Τις εργασίες που ξεκίνησαν για την αποκατάσταση της εξωτερικής όψης του Κοινοβουλίου ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Από τον Αύγουστο ξεκίνησαν, σε πρώτη φάση, οι εργασίες για τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των μαρμάρινων στοιχείων του Κοινοβουλίου, με τη συνδρομή 12 συντηρητών αρχαιοτήτων από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ήδη έχει εγκριθεί η μελέτη και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την συντήρηση και αποκατάσταση και των ξύλινων στοιχείων του κτιρίου.
Συντήρηση και αποκατάσταση της επιφάνειας του κτιρίου, στεγανοποιήσεις δαπέδου, συγκόλληση θραυσμάτων, σφράγιση αρμών, συμπλήρωση απωλειών, είναι μεταξύ άλλων, οι επεμβάσεις που θα γίνουν στο κτίριο της Βουλής.
Οι εργασίες έχουν στόχο την αποκατάσταση της εξωτερικής όψης του ιστορικού κτιρίου, τη συντήρηση και την ανάδειξη των μαρμάρινων αλλά και των ξύλινων στοιχείων του, ενώ επόμενη φάση θα είναι η συντήρηση και ανάδειξη των τοίχων της Βουλής.
Όπως είπε ο κ. Τασούλας, οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των εξωτερικών όψεων του Κοινοβουλίου συνδυάζονται και με την ενεργειακή αναβάθμισή του, με την τοποθέτηση εκατοντάδων ενεργειακών κουφωμάτων, για τη μορφή των οποίων έχει εγκριθεί η σχετική μελέτη από το υπουργείο Πολιτισμού ενώ κάθε κτιριακή επέμβαση που γίνεται θα είναι καταγεγραμμένη σε ηλεκτρονικό αρχείο.
«Το κτίριο της Βουλής κρατά όλα τα στοιχεία της μεγαλοπρέπειάς του και το μάρμαρο είναι το βασικό του στοιχείο στην κατασκευή του και αντίστοιχο των ναών της αρχαιότητας. Έγινε μια συστηματική μελέτη από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού και τον Μάρτιο του 2021 υπολογίζουμε ότι θα παραδοθεί μια απαστράπτουσα Βουλή», τόνισε από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια