Γεραπετρίτης: Θα έχουμε περίπου 4,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έως τον Απρίλιο

Γεραπετρίτης: Θα έχουμε περίπου 4,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έως τον Απρίλιο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Μόλις εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό θα έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη ροή, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Εκτιμούμε ότι, όταν εγκριθεί το εμβόλιο αυτό, θα έχουμε περίπου 4,5 εκατ. δόσεις της AstraZeneca ως τον Απρίλιο. Υπάρχει πρόβλεψη για πολύ μεγάλη γραμμή παραγωγής, που είναι ευρωπαϊκή», είπε ο κ. Γεραπετρίτης στον «Θέμα 104,6», ενώ σημείωσε ότι πολλά θα αλλάξουν και με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.

Αυτή τη στιγμή έχουν εμβολιαστεί περίπου 85.000 πολίτες, που αντιστοιχεί σε σχεδόν το 0,8% του πληθυσμού, σημείωσε ο υπουργός. Πρόσθεσε ότι 115 εμβολιαστικά κέντρα θα ανοίξουν αύριο και ότι θα ανοίξουν τέσσερα μεγάλα hubs σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη «που θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν 20.000 εμβολιασμούς».

Το σημαντικό υπογράμμισε, είναι πως λειτουργεί απόλυτα το κομμάτι της τήρησης των ραντεβού, σε επίπεδο 97%. «Οι χαμένες δόσεις είναι 0,3% στην Ελλάδα όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 10%», συμπλήρωσε.

«Τον Ιανουάριο αναμένουμε περίπου 450.000 δόσεις, τον Φεβρουάριο 1,7 εκατ., θα υπάρξει μια μεγάλη ροή», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης και έκανε αναφορά στην πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αυστριακού καγκελάριου και της Δανής πρωθυπουργού για την επιτάχυνση της έγκρισης του εμβολίου της AstraZeneca.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του πρωθυπουργού για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο κ. Γεραπετρίτης σχολίασε ότι είναι λογικό να υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά το σημαντικό είναι ότι θα συζητηθεί την Πέμπτη σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πρόταση προβλέπει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού να είναι κοινό, τυποποιημένο για όλη την Ευρώπη, στην εθνική γλώσσα και τα αγγλικά. «Με αυτό το τυποποιημένο πιστοποιητικό δεν θα επιτρέπεται απλώς να ταξιδέψεις, θα δημιουργεί μια γρήγορη "διαδρομή" στο ταξίδι, δηλαδή δεν θα χρειάζεται να προσκομίσεις ένα αρνητικό τεστ όπως συμβαίνει σήμερα, δεν θα χρειάζεται να κάνεις τεστ όταν φθάνεις στον προορισμό σου και δεν θα μπαίνεις σε καραντίνα. Θα είναι μια γρήγορη "γραμμή" έτσι ώστε να μπορείς να παρακάμπτεις τους ελέγχους και τις καραντίνες», εξήγησε ο υπουργός.

Σχετικά με τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί, σημείωσε ότι το project μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν υπάρχει ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης. «Αν έχουμε λίγα εμβόλια και πολλούς πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν, επειδή υπάρχει προτεραιότητα, δημιουργούνται δευτερογενείς ανισότητες. Εκείνος που είναι στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας θα πάρει το πιστοποιητικό, ενώ εκείνος που είναι σε πολύ υποδεέστερη θέση, θα το πάρει πολύ αργότερα», εξήγησε.

Εξηγώντας γιατί γίνεται «άνοιγμα» στην Ελλάδα, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη επιβάλλονται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η χώρα μας «είχε τη μεγαλύτερη σε έκταση και τη βαθύτερη σε εύρος καθολική απαγόρευση, το ελληνικό lockdown ήταν πολύ μεγαλύτερο σε ένταση και σε χρόνο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά lockdown». Αυτό, πρόσθεσε, είχε ως αποτέλεσμα σήμερα «να βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από το σύνολο σχεδόν, των ευρωπαϊκών κρατών».

Το προσεκτικό άνοιγμα που έχει γίνει με σταδιακές απελευθερώσεις δραστηριοτήτων «δεν έχει επιφέρει σπουδαία επιβάρυνση στα υγειονομικά δεδομένα», συμπλήρωσε και υπενθύμισε ότι οι αποφάσεις παίρνονται σε εβδομαδιαία βάση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 


Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαφάνιση 39χρονου στη Λάρισα - Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: «Μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε εμπόρευμα»

Ελλάδα / Εξαφάνιση 39χρονου στη Λάρισα - Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: «Μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε εμπόρευμα»

Η Ένωση απαντά σε «δημοσιεύματα που επιχειρούν να συνδέσουν το γεγονός αυτό, με την άσκηση των καθηκόντων της συγκεκριμένης εισαγγελικής λειτουργού»
LIFO NEWSROOM