Την παραμονή της Εύας Καΐλή στη φυλακή για έναν ακόμα μήνα μέχρι την επανεξέτασή, αποφάσισε χθες το δικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών.
Το συμβούλιο δεν πείστηκε για την αθωότητά της στο σκάνδαλο Qatargate και απέρριψε το αίτημά της για κατ' οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι καθώς έκρινε ότι είναι ύποπτη φυγής και ότι στην περίπτωση που βγει είναι ικανή να αλλοιώσει στοιχεία.
Ο τρίτος λόγος που καθόρισε την απόφαση της προφυλάκισης είναι ότι η Εύα Καϊλή θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με υπόπτους αγνώστων στοιχείων, οι οποίοι θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Κατά την ακρόασή της, για την παράταση της προφυλάκισης ή της άρση της, με την επιβολή ή μη περιοριστικών όρων, η Εύα Καϊλη υποστήριξε πως δεν έχει κανένα τρόπο αλλά και λόγο να αλλοιώσει στοιχεία και πως δεν είναι ύποπτη διαφυγής ενώ έκανε αναφορά και στο δυο ετών παιδί της.
Η εισαγγελία είπε ότι το παιδί δεν συνιστά ωστόσο λόγο αποφυλάκισης.
Επιπλέον, όπως ανέφερε χθες μιλώντας στο Mega ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο εισαγγελέας μίλησε και για το ενδεχόμενο απαγωγής της από κατασκόπους του Κατάρ.
Το σχόλιο προκάλεσε την απάντηση του κ. Δημητρακόπουλου. «Έτσι όπως μας τα λέτε, κ. Εισαγγελέα υπάρχει κίνδυνος να φέρει και στρατεύματα το Κατάρ να καταλάβει τις Βρυξέλλες για να πάρει την ωραία Καϊλή. Με ελικόπτερο θα την πάρουν την κ. Καϊλή από το σπίτι της; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» απάντησε σύμφωνα με τον ίδιο ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος όταν ακούστηκε στην αίθουσα ότι ενδέχεται να υπάρχει κίνδυνος απαγωγής της. Από πλευράς του ο συνήγορος της Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλος στις Βρυξέλλες, μειδίασε, σύμφωνα με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο.
Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος πρόσθεσε ότι ο Βέλγος εισαγγελέας για την υπόθεση διαφθοράς και για την εγκληματική οργάνωση δεν έχει στοιχεία, μόνο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μπορεί να υπάρξουν ενδείξεις, εφόσον βρέθηκαν τα λεφτά σπίτι της.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να κατατεθεί έφεση στην απόφαση για την προφυλάκισή της.
Μεταξύ άλλων δήλωσε πως οι τοποθετήσεις της εισαγγελίας προδίκασαν το αποτέλεσμα, καθώς η Εύα Καϊλή είχε καταθέσει πρόταση για κατ’ οίκον περιορισμό χωρίς καμία ηλεκτρονική συσκευή, μόνο με ένα σταθερό τηλέφωνο, για το οποίο δίνει άδεια να το παρακολουθεί η αστυνομία.
Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος ανέφερε ακόμα ότι το κείμενο της απόφασης δεν έχει πραγματικά στοιχεία, καθώς απουσιάζουν περιστατικά που να αποδεικνύουν ότι η Εύα Καϊλή είναι ύποπτη φυγής ή ότι μπορεί να δυσκολέψει την ανάκριση.
Από πλευράς της η εισαγγελία εξέδωσε ανακοίνωση που ανέφερε ότι «Στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ένα άτομο εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον των προεδρικών τμημάτων του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες».
«Με διάταξή του σήμερα το πρωί το προεδρικό τμήμα παρέτεινε την προφυλάκιση της Ε.Κ. για έναν μήνα. Εάν ασκήσει έφεση κατά αυτής της απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών. Για το συμφέρον της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες.
»Ο Τύπος θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση μέσω δελτίων τύπου» καταλήγει.
Eva Kaili resterà in carcere un altro mese. pic.twitter.com/andrdTCw5F
— Leonardo Panetta (@LeonardoPanetta) December 22, 2022
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο η Εύα Καϊλή φέρεται κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων να κατονόμασε συναδέλφους της, που εμπλέκονται με το σκάνδαλο Qatargate. Ξεκινώντας από εκείνους που κάλεσε αμέσως μετά την επιχείρηση στο σπίτι της, δηλαδή τους Παντσέρι, Ταραμπέλα και Αρένα, στη συνέχεια επικαλέστηκε άλλους 3 Ιταλούς ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, τους Κοτσολίνο Μορέτι και Μπενιφέι ενώ η ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατονόμασε 5 επιπλέον βοηθούς ευρωβουλευτών.
Η είδηση της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή, όπως ήταν αναμενόμενο έγινε πρωτοσέλιδο στα διεθνή Μέσα.