[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]
Με το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο εγκαινιάζουμε σήμερα την στήλη "Εθελοντισμός στην Θεσσαλονίκη", με στόχο να παρουσιάζουμε σε εβδομαδιαία βάση κι από μία οργάνωση - ομάδα της πόλης που χρειάζεται εθελοντική υποστήριξη.
Την δική σου υποστήριξη!
Επικοινωνήσαμε με την Πρόεδρο του Παιδικού Χωριού, Κα Ζωή Δανιηλίδου, και μάθαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες..
Το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο
Το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» χτίστηκε στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, σε μια τοποθεσία 35 περίπου στρεμμάτων παραχωρημένη κατά χρήση από το Υπουργείο Γεωργίας.
Στην ίδρυση του «Ελληνικού Παιδικού Χωριού» (αρχικά «Παιδικού Χωριού Βορείου Ελλάδος») οδήγησε η έλλειψη ενός χώρου για μακροχρόνια φιλοξενία ορφανών και εγκαταλελειμμένων παιδιών, ή παιδιών προερχομένων από προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον.
Το πρόβλημα των παιδιών χωρίς οικογένεια, παιδιών που τα κακομεταχειρίζονται, ή που προέρχονται από άπορες οικογένειες που αδυνατούν να τα μεγαλώσουν, είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερο απ' όσο μπορεί κανείς να φανταστεί.
Και οι άνθρωποι του Παιδικού Χωριού το γνωρίζουν πολύ καλά.
Πολλά παιδιά ζουν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους με στερήσεις και με τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης, υφιστάμενα την εγκατάλειψη, και πολλές φορές την εγκληματική συμπεριφορά των προσώπων του στενού τους περιβάλλοντος.
Σ' αυτά τα παιδιά το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο» έχει σκοπό να χαρίσει μια αληθινή οικογένεια.
Τα παιδιά γίνονται δεκτά στο Παιδικό Χωριό κατόπιν σχετικής εισαγγελικής εντολής, είναι συνήθως προσχολικής ηλικίας ( 0-6 ετών ) και είναι σωματικά και ψυχικά υγιή.
Το Ελληνικό Παιδικό Χωριό δεν έχει ιδρυματικό χαρακτήρα.
Κάθε «οικογένεια» αποτελεί μια ξεχωριστή μονάδα οικονομίας και ζωής στις εγκαταστάσεις του Χωριού.
Η ευθύνη για την ανατροφή των παιδιών ανήκει στη «μητέρα», η επιλογή της οποίας πραγματοποιείται από επιτροπή εξειδικευμένων επιστημόνων.
Οι «μητέρες» πριν αναλάβουν το έργο τους παρακολουθούν ειδικά μαθήματα για τον τρόπο λειτουργίας του Σωματείου..
Τα παιδιά του Παιδικού Χωριού φοιτούν στο Δημόσιο Σχολείο της περιοχής και αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις με τους συμμαθητές και τους φίλους τους, αλλά και με παιδιά και τις οικογένειες τους εντός και εκτός του Παιδικού Χωριού.
Εθελοντισμός στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο
Εκτός από τις «μητέρες», οι οποίες έχουν τη συμπαράσταση επιστημονικής ομάδος διαφόρων ειδικοτήτων, στο Παιδικό Χωριό απασχολούνται εδώ και χρόνια και πολλοί εθελοντές.
Οι εθελοντές χωρίζονται σε δύο ομάδες:
Σε αυτούς που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης (εθελοντές στα κεντρικά γραφεία του Παιδικού Χωριού), και στους εθελοντές που προσφέρουν και απασχολούνται στις εγκαταστάσεις του Φιλύρου.
Σύμφωνα με την κυρία Δανιηλίδου η συντριπτική πλειοψηφία των εθελοντών είναι γυναίκες που βρίσκονται στην ηλικία της συνταξιοδότησης , οπότε λίγο.. «νέο αίμα» είναι πάντα ευπρόσδεκτο!
Τι σημαίνει, όμως, εθελοντής στο Παιδικό Χωριό όσων αφορά στα ωράρια, στις εργασίες, και τις δράσεις που αναλαμβάνει κάποιος που επιλέγει να προσφέρει εθελοντική εργασία;
Μαθαίνουμε ότι εκτός από της «μητέρες» των εκάστοτε οικογενειών, στο Χωριό είναι πάντα απαραίτητοι δάσκαλοι μουσικής, καθηγητές και καθηγήτριες ξένων γλωσσών, μαγείρισσες..
Αλλά..
«Αυτά που μπορεί να κάνει κάποιος που επιθυμεί να έρθει ως εθελοντής στο Παιδικό Χωριό είναι πάρα πολλά, αρκεί να υπάρχει όρεξη για δουλειά και , κυρίως, για προσφορά...
Κάποιος μπορεί να μαγειρεύει καλά, να ετοιμάζει λόγου χάρη σπιτικό τραχανά ή χυλοπίτες ή μαρμελάδες, ή να ξέρει να ράβει και να φτιάχνει διακοσμητικές ποδιές, μπομπονιέρες, να πιάνουν τα χέρια του και να φτιάχνει λαμπάδες, οτιδήποτε, ό,τι μπορεί να βάλει ο νους σας!
Έπειτα, εμείς προωθούμε όλες αυτές τις δωρεές στα μπαζάρ που οργανώνουμε τα Χριστούγεννα, ή τα πωλούμε και στο site μας, και τα έσοδα πηγαίνουν στο Παιδικό Χωριό.
Κι αυτό ένα είδος εθελοντισμού είναι.»
Οι εθελοντές της πόλης, που απασχολούνται στα γραφεία του Χωριού στην κέντρο της Θεσσαλονίκης, είναι αυτοί που «τρέχουν» όλες αυτές τις εκδηλώσεις και τα μπαζάρ που οργανώνονται πολλές φορές τον χρόνο.
Συγκεντρώνουν τις δωρεές, στήνουν τα «παζάρια», αναλαμβάνουν την προώθηση των προϊόντων.
Οι εθελοντές που εργάζονται στις εγκαταστάσεις του Χωριού στο Φίλυρο έχουνε πιο μόνιμο χαρακτήρα, και έχουν τις περισσότερες φορές να κάνουν με επαγγέλματα κοντά στα παιδιά:
Δάσκαλοι και δασκάλες που προσφέρουν ενισχυτική διδασκαλία, καλλιτέχνες που μπορούν να προσφέρουν δημιουργική απασχόληση στα παιδιά (θέατρο, ζωγραφική..)
Η εμπλοκή των εθελοντών, πάντα με την εποπτεία των επαγγελματιών του χώρου, είναι συνήθως στοχευμένη στους τομείς της παιδαγωγικής υποστήριξης, ή της διοίκησης (π.χ. γραμματειακή υποστήριξη στα γραφεία μας).
Ωστόσο, αυτό που ίσως δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι ακόμα και η πιο μικρή χρηματική ή υλική συμβολή (μία μικρή δωρεά, τρόφιμα που διατηρούνται, παλιά παιχνίδια παιδιών που έχουν πια μεγαλώσει, χαρτικά, απορρυπαντικά..) είναι για τους ανθρώπους του Χωριού λυτρωτική, και πάντα κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.
Επιπλέον, δεν χρειάζεται κάποιος να ταξιδέψει μέχρι το Φίλυρο αν πραγματικά θέλει να προσφέρει κάτι στο Παιδικό Χωριό:
Τα γραφεία στο κέντρο της πόλης είναι καθημερινά ανοιχτά και δέχονται οποιαδήποτε μικρή προσφορά.
Στα γραφεία μπορούμε να βρούμε και την φόρμα της αίτησης Εθελοντικής Εργασίας, ενώ οι άνθρωποι της γραμματείας θα ενημερώσουν λεπτομερέστερα τον κάθε ενδιαφερόμενο.
Κάτι τελευταίο κυρία Δανιηλίδου;
«Βέβαια!
Ας μάθει ο κόσμος ότι από 1η Δεκεμβρίου θα λειτουργεί μέσα στο Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο ένα ολόκληρο Λούνα Παρκ, όλα τα έσοδα του οποίου προορίζονται στην ενίσχυση του Χωριού.
Σας περιμένουμε!»
Αυτές τις γιορτές, λοιπόν, ξεφύγετε για λίγο από την πεπατημένη των εμπορικών... "Χριστουγεννιάτικων Χωριών" και των Παγοδρόμιων, και διασκεδάστε στην εξοχή με τα παιδιά σας, για καλό σκοπό!
Στοιχεία επικοινωνίας
Γραφεία:
Κεραμοπούλου 11 (πλατεία Αγ.Σοφίας, πάνω από το Θέατρο Εγνατία)
54110 Θεσσαλονίκη
Τ.Θ. 12159 Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 233033 Fax: 2310 233802
ΦΙΛΥΡΟ
2310 677556, 2310 678460 Fax: 2310 678213
e-mail: [email protected] & [email protected]
σχόλια