Η Γιάννα Αγγελοπούλου τέθηκε επικεφαλής της επιτροπής «Ελλάδα 2021» αμισθί και δεν θα λάβει την παραμικρή αποζημίωση για τις υπηρεσίες της, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής για την 200ή επέτειο από την ελληνική επανάσταση του 1821.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης «πρόκειται για μία επιτροπή, η οποία θα είναι άμισθη» και κανένα από τα μέλη της επιτροπής δεν θα λάβει αμοιβή, ούτε θα υπάρξει κάποιο κόστος εγκατάστασης, αφού οι προσωπικότητας που την απαρτίζουν θα εγκατασταθούν στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού.
Το ίδρυμα είναι ιδιοκτησίας του Δημοσίου και η επιτροπή αυτή «δεν θα λάβει αποφάσεις που θα κινηθεί ο εορτασμός της χώρας», ξεκαθάρισε ο υπουργός επικρατείας, έπειτα από παρεμβάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης. «Είναι προφανές ότι πρόκειται για επιτροπή, συμβουλευτική του πρωθυπουργού, η οποία θα κάνει προτάσεις προς την κυβέρνηση για τις δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν. Είναι προφανές ότι η τελική κρίση ανήκει, κατά τον λόγο αρμοδιότητάς τους, στη Βουλή και στην κυβέρνηση. Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα να υπάρχει αποφασιστική λειτουργική αρμοδιότητα στην Επιτροπή».
Είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Το 2021 είναι μια μεγάλη στιγμή συμβολισμού, πρέπει να είναι μια στιγμή ενότητας για τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα μετά από μια περίοδο δεκαετούς κρίσης που προχωράμε μπροστά», ανέφερε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ζήτησε και εκείνη, όπως και ο Χρήστος Σπίρτζης, να υπάρχει διασφάλιση του ρόλου της Βουλής, όχι απλώς στα πρόσωπα αλλά και στο πρόγραμμα. «Θα ήταν τραγικό, η χώρα μας μετά από τόσες θυσίες, να μπει σε μια λογική με φιέστες πολυέξοδες και με πράγματα που ενδεχομένως θα μας πληγώσουν και δεν θα εκφράσουν και το νόημα αυτής της νέας συγκυρίας, μετά την κρίση», σημείωσε η ίδια. «Δεν νομίζω ότι μπορεί να διαφωνήσει με την παρατήρησή σας, όσον αφορά τους εορτασμούς της εθνικής παλιγγενεσίας», σχολίασε ο πρόεδρος της επιτροπής, Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Αναλυτικά η χθεσινή ανακοίνωση μετά τη συνάντηση της κυρίας Αγγελοπούλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Την απόφασή του το 2021 να είναι ένα έτος εθνικής γιορτής για τον Ελληνισμό, εντός και εκτός Ελλάδος, υλοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναθέτοντας στην κ. Γιάννα Αγγελοπούλου την θέση της επικεφαλής της Επιτροπής που θα συγκροτηθεί για τις εκδηλώσεις οι οποίες θα γίνουν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
»Σε συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με την κ. Αγγελοπούλου στις 11.00 στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε μια πρώτη συζήτηση για τους στόχους αυτής της επετείου - ορόσημο για τους Ελληνες, η οποία προσφέρει την ευκαιρία στην χώρα να ξανασυστηθεί στη διεθνή κοινότητα μετά την πολυετή κρίση.
»Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, "το 2021 θα είναι μια χρόνια που όλοι οι Ελληνες θα γιορτάσουμε μαζί και ενωμένοι τα 200 χρόνια ελευθερίας του ελληνικού κράτους, με υπερηφάνεια για το παρελθόν μας και αυτοπεποίθηση για το μέλλον μας". Οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε όλη τη χώρα και θα κορυφωθούν το καλοκαίρι του 2021 στην Αθήνα, στις πρωτεύουσες κάθε περιφέρειας, σε εμβλητικούς τόπους της χώρας, αλλά και σε σημαντικές πόλεις του εξωτερικού.
»Στη συνάντηση αποφασίστηκε επίσης ο φορέας υλοποίησης της εθνικής πρωτοβουλίας να είναι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ενώ στην διοργάνωση, εκτός από τα συναρμόδια υπουργεία, θα έχουν καθοριστική συμμετοχή διακεκριμένες προσωπικότητες του πνεύματος, του πολιτισμού και των επιστημών.
Η επιτροπή «Ελλάδα 2021»
Στο πρώτο νομοσχέδιο της ΝΔ, προβλέπεται η δημιουργία επιτροπής για τις σχετικές προετοιμασίες. Μάλιστα η επιτροπή υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Η επιτροπή «Ελλάδα 2021» θα αποτελείται από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους από τον χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, και της επιστήμης και κεντρικός της στόχος θα είναι η δημιουργία της στρατηγικής και των δράσεων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου.
Η επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει προτάσεις για την ανάδειξη των αξιών του ελληνικού έθνους, του πολιτισμού και της ιστορίας του, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από τη σύσταση του ελληνικού κράτους έως και σήμερα, αλλά και να συντελέσει στην ανάπτυξη του εθνικού αφηγήματος της Ελλάδας, με σκοπό τη δημιουργία ενιαίας εικόνας και ταυτότητας της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους.
Η «προϋπηρεσία» στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Το 1996, η κα Αγγελοπούλου είχε οριστεί από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Τον Σεπτέμβριο του 1997 οι αγώνες ανατέθηκαν στην Αθήνα αλλά η κα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη δεν ορίστηκε πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής. Κατόπιν παροτρύνσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής όμως, τον Μάιο του 2000, η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε τη διοίκηση της οργανωτικής επιτροπής και η κα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη ορίστηκε τελικά πρόεδρος.
σχόλια