Μία ημέρα μετά το «όχι» της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο με ανακοίνωσή του εξέφρασε την ίδια θέση.
Έπειτα από την συνεδρίαση που έγινε στο Φανάρι, το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε ανακοίνωση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, παραπέμποντας σε απόφαση της Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας που έλαβε χώρα το 2016.
Η απόφαση αυτή ανέφερε ότι η Εκκλησία «δεν αποδέχεται για τα μέλη της» το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ή ετερόφυλων ζευγαριών και κάθε άλλη μορφή συμβίωσης που διαφέρει από τον γάμο «ως της εν Χριστώ ενώσεως ανδρός και γυναικός».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο και συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο τέθηκε λίγο αργότερα σε δημόσια διαβούλευση. Κατά την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως με το νομοσχέδιο, επιδιώκεται πλήρης ισότητα αλλά και προστασία όλων των παιδιών και πως «ισχύει σε πολλές άλλες χώρες και πουθενά δεν έβλαψε την κοινωνική συνοχή». Σχετικά με την άποψη της Εκκλησίας τόνισε πως «αναφερόμαστε σε επιλογές της πολιτείας και όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις. Η ζωή απέδειξε ότι και άλλες φορές οι αλλαγές έγιναν ομαλά χωρίς να βλάψουν τις σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας».
Από την άλλη πλευρά, ο Μάκης Βορίδης επέλεξε να απέχει σε ό,τι αφορά στη στάση που θα κρατήσει απέναντι στο νομοσχέδιο όταν κατατεθεί στη Βουλή. «Ο κ. Βορίδης έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής. Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο υπουργικό συμβούλιο», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ.
Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
«Η Αγία καί Ιερά Σύνοδος, συνελθούσα υπό τήν προεδρίαν της Α.Θ. Παναγιότητος εις τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς, σήμερον, Τετάρτην, 24ην Ἰανουαρίου 2024, ὑπενθυμίζει εἰς τό εὐσεβές ποίμνιον τοῦ Πανσέπτου Οἰκουμενικοῦ Θρόνου, ἐπί τῇ συζητήσει περί θεσμοθετήσεως γάμου μεταξύ ἀτόμων τοῦ ἰδίου φύλου καί περί τεκνοθεσίας ἐν Ἑλλάδι, τήν δεσμευτικήν Ἀπόφασιν τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας (Κρήτη, Ἰούνιος 2016), ὅτι “ἡ Ἐκκλησία δέν ἀποδέχεται διά τά μέλη αὐτῆς σύμφωνα συμβιώσεως τοῦ αὐτοῦ ἤ ἑτέρου φύλου καί πᾶσαν ἄλλην μορφήν συμβιώσεως, διαφόρου τοῦ γάμου” ὡς “τῆς ἐν Χριστῷ ἑνώσεως ἀνδρός καί γυναικός”, ἡ ὁποία “συνιστᾷ μίαν μικράν ἐκκλησίαν ἤ μίαν εἰκόνα τῆς Ἐκκλησίας” (κείμενον “Τό μυστήριον τοῦ γάμου καί τά κωλύματα αὐτοῦ”, Ι.10 καί 4). Σημειοῦται συγχρόνως, ὅτι τά συνάπτοντα τοιαύτας μορφάς συμβιώσεως μέλη τῆς Ἐκκλησίας πρέπει νά ἀντιμετωπίζωνται μετά ποιμαντικῆς εὐθύνης καί ἐν Χριστῷ ἀγάπης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Ομόφωνο «όχι» της Ιεράς Συνόδου στο νομοσχέδιο
Κατά τη χθεσινή πεντάωρη έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου υπό τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αποφασίστηκε ομόφωνα η αντίθεση στο νομοσχέδιο. Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου μάλιστα, αποφάσισαν να στείλουν επιστολές στους βουλευτές, όπως και να διαβαστεί στους ναούς εγκύκλιος με τις θέσεις της Εκκλησίας, στις 4 Φεβρουαρίου. Επίσης οι μητροπολίτες θα εξουσιοδοτηθούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του ποιμνίου για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.
Στην αρχή της συνεδρίασης, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στους λόγους που αποφάσισε να συγκαλέσει τη σύνοδο, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει ενότητα ανάμεσα στα μέλη της Ιεραρχίας για το ζήτημα. Η ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζει «ναρκοθετημένο» το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια και εκτιμά ότι είναι «πιθανή» η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω διακρίσεων, οπότε «η χώρα θα αναγκασθεί να νομοθετήσει και στο έδαφός της την παρένθετη κύηση».
Τέλος σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο το νομοσχέδιο «καταργεί όχι μόνο κανόνες βιοηθικής, χριστιανικές αξίες και την ελληνική οικογενειακή παράδοση, αλλά ανατρέπει τα δικαιώματα μελλοντικών παιδιών και τους ρόλους των φύλων ως στοιχείων συνοχής της κοινωνίας -και αυτό αφορά τον καθένα, έστω και αν δεν αποδέχεται τη χριστιανική ηθική».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ