" Φίλοι Χωρίς Οφέλη "

" Φίλοι Χωρίς Οφέλη " Facebook Twitter
7

 

[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]

" Φίλοι Χωρίς Οφέλη " Facebook Twitter

Πριν μερικές μέρες δημοσιεύτηκε στο site του Vanity Fair ένα άρθρο με τίτλο Φίλοι Χωρίς Οφέλη (Friends Without Benefits).

Το εκτενές άρθρο της Nancy Jo Sales καταπιάνεται με τις επιπτώσεις που έχουν τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Twitter, το app γνωριμιών Tinder, το Instagram, αλλά και το ιντερνετικό πορνό, στις έφηβες της Αμερικής.

Το μεγαλύτερο κομμάτι του άρθρου είναι στην ουσία μια συλλογή μαρτυριών που καταδεικνύουν την προβληματική πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωπα τα νεαρά κορίτσια μέσα στα κοινωνικά δίκτυα, στα οποία όμως συνεχίζουν να περνούν τον περισσότερο χρόνο τους.

"Αν είστε μεταξύ 8 και 18 ετών, ξοδεύετε περισσότερο από 11 ώρες την ημέρα συνδεδεμένοι σε μια online ηλεκτρονική συσκευή," αναφέρει η Sales.

"Ο μέσος Αμερικανός έφηβος ξοδεύει πλέον κάθε λεπτό, από τη στιγμή που ξυπνάει μέχρι την ώρα που πέφτει για ύπνο, στον υπολογιστή του, στο smartphone του, ή βλέποντας, έστω, τηλεόραση.

Αυτή η ριζοσπαστική αλλαγή στο πώς τα παιδιά περνούν σήμερα το χρόνο τους έχει και μια βαθιά επίδραση στον τρόπο που αυτά κάνουν φίλους, στον τρόπο με τον οποίο βγαίνουν ραντεβού, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο ξεκινούν την σεξουαλική  τους δραστηριότητα κατά την οποία σεξουαλική δραστηριότητα."

" Φίλοι Χωρίς Οφέλη " Facebook Twitter

Φέτος μόνο, το 81% των εφήβων που δηλώνουν ενεργοί χρήστες ίντερνετ ανέφεραν ότι δραστηριοποιούνται στα site κοινωνικής δικτύωσης περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Το  Facebook, το Twitter,  το Instagram, και τα νέα app γνωριμιών όπως το Tinder, to Grindr και to Blendr έχουν μετατραπεί σε βασικούς παράγοντες των κοινωνικών τους αλληλεπιδράσεων, τόσο online όσο σε πραγματικό χρόνο ( IRT).

Σε συνδυασμό με την άνευ προηγουμένου εύκολη πρόσβαση στον φανταστικό κόσμο του διαδικτυακού πορνό, το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω φαίνεται πως είναι μια κατάσταση που έχει επηρεάσει δραστικά τους ρόλους των δύο φύλων, όσων αφορά στους έφηβους:

Μιλώντας σε διάφορα αγόρια και κορίτσια εφηβικής ηλικίας, σε ολόκληρη την Αμερική, η Nancy Jo Sales αποκαλύπτει έναν κόσμο όπου τα αγόρια είναι πεπεισμένα πως έχουν το δικαίωμα να περιμένουν  τα πάντα από τα κορίτσια τους:

Από την κοινωνική υποταγή και αφοσίωση σε αυτούς, μέχρι κάθε είδους σεξουαλική χάρη και καπρίτσιο, από αυτά που βλέπουν όλη μέρα στο ίντερνετ..

Τι σημαίνει, όμως,  αυτό για τα νεαρά κορίτσια της Αμερικής;

" Φίλοι Χωρίς Οφέλη " Facebook Twitter

"Τα social media καταστρέφουν τη ζωή μας» λέει μία 16χρονη κοπέλα από το Λος Άντζελες στην δημοσιογράφο, «αλλά χωρίς αυτά νιώθω πως δεν έχω ζωή."

"Η Greta (17) είναι σύμφωνα με όλες τις φίλες της διάσημη, ή καλύτερα instaδιάσημη, με χιλιάδες followers στο Instagram. Μου έδειξε μία συλλογή με φωτογραφίες που ανεβάζει: Μερικές με το σκύλο της, μερικές άλλες με duck face. Πολλοί από τους followers, λέει, έιναι τυχαίοι τύποι από την Ιταλία ή ακόμα και από την Σαουδική Αραβία"

"Έχω Facebook, και λογαριασμό στο YouTube . Έχω χρησιμοποιήσει το Twitter ,το  Instagram , το Snapchat , το Vine . . . "

"Έχω Twitter , αλλά δεν το πολύ χρησιμοποιώ εκτός αν θέλω να παρακολουθήσω άλλες χρήστες.."

"Νομίζω ότι όλοι το κάνουν. Ο καθένας κοιτάζει εξονυχιστικά τα προφίλ άλλων ανθρώπων, αλλά εμείς σαν έφηβες περισσότερο επικεντρωνόμαστε στα προφίλ αγοριών που μας αρέσουν, και στη συνέχεια παρακολουθούμε τα προφίλ των κοριτσιών που αυτοί βρίσκουν ελκυστικές.."

"Είναι ένας τρόπος για να τους γνωρίσει χωρίς το αμήχανο « Ω , τι σου αρέσει να κάνεις γενικά..;" Με τα social media ξέρουμε ήδη, πριν τους γνωρίσουμε.

Βλέπεις που κάνουν like και πράττεις αναλόγως: Αν τους αρέσει μία μπάντα εμφανίζεσαι την άλλη μέρα φορώντας ένα μπλουζάκι του συγκροτήματος και τους κάνεις να σε ερωτευτούν (γέλια).

Ή βλέπεις τη μουσική ακούνε και αλλάζεις αμέσως γνώμη γι' αυτούς!

"Τα Social Media προκαλούνε τόοοοσο πολύ άγχος και στρες"

Αυτό που γίνεται με τα κοινωνικά δίκτυα είναι το εξής:

Αν ένα αγόρι δεν ανταποκρίνεται ή δεν σου κάνει like ή followback τότε νιώθεις απόρριψη», λέει η Melissa (17 ετών )

"Τα αγόρια τραβάνε στα άκρα το όλο θέμα με το chat στο Facebook. Εννοώ, σεξουαλικά", λέει η Zoe

Και τι γίνεται με τις προκλητικές φωτογραφίες που ανεβάζουν τα κορίτσια στα social media;

"Όσο πιο προκλητική είναι μια φωτογραφία που θα ανεβάσει μία κοπέλα, τόσο περισσότερα θα είναι τα likes. Τα κορίτσια αποκαλούν όσες το κάνουν αυτό τσούλες και εύκολες. Τα αγόρια τις θεωρούν απλά σέξι..", λέει η Padma

"Είχα πέσει θύμα cyber bullying παλαιότερα, σε ένα κοινωνικό δίκτυο για παιδιά. Μπορούσαμε εκεί να δημιουργήσουμε ένα προφίλ ενός αγαπημένου μας χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων. Ένας άσχετος άρχισε να μου μιλάει και να μου λέει ανατριχιαστικά πράγματα.  Δεν ήξερα ποιος είναι στην αρχή, αλλά αποδείχθηκε πως ήταν ένα κορίτσι από το σχολείο μου ( ένα ακριβό ιδιωτικό σχολείο στο Μανχάταν). Μου έλεγε ένα σωρό σεξουαλικά πράγματα. Δεν ξέρω καν πώς είχε μάθει να τα λέει όλα αυτά, ήμασταν 11 χρονών.."

"Στη Νέα Υόρκη κάθε παιδί ξέρουμε ο ένας τον άλλον , και κάποια παιδιά είναι «διάσημα»", λέει η Sydney.

"Έχουν όλοι εμμονή με την φήμη. Ανεβάζουν συνεχώς φωτογραφίες τους σε συγκεκριμένα μέρη, σε δημοφιλή πάρτι, κάνουν add συγκεκριμένα παιδιά.. Επικρατεί τρομερό άγχος για κοινωνική αναρρίχηση.."

"Εγώ δεν πηγαίνω άλλο στις τουαλέτες του σχολείου. Πας και σου λένε πολύ άσχημα πράγματα. Σε κοιτάνε από πάνω ως κάτω και σου λένε πράγματα όπως 'Τι είναι αυτά τα ρούχα που φοράς' και τέτοια.. Τα social media  το έχουν κάνει πολύ χειρότερο όλο αυτό.."

"Αν ένα αγόρι ανεβάσει μία φωτογραφία του με το μποξεράκι όλοι λένε πόσο αστείο είναι, αλλά αν το κάνει ένα κορίτσι είναι αμέσως τσούλα.

Τα κορίτσια, βέβαια, εξακολουθούν να το κάνουν γιατί παίρνουν περισσότερα like στο Facebook.."

"Η μικρή μου ξαδέρφη είναι 13 ετών και ανεβάζει συνεχώς κάπως ακατάλληλες φωτογραφίες στο Instagram. Τα αγόρια της αφήνουν ένα σωρό σεξουαλικά σχόλια από κάτω, κι αυτή απαντάει πράγματα όπως ' Α, ευχαριστώ πολύ!', λέει η Marley.

"Είναι παιδική πορνογραφία , και ο καθένας τη βλέπει μέσα από το iPhone του ενώ κάθετε στην καφετέρια του σχολείου!"

 [ πηγή: Vanity Fair ]

Ελλάδα
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων την ξηρασία στου Φιλοπάππου και προγραμματίζει δράσεις

Ελλάδα / Επιβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων την ξηρασία στου Φιλοπάππου και «προγραμματίζει δράσεις»

Ο δήμος παραδέχεται ότι προγραμματίζονται άμεσα δράσεις ενισχυτικής φύτευσης, αφαίρεσης των ξερών δένδρων, απόφραξης του καναλιού αποχέτευσης και κλαδέματος των δέντρων ελιάς
LIFO NEWSROOM
Πάνω από το 60% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες ως το 2030

Ελλάδα / Πάνω από το 60% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες ως το 2030

Αλλάζουν τα δεδομένα της επαγγελματικής κατάρτισης και προώθησης στην απασχόληση - Τα στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Πόσο λυπάμαι τους ανθρώπους που δε γοητεύονται καθόλου από το αρχικό μυστήριο που περιβάλλει τον άλλο.Αυτές οι φορές που ακόμα κι όταν γνωρίζεσαι καιρό με τον άλλο θα πει ή θα κάνει κάτι κι απλά θα ξαφνιαστείς. Αυτή είναι η μαγεία των σχέσεων. Και καταντήσαμε απλοί παρατηρητές της ζωής των άλλων. Δεν πάει να πει πως τον ξέρεις όμως φίλε μου έτσι. Ακούς εκεί "Είναι ένας τρόπος για να τους γνωρίσει χωρίς το αμήχανο « Ω , τι σου αρέσει να κάνεις γενικά..;" Με τα social media ξέρουμε ήδη, πριν τους γνωρίσουμε."
Αμάν πια με την δαιμονοποίηση της τεχνολογίας! Έχω βαρεθεί να διαβάζω για το ότι το ίντερνετ στερεί την «αληθινή» ζωή και άλλες σαχλαμάρες.Τα ίδια έλεγαν για την τηλεόραση και το τηλέφωνο παλιότερα. Οι γονείς κατέκριναν τα παιδιά τους που μιλούσαν 5 ώρες στο τηλέφωνο και δεν είχαν αληθινή ζωή. Αληθινή ζωή για αυτούς μπορεί να ήταν, βέβαια, το να κουτσομπλεύουν όλη την ημέρα την γειτονιά ή να παίζουν πρέφα στο καφενείο.Για ποια αληθινή ζωή των νέων μιλούν σήμερα; Πριν το ίντερνετ εκτός από το τηλέφωνο μπορούσαν να αποβλακώνονται με τις ώρες χαζεύοντας τηλεόραση ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τουλάχιστον τώρα υπάρχει ένας βαθμός διάδρασης και ουσιαστικότερης επικοινωνίας.Οι λόγοι που οδηγούν σε υπερβολές στην χρήση της οποιαδήποτε τεχνολογίας είναι βαθύτεροι και δεν σχετίζονται με την τεχνολογία αυτή καθαυτή, οπότε ας σταματήσει επιτέλους αυτή η τεχνοφοβική στάση και η γενικότερη αγωνία για το «που πάει η σημερινή νεολαία».
Δεν είναι το ίδιο. Να το θέσω απλά: για έναν ενήλικα όλα αυτά τα "πράματα του διαόλου" είναι Τ-Ε-Λ-Ε-Ι-Α. Μπαίνει σε ομάδες που γουστάρει, μπλοκάρει ό,τι δεν γουστάρει κλπ κλπ. Και κυρίως (υποτίθεται) ξέρει πως να αντιμετωπίσει την όποια κρίσιμη κατάσταση. Για ένα παιδί όμως που δεν μπορεί ουσιαστικά να μην ανήκει στην κοινωνική ομάδα του σχολείου του (και δεν είναι το ίδιο με την δουλειά), που δεν έχει την ίδια ποσότητα βιωμάτων με έναν ενήλικα, ούτε τα ίδια μέσα αντίδρασης, το cyber-bullying είναι μια οικτρή πραγματικότητα. Ουσιαστικά τα social media είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για peer pressure, που ένας ενήλικας μπορεί να παρακάμψει/περιορίσει πολύ πιο εύκολα από ένα παιδί/έφηβο.Ως παράδειγμα θα μπορούσα να αναφέρω τις αυτοκτονίες που έχουν προκληθεί από τέτοιες καταστάσεις (όπου τέτοιες εννοώ προερχόμενες και διαδικτυακά) και οι οποίες αφορούν έφηβους.
Και πρέπει να κλάψω επειδή τα 18χρονα δεν ξέρουν τι τους γίνεται;Γιατί ήξερε όλος ο κόσμος στην εφηβεία που του πάνε τα 4;Το μόνο τραγικό στην όλη υπόθεση είναι πως βλέπεις και μεγαλύτερες ηλικίες να αντιδρούν έτσι.Τουλάχιστον τα πιτσιρίκια έχουν πολλές πιθανότητες παραπάνω να προσαρμοστούν στο περιβάλλον του internet,εν αντιθέσει με τα γομάρια και τις γομάρες που φτάνουν 25-30-35-... και κάνουν ακόμα έτσι.Ώρες ώρες έχω την εντύπωση πως θα έπρεπε να υπάρχει "δίπλωμα πλοήγησης στο διαδίκτυο".
Σαν πατέρας ενός τρίχρονου ψιλοφρικάρισα με αυτά που διάβασα. Από την άλλη βέβεια είναι καθησυχαστικό αν σκεφτείς ότι κάθε εποχή είχε τα δικά της πράγματα που φρίκαραν τους γονείς...