Μόνο το 17,4% των επιχειρήσεων - δηλαδή λιγότερες από μία στις πέντε - που έκαναν αίτηση για την εξαήμερη εργασία, πληρούσε τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο μέτρο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.
Έτσι, εν μέσω τουριστικής περιόδου με τα ωράρια των εργαζομένων στα νησιά και όλες τις δημοφιλείς περιοχές της χώρας συχνά να γίνονται επταήμερο χωρίς ρεπό ή και 12ώρη εργασία, παρότι οι επιχειρήσεις φαίνεται να το ζητούν, δεν μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο του υπουργείου Εργασίας. Μπορεί λοιπόν στην αγορά, να συναντώνται όλο και συχνότερα συμβάσεις που προβλέπουν εργασία ακόμα και μίας ώρας την ημέρα, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποτυπωθεί στις ρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Αναλυτικά, όπως ενημερώνει το υπουργείο Εργασίας, στο χρονικό διάστημα από την 1η έως τις 15 Ιουλίου 2024 το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κατέγραψε τα παρακάτω δεδομένα.
- Σύνολο εργοδοτών στη χώρα που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας: 326.482 εργοδότες και 382.775 παραρτήματα.
- Αίτηση για χρήση της έκτακτης βάρδιας εργασίας υπέβαλαν συνολικά 690 επιχειρήσεις για 1.671 παραρτήματα, δηλαδή αίτηση έχει υποβάλει το 0,44% των παραρτημάτων της χώρας.
- Από τα 1.671 παραρτήματα, που υπέβαλαν αίτηση, πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (δηλαδή συνεχής λειτουργία 24/7 με κυλιόμενες βάρδιες ή 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημερών με κυλιόμενες βάρδιες) τα 291, δηλαδή ποσοστό 17,4% επί των αιτήσεων και 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων.
- Στις περιπτώσεις μη νόμιμης υπαγωγής με χρήση του μέτρου, η εργασία που τυχόν παρασχέθηκε από εργαζόμενους κρίνεται ως παράνομη και εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.