Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας δημοσίευσε βίντεο από την άφιξη των πρώτων εναέριων μέσων για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Αττική που ξέσπασε την Κυριακή.
Στο βίντεο που ανέβασε ο Βασίλης Κικίλιας φαίνεται το drone της Πάρνηθας να εντοπίζει πρώτο (15:02) την φωτιά στον Βαρνάβα. Αμέσως μετά το drone του Διονύσου εντοπίζει στις 15:06 την εστία και σύμφωνα με τον υπουργό σε 4 λεπτά φτάνει το πρώτο ελικόπτερο. Ενα λεπτό αργότερα πραγματοποιεί την πρώτη ρίψη και σε 7 λεπτά καταφτάνουν στο σημείο οι πρώτες επίγειες δυνάμεις.
— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) August 13, 2024
Το πρωί της Τρίτης σε δηλώσεις του ο Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε ότι το νέο δόγμα με την χρησιμοποίηση των drones, μπροστά στις συνθήκες που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική, συνάντησε μεγάλες δυσκολίες, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες.
Επίσης ανέφερε ότι πήραν μέρος 702 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα, 35 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία για το συντονισμό τους), εθελοντές, αστυνομία, στρατός, δασάρχες και δασικοί εργάτες, η Περιφέρεια Αττικής, Δήμοι και με τη βοήθεια του 112, εκκένωσαν και διέσωσαν 45 περιοχές.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια:
«40 ώρες από τη στιγμή που ξέσπασε η εξαιρετικά επικίνδυνη πυρκαγιά στον Βαρνάβα, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά διάσπαρτες εστίες. Σε αυτές τις 40 ώρες στη ΒΑ Αττική έδωσαν με υπεράνθρωπη προσπάθεια τη μάχη 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα, 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα, εκ των οποίων, τα 3 για το συντονισμό τους. Εθελοντές, αστυνομία, στρατός, δασάρχες και δασεργάτες, Περιφέρεια Αττικής, δήμοι, με τη βοήθεια του 112 εκκένωσαν και διέσωσαν 45 περιοχές», είπε αρχικά ο κ. Κικίλιας και συνέχισε:
«Θα πω για άλλη μια φορά ότι στην πρώτη εστία το απόγευμα της Κυριακής ο χρόνος απόκρισης ήταν στα 5 λεπτά από αέρος και στα 7 λεπτά από οχήματα της πυροσβεστικής. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ότι παρά την ταχύτατη επιχειρησιακή απόκριση -το νέο δόγμα που σε συνδυασμό με την τεχνολογική υποστήριξη των drones, όλο το καλοκαίρι εφαρμόστηκε σε εκατοντάδες πυρκαγιές που αντιμετωπίστηκαν- όταν επικρατούν ακραίες συνθήκες το πρόβλημα γίνεται ανυπέρβλητο. Είχαμε επίπεδο επικινδυνότητας 5 με ανέμους 7-8 μποφόρ, παρατεταμένη ξηρασία και σε περιοχή δύσβατη με τα χαρακτηριστικά αυτά, βουνό, δάσος, αλλά και οικισμοί, διάσπαρτα σπίτια. Δεν μιλάμε δηλαδή για μια απλή φωτιά που δυστυχώς ξέφυγε... Μιλάμε για το δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο για όλους τους πυροσβέστες, επιχειρησιακούς και κατοίκους, σκηνικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτήν αντιμετωπίσαμε».
Και ο υπουργός κατέληξε: «Οι άνθρωποι όλες αυτές τις ώρες που έζησαν τις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούσαμε στη ΒΑ Αττική τη γνωρίζουν. Μέσα στη δοκιμασία που πέρασαν τον φόβο, τον θυμό ή την βαθιά λύπη γιατί χάθηκε δυστυχώς και μια εργαζόμενη, γνωρίζουν ότι οι πυροσβέστες, η αστυνομία, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι εθελοντές, ο στρατός ήταν εκεί και πάλεψαν υπεράνθρωπα για να μη συμβούν τα χειρότερα. Οι ίδιοι πυροσβέστες είναι που επιχειρούν όλο το καλοκαίρι και σβήνουν τη μια φωτιά πίσω από την άλλη».