Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης trafficking, που έφερνε γυναίκες από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα και τις ανάγκαζε να δουλεύουν ως σεξεργάτριες, προχώρησε η ΕΛΑΣ.
Οι αρχές έφτασαν στα ίχνη των δραστών μετά από καταγγελία θύματος στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Α21». Όπως έγινε γνωστό, η σπείρα «ψάρευε» γυναίκες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και τις έφερνε στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια, τις εγκαθιστούσε σε ξενοδοχεία της πρωτεύουσας όπου και ζούσαν κάτω από αντίξοες συνθήκες και τις ανάγκαζαν να δουλεύουν ως σεξεργάτριες. Τις αμοιβές τις κανόνιζαν τα μέλη της σπείρας μέσω γραφείου που λειτουργούσε σε ιστοσελίδα του διαδικτύου.
Τα μέλη του κυκλώματος είχαν στήσει ένα πλήρως εξοπλισμένο τηλεφωνικό κέντρο που είχε ως «βιτρίνα» κατασκευαστική εταιρεία ιδιοκτησίας του 37χρονου αρχηγικού μέλους.
Οι τηλεφωνήτριες ενημέρωναν τους υποψήφιους πελάτες ως προς το ποια ιστοσελίδα θα επισκέπτονταν για να δουν το «προφίλ» των σεξεργατριών, ενώ επιπλέον εξηγούσαν και τις επιλογές ως προς τον τόπο όπου θα πραγματοποιούταν η συνεύρεση.
Για τον εντοπισμό των θυμάτων και τη σύλληψη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε τρία ξενοδοχεία σε διάφορες περιοχές της Αττικής όπου εντοπίστηκαν οι 15 γυναίκες - θύματα της εγκληματικής οργάνωσης, υπήκοοι Βραζιλίας, Κολομβίας, Βενεζουέλας και Μαρόκου, ενώ συνελήφθησαν συνολικά 8 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων 5 αλλοδαποί και 3 ημεδαποί.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, το έργο της ελληνικής αστυνομίας συνέδραμαν η αστυνομία της Κολομβίας καθώς και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην προστασία θυμάτων trafficking.
Ποιος ήταν ο ρόλος του κάθε μέλους της οργάνωσης
Στην επιχείρηση, συνελήφθη ένας 37χρονος αλβανικής καταγωγής, που ήταν ο αρχηγός του κυκλώματος, ακόμα τρεις άντρες, ηλικίας 40, 33 και 31 ετών, που είχαν αναλάβει τη μεταφορά των θυμάτων και την παρακράτηση των χρηματικών αμοιβών, ένας 62χρονος στο ξενοδοχείο του οποίου γίνονταν οι ερωτικές συναντήσεις με τους «πελάτες» και διέμεναν τα θύματα, και τρεις γυναίκες που είχαν αναλάβει την λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου, μέσω του οποίου κανόνιζαν τις συναντήσεις.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της εμπορίας ανθρώπων, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε συμπεριλαμβάνονται τρία ακόμη μέλη της οργάνωσης, τα οποία και αναζητούνται.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ στις 15 διασωθείσες γυναίκες θύματα της εγκληματικής οργάνωσης, παρασχέθηκε η δέουσα αρωγή και προστασία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ