Φαράγγι Σαμαριάς: Βίντεο από τον εγκλωβισμό των τουριστών μετά τη νεροποντή

Φαράγγι Σαμαριάς: Βίντεο από τον εγκλωβισμό των τουριστών μετά τη νεροποντή Facebook Twitter
0

Δύο βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media αποτυπώνουν την δραματική κατάσταση που επικράτησε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Φαράγγι της Σαμαριάς με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό μιας 35χρονης τουρίστριας.

Στο ένα από αυτά αναρτήθηκε από τουρίστες που βρέθηκαν στο Φαράγγι της Σαμαριάς φαίνεται ένα ποτάμι από χώματα με μεγάλη ορμή να φθάνει στο σημείο όπου βρίσκονταν εκείνη την ώρα οι επισκέπτες.

«Η ημέρα ξεκίνησε ωραία στο Φαράγγι Σαμαριάς και ολοκληρώθηκε με κεραυνούς, αστραπές και κατολισθήσεις στα τελευταία 5 χιλιόμετρα», έγραψε σε ανάρτησή της η τουρίστρια, η οποία δεν ήταν στο γκρουπ των περιπατητών με την άτυχη 35χρονη.

Στο άλλο βίντεο φαίνονται οι τουρίστες εγκλωβισμένοι σε ένα σημείο του φαραγγιού, καθώς μπροστά τους περνάει χείμαρρος με φερτά υλικά.

Πώς έγινε η κατολίσθηση

Η 33χρονη Ουκρανή που έχασε την ζωή της ήταν κάτοικος Γερμανίας και πραγματοποιούσε πεζοπορία στο Φαράγγι της Σαμαριάς, όταν περίπου 1,5 χιλιόμετρο πριν από την έξοδο προς την Αγία Ρουμέλη, καταπλακώθηκε από βράχους.

Όλα ξεκίνησαν όταν ξέσπασε μπουρίνι και άρχισε να βρέχει ακατάπαυστα. Τότε ένας βράχος αποκολλήθηκε από πολύ μεγάλο ύψος, ο οποίος σύμφωνα με τις μαρτυρίες, έπεσε αρχικά πάνω στα δέντρα και από εκεί έπεσε πάνω στον μηρό της 33χρονης.

Σημειώνεται πως παρά το γεγονός του ότι στην κοντά της βρισκόταν γιατρός που επίσης πεζοπορούσε στο φαράγγι αλλά και οι άνθρωποι του φορέα που έχουν υπό την εποπτεία τους το φαράγγι, αιμορραγούσε ακατάσχετα. Σχεδόν 40 λεπτά αργότερα δεν άντεξε και έχασε τις αισθήσεις της.  

Λέκκας για το φαράγγι της Σαμαριάς: Να αποδεχθούμε πως είναι τόπος υψηλού κινδύνου

Χρειάζεται να αποδεχθούμε πως το φαράγγι της Σαμαριάς είναι τόπος υψηλού κινδύνου, επισήμανε μία ημέρα μετά το δυστύχημα κατά το οποίο σκοτώθηκε μια 32χρονη πεζοπόρος, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ σχετικά με την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο φαράγγι της Σαμαριάς, μετά τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις. Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε τις πολλαπλές καταπτώσεις και κατολισθήσεις που σημειώθηκαν σε μεγάλο μήκος του φαραγγιού, τονίζοντας ότι παρόμοια φαινόμενα είχαν καταγραφεί και πέρυσι, στις 18 Αυγούστου, εξαιτίας τότε του ισχυρού σεισμού στην περιοχή της Παλαιόχωρας.

«Πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέσα στο φαράγγι μετά την έντονη βροχόπτωση που είχαμε χθες το μεσημέρι», δήλωσε ο κ. Λέκκας. Εξήγησε ότι, ενώ πέρυσι οι κατολισθήσεις πυροδοτήθηκαν από σεισμική δόνηση, φέτος η αιτία είναι οι σφοδρές βροχοπτώσεις.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε τη φυσική ιστορία των φαραγγιών της νότιας Κρήτης, επισημαίνοντας ότι σχηματίζονται από έντονα γεωλογικά φαινόμενα, όπως οι κατολισθήσεις, η διάβρωση και η σεισμική δραστηριότητα. «Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το κορυφαίο φαράγγι από άποψη ομορφιάς και ενδιαφέροντος, αλλά θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι πρόκειται για ένα μέρος υψηλού κινδύνου», υπογράμμισε.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM
Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Ελλάδα / Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

«Μέσα από αυτή τη δράση, αναδείξαμε την ομορφιά και τη δύναμη της νοηματικής γλώσσας, δίνοντας στα παιδιά ένα ακόμη εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας», σημειώνει ο εκπαιδευτικός
LIFO NEWSROOM