Ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες, ακόμη κι αν τα κρούσματα μειώνονται, επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Μέσα σε 24 ώρες έχασαν τη ζωή τους 116 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ημερήσιο απολογισμό του κορωνοϊού που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, καταγράφηκαν 4.943 νέες μολύνσεις. Ο αριθμός των κρουσμάτων σταθεροποιείται, ίσως έχει μία μικρή κάμψη, σημείωσε η κ. Γκάγκα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Οι ασθενείς που νόσησαν πριν από 10 ημέρες είναι αυτοί που θα είναι στις μονάδες τώρα και αυτοί που θα καταλήξουν τις περισσότερες φορές. Ο μέσος χρόνος που περνάει από τη διάγνωση ως τον θάνατο ξεπερνά τις 10 ημέρες, βλέπουμε 12-14 ημέρες», συνέχισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
«Οι θάνατοι που βλέπουμε, οι άνθρωποι που βλέπουμε να διασωληνώνονται είναι αυτοί που νόσησαν πριν από 15 ημέρες. Ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνει σίγουρα για τις επόμενες ημέρες, ακόμη κι αν τα κρούσματα εμφανίζουν σημαντική μείωση», συμπλήρωσε.
Η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι χάνουν τη ζωή τους κυρίως ανεμβολίαστοι και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, με πολλά συνυπάρχοντα προβλήματα. Για αυτό, τόνισε, είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν πολίτες άνω των 60 ετών και άτομα με σοβαρά νοσήματα. Τόνισε όμως ότι χάνουν τη ζωή τους και άλλοι άνθρωποι και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εγκύους.
«Μόνο στην 4η ΥΠΕ τον προηγούμενο μήνα νοσηλεύτηκαν 27 γυναίκες σε εγκυμοσύνη, χρειάστηκε να γίνουν πολλές καισαρικές και είχαμε και θάνατο. Διασωληνώθηκαν 7 γυναίκες. Είναι τεράστιοι αριθμοί για κοπέλες που είναι υγιείς και ξαφνικά βρίσκονται διασωληνωμένες», επεσήμανε.
Ερωτηθείσα για την πιθανότητα να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 50 ετών, απάντησε: «Δεν βλέπουμε πολλά βαριά κρούσματα στην ηλικία των 50, αλλά τα μέτρα συζητούνται και μπορεί αύριο η μετάλλαξη Όμικρον να αλλάξει τελείως την άποψή μας φέρνοντας καινούρια ευρήματα».
Όσο για τη μετάλλαξη Όμικρον, δήλωσε ότι πρέπει να συμπληρωθεί τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα προκειμένου «να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τη μετάδοση- φαίνεται να μεταδίδεται πιο εύκολα- για το πόσο σοβαρή νόσο κάνει και αν προσβάλλονται άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί». Έτσι, συμβούλευσε τον κόσμο να είναι προσεκτικός «αλλά να μην έχουμε πανικό».