Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την υπόθεση της Folli Follie, σχετικά με τις εικονικές συναλλαγές και τα εμβάσματα στον ανύπαρκτο κύριο «Πουτσίδη» και αλλά «οικονομικά φαντάσματα» για την πλασματική διόγκωση του τζίρου.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, σχεδόν όλη η δραστηριότητα και τα υπόλοιπα της FF Sourcing ήταν εικονικά.
Στις 31.12.17 καταχωρήθηκε από την FF Sourcing μεταφορά 255,2 εκατομμμυρίων δολαρίων στην FF Origins ενώ το πραγματικό υπόλοιπο του λογαριασμού ήταν μόλις 500 δολάρια. Σε άλλον λογαριασμό, σε νόμισμα γεν της FF Sourcing είχαν καταχωρηθεί έξι συναλλαγές που υπάλληλοι της εταιρείας υποστηρίζουν ότι ήταν πραγματικές, αλλά το υπόλοιπο στις 31.12.17 ήταν μόλις 600 δολάρια.
Στο πόρισμα που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», επισημαίνεται πως τα bank statements που δόθηκαν για την τεκμηρίωση των εικονικών τραπεζικών υπολοίπων 290,2 εκατομμυρίων δολαρίων της FF Origins είχαν πλαστογραφηθεί.
Ο κύριος «Πουτσίδης»
Οι εμπλεκόμενοι αστειεύονταν μεταξύ τους με τα ονόματα των δήθεν αποστολέων χρημάτων στην Ασία, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα.
Συγκεκριμένα, υπάλληλος της FF Group APAC φέρεται να έλαβε εντολή από διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας στην Ασία, μέσω email, να στείλει διαθέσιμα με πλαστογραφημένα τραπεζικά statements.
Μεταξύ τους ακολουθεί η κάτωθι στιχομυθία:
Υπάλληλος: ΟΚ, αν μου πουν ντε και καλά να βάλω όνομα και επίθετο κάπου τι να γράψω;
Διευθυντής: Αν σε αφήσουν απλά γράψε Alpha και δώσε μία μούφα τηλεφώνο
Υπάλληλος: Δεν μου είπες ποιος να βάλω ότι το στέλνει
Διευθυντής: Βάλε «Γιώργος Πουτσίδης»
Υπάλληλος: ΟΚ. Το έστειλα σήμερα το πρωί με εξπρές. Δεν μου ζήτησαν άλλα στοιχεία, μόνο αν το έστελνα συστημένο θα έπρεπε να δώσω τον αποστολέα. Μου είπαν σε μία εβδομάδα θα φτάσει
Διευθυντής: Σε ευχαριστώ Πουτσίδη μου
Ο τζίρος του συγκεκριμένου υπο-ομίλου της FF Group Sourcing Limited εκτιμάται ότι είχε αυξηθεί με απάτη κατά 863 εκατομμύρια δολάρια.
Πλασματικά έσοδα
Το 2016, ο όμιλος της FF σε Ευρώπη και Ασία εμφάνισε πωλήσεις 1,337 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά τα 911 εκατομμύρια ευρώ «χρεώθηκαν» στην Ασία μέσω της FF Group Sourcing.
Όμως τα 779 εκατομμύρια από τα 911 εκατομμύρια ευρώ ήταν εικονικά και οι πραγματικές πωλήσεις στην Ασία των 2 δισεκατομμυρίων καταναλωτών, είχαν αποφέρει μόλις το 14,4% των πλασματικών εσόδων (132 εκατομμύρια ευρώ).
Ουσιαστικά, το 58% του ενοποιημένου τζίρου όλου του ομίλου ήταν ανύπαρκτος.
Ταυτόχρονα εμφανίζονται ψευδείς απαιτήσεις της FF Group Sourcing Limited ύψους 612 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ και τα μεικτά κέρδη της εταιρείας ήταν διογκωμένα κατά 326 εκατομμύρια ευρώ.
Η καταγγελία που δεν διερευνήθηκε
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, το 2015 είχε γίνει ανώνυμη αλλά και αναλυτική καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις λογιστικές απάτες σε ισολογισμούς των προηγουμένων ετών. Ωστόσο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φέρεται να μην το ερεύνησε επειδή η καταγγελία ήταν ανώνυμη.
Επιχείρηση «Merry-go-round»
Σύμφωνα με το πόρισμα της A&M, ιδιοκτήτες και στελέχη της Folli Follie Group APAC είχαν αναπτύξει συγκεκριμένη μέθοδο «γύρω-γύρω όλοι» για τη διόγκωση των ισολογισμών, πουλώντας και ξαναπούλωντας τα ίδια προϊόντα εντός του ομίλου.
Η μέθοδος:
- Από τις εταιρείες του FF APAC καταχωρούσαν τις πωλήσεις προς μια ελεγχόμενη εταιρεία
- Στη συνέχεια η ελεγχόμενη εταιρεία πουλούσε τα εμπορεύματα (απευθείας ή μέσω άλλης ελεγχόμενης εταιρείας) σε τρίτη εταιρεία του ομίλου.
- Ακολουθούσε η πώληση των εμπορευμάτων - είτε σε νόμιμο εξωτερικό πελάτη αυτή τη φορά, είτε σε ελεγχόμενη εταιρεία της Folli Follie
Πουλώντας επανειλημμένα τα ίδια εμπορεύματα από τις εταιρείες του Folli Follie Group APAC διογκώνονταν τόσο τα έσοδα όσο και το κόστος πωληθέντων στους ενοποιημένους ισολογισμούς του Folli Follie Group APAC.
Στη συνέχεια, όπως αναφέρει η A&M, «οι ενδοομιλικές συναλλαγές απαλείφονταν κατά την ενοποίηση» - δηλαδή αφού οι εικονικές συναλλαγές πραγματοποιούνταν λογιστικά, στη συνέχεια διαγράφονταν για να μην υπάρχουν ίχνη.
Ωστόσο, δεδομένου ότι οι εν λόγω συναλλαγές, έστω και φαινομενικά διενεργούνταν και με τρίτα μέρη εκτός ομίλου, «δεν πραγματοποιούνταν οι σχετικές απαλοιφές».
Στις περιπτώσεις όπου η αξία μιας συναλλαγής (τιμή πώλησης και τιμή αγοράς) διέφερε, η εν λόγω διαφορά «δημιουργούσε κέρδος στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας».
Εγκληματική οργάνωση
Το στοιχεία ανάγκασαν τον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση να ερευνήσει το σενάριο εγκληματικής οργάνωσης, στο πλαίσιο της οποίας έχουν κληθεί ως ύποπτοι ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο πρώην πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και άλλα στελέχη - σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ.
Οι πωλήσεις μετοχών
Η Οικονομική Εισαγγελία εστιάζει στις ευθύνες του ιδρυτή και τότε προέδρου Δημήτρη Κουτσολιούτσου καθώς, ενώ είχαν ήδη δημιουργηθεί πλασματικά οικονομικά στοιχεία της FF, στις 9 Μαΐου 2017 πούλησε 1,15 εκατομμύρια μετοχές εισπράττοντας περίπου 9,7 εκατομμύρια ευρώ.
Όμως η έκδοση των ομολογιακών δανείων της FF, βασίστηκε στα εικονικά οικονομικά στοιχεία και, σύμφωνα με πληροφορίες, στο «μικροσκόπιο» του οικονομικού εισαγγελέα θα μπουν συγκεκριμένες χρηματιστηριακές εταιρείες για τον ρόλο που διαδραμάτισαν.
Η υπόθεση της Folli Follie είχε αποκαλυφθεί τον περσινό Μάιο, όταν το επενδυτικό fund, Quintessential Capital Management, που είχε διαπιστώσει αποκλίσεις ανάμεσα στα πραγματικά σημεία πώλησης της εταιρείας και αυτά που παρουσίαζε στις λίστες της.
Έτσι ξεκίνησε η αμφισβήτηση του ισολογισμού και των ταμειακών διαθέσιμων, που αποκάλυψες τα μεγάλα ελλείμματα στην Ασία.
Το Fund είχε αρχικά «πιστέψει» στην εταιρεία
Το 2010, η Quintessential Capital Management είχε αγοράσει μετοχές της Folli Follie, προσβλέποντας σε κέρδη από την άνοδο της μετοχής της - με άλλα λόγια είχε αρχικά εμπιστευτεί την εταιρεία, επιχειρώντας να κερδίσει με τον «κλασικό τρόπο».
Κατόπιν ελέγχων, ο επενδυτικός όμιλος ανακοίνωσε πως αποφάσισε να «σορτάρει» τη μετοχή της εταιρείας, περιμένοντας να κερδίσει από την πτώση της αξίας της Folli Follie.
Παράλληλα, με την έκθεσή της ενημέρωσε τον επενδυτικό κόσμο όχι μόνο για τις προθέσεις του fund αλλά και για τις ενδείξεις παραποίησης των οικονομικών στοιχείων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση της μετοχής.
σχόλια