργούς Οικονομικών- το 54% απάντησε «κανένας από τους δύο.
Επιπλέον, το 75% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι στα ελληνοτουρκικά, η Γερμανία είναι πιο υποστηρικτική προς την Άγκυρα.
Στην ίδια δημοσκόπηση, οι Έλληνες εμφανίζονται διχασμένοι σε ό,τι αφορά την άποψή τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 50% εξέφρασε αρνητική γνώμη (24% αρνητική και 26% μάλλον αρνητική) και το 48% θετική (18% θετική, 30% μάλλον θετική).
Το 58% εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ. Στα θετικά στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό (29%) συγκεντρώνουν τα ανοιχτά σύνορα για πολίτες της ΕΕ και αγαθά και στα αρνητικά το χάσμα μεταξύ βορρά και νότου (22%).
Θετικό θεωρεί το 77% το να είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ σε περιόδους κρίσης. Όσο για τους θεσμούς, το μεγαλύτερο ποσοστό εμπιστοσύνης συγκεντρώνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (60%) και το μικρότερο το Eurogroup (26%).
Στην ίδια δημοσκόπηση, το 57% δηλώνουν ικανοποιημένοι με την υιοθέτηση του ευρώ, ενώ το 33% πιστεύει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα θα ήταν καλύτερα με τη δραχμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απάντηση «καλύτερα με τη δραχμή» συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό (42%) στους ερωτηθέντες 17-34 ετών, δηλαδή ανθρώπους που όταν έγινε η μετάβαση στο ευρώ ήταν είτε αγέννητοι, είτε έως 14 ετών. Πάντως, σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία η πλειονότητα (49%) απάντησε «καλύτερα με το ευρώ».
Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ, οι Έλληνες εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς το 47% απαντούν ναι και μάλλον ναι και το 43% όχι και μάλλον όχι. Το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ της ένταξης το συγκεντρώνει η Σερβία (69%) και το μικρότερο η Τουρκία (13%).