Human Rights Watch: Βίαιες επαναπροωθήσεις και ξυλοδαρμοί μεταναστών στον Έβρο

Human Rights Watch: Βίαιες επαναπροωθήσεις και ξυλοδαρμοί μεταναστών στον Έβρο Facebook Twitter
0

Βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών στην περιοχή του Έβρου από τις ελληνικές αρχές, καταγγέλλει ξανά η οργάνωση Human Rights Watch.

Μαζί με τη σχετική έκθεση, η οργάνωση παρουσιάζει και βίντεο όπου υπάρχουν εικόνες ανθρώπων που έχουν πέσει θύμα ξυλοδαρμού -σύμφωνα με την οργάνωση- από αστυνομικούς, όταν προσπάθησαν να εισέλθουν στη χώρα μας από τα σύνορα με την Τουρκία. 

Η έκθεση περιλαμβάνει συνολικά 24 περιστατικά βίαιων επαναπροωθήσεων ύστερα από συνεντεύξεις με 26 αιτούντες άσυλο από χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας. Οι συνεντεύξεις έγιναν το περασμένο δίμηνο στην Τουρκία και τον Μάιο στην Ελλάδα. 

 

Η HRW σημειώνει πως οι Έλληνες αξιωματικοί συχνά προχωρούν σε κατάσχεση ή καταστρέφουν τα υπάρχοντα των μεταναστών.

Προσθέτει πως υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι μετανάστες κρατούνται χωρίς λόγο «επίσημες και ανεπίσημες τοποθεσίες», σε πόλεις και χωριά κοντά στα σύνορα ή σε ανοιχτές γεωργικές εκτάσεις, για ώρες έως και πέντε ημέρες.

«Οι άνθρωποι που δεν έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα κρατούνται, χτυπημένοι και διωγμένοι από την Ελλάδα χωρίς καμία μέριμνα για τα δικαιώματά τους ή την ασφάλειά τους» δήλωσε ο Τόντορ Γκάρδος από την οργάνωση.

Όλοι οι ερωτηθέντες έκαναν λόγο για εχθρική ή βίαιη συμπεριφορά της ελληνικής αστυνομίας αλλά και αγνώστων, που φορούσαν στολές και μάσκες όντας εξοπλισμένοι με χειροπέδες, γκλομπ και σπρέι.

Δώδεκα άτομα είπαν ότι τους έγδυσαν, ενώ κατασχέθηκαν ταυτότητες, χρήματα και τα πράγματά τους. Μάλιστα, σε επτά περιστατικά τους πήραν ρούχα ή παπούτσια και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στην Τουρκία με εσώρουχά, ακόμα και μέσα στη νύχτα με χαμηλές θερμοκρασίες.

Η κακοποίηση περιλάμβανε ξυλοδαρμούς με γροθιές, κλοτσιές και γκλομπ, ενώ σε μία περίπτωση αναφέρθηκε η χρήση πυροβόλου όπλου.

Σε μια άλλη συνέντευξη ένας άντρας από το Μαρόκο ανέφερε πως σε αυτόν ασκήθηκε το βασανιστήριο της εικονικής εκτέλεσης. 

Σύμφωνα με την΄έκθεση, στις περιπτώσεις βίαιης επαναπροώθησης περιλαμβάνεται και μία έγκυος γυναίκα. ηλικίας 19 ετών από τον Αφρίν της Συρίας, όπως και μία άλλη γυναίκα από το Αφγανιστάν, η οποία δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές πήραν τα παπούτσια των δύο παιδιών της. 

Η οργάνωση καλεί τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν αμέσως με διαφανή και αμερόληπτο τρόπο τις επανειλημμένες καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις και χρήση σωματικής βίας. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM