Στην παραγωγή τυριού από νωπό- δηλαδή μη παστεριωμένο- αγελαδινό γάλα προχώρησε η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Σε άλλες χώρες, η παραγωγή τυριού από νωπό γάλα είναι αρκετά συνηθισμένη και περιλαμβάνει αναγνωρίσιμα προϊόντα, όπως πεκορίνο, ροκφόρ και μπρι. Στην Ελλάδα, παστερίωση του γάλατος για τυροκόμηση ήταν μέχρι πρόσφατα υποχρεωτική, για υγειονομικούς λόγους. Κάτι που δεν επέτρεπε την παραγωγή τυριού από νωπό γάλα.
Το νέο πλαίσιο, που εισήχθη πρόσφατα, επιτρέπει- υπό συνθήκες- την παραγωγή τυριού από νωπό γάλα. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται κατόπιν απόφασης της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής η παραγωγή τυριών ωρίμανσης τουλάχιστον δύο μηνών από νωπό γάλα, όπως προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση.
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή χθες παρουσίασε τα αποτελέσματα του έργου Raw Cheese, στο πλαίσιο του οποίου έγινε η παραγωγή τυριού από νωπό γάλα. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, τα πλεονεκτήματα από αυτή τη μέθοδο:
- Δεν χάνονται τα μοναδικά αρωματικά χαρακτηριστικά που προέρχονται από τη διατροφή των ζώων σε φυσικούς βοσκότοπους.
- Δεν καταστρέφεται η φυσική μικροβιακή χλωρίδα του γάλακτος, η οποία επιδρά στην ωρίμανση του τυριού και στο πλούσιο άρωμά του.
- Δεν καταστρέφονται ορισμένα ένζυμα ή ενεργοποιούνται άλλα
- Δεν αποδομούνται οι πρωτεΐνες του γάλακτος από την δράση της θερμότητας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ