Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τον καύσωνα

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τον καύσωνα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
0

Την προσοχή των διευθυντών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ζητά το υπουργείο Παιδείας που εξέδωσε ειδική εγκύκλιο για τον καύσωνα.

Με την εγκύκλιο, συστήνεται οι διευθυντές «να συνδράμουν σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής τους, με όποιο πρόσφορο τρόπο μπορούν τους/τις Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση των συνεπειών από την ένταση της ζέστης, ανάλογα με τις συνθήκες κάθε περιοχής».

Αναλυτικά, στην εγκύκλιο αναφέρεται:

1) Διδασκαλία ή διεξαγωγή εξετάσεων

 Να χρησιμοποιηθούν, όπου υπάρχει δυνατότητα, σκιερές και δροσερές αίθουσες, καθώς και αίθουσες που διαθέτουν κλιματιστικά, ανεμιστήρες δαπέδου, όπου υπάρχουν. Οι χώροι πρέπει να είναι καλά αεριζόμενοι και να γίνεται χρήση ηλιοπροστασίας στα παράθυρα (π.χ. κουρτινών και λοιπών προστατευτικών καλυμμάτων).

 Να υπάρχει ευχέρεια στη διάθεση νερών και χυμών στους μαθητές/ μαθήτριες, με μέριμνα κυρίως των Σχολικών Επιτροπών.

 Να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τον Σύλλογο Διδασκόντων, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες των προαγωγικών / απολυτηρίων εξετάσεων.

 Τέλος, σε περίπτωση υπερφόρτωσης του δικτύου παρακαλούνται οι ΠΔΕ και οι ΔΔΕ να βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων να ελαχιστοποιούνται οι περιπτώσεις αυξομείωσης της τάσης του ρεύματος, να μη γίνονται διακοπές ρεύματος και να αποκαθίστανται άμεσα τυχόν βλάβες.

2) Αποφυγή δραστηριοτήτων στον ήλιο

Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

 Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων οι μαθητές/ μαθήτριες παραμένουν σε χώρο σκιερό ή εντός αίθουσας.

 Συστήνεται μειωμένη αθλητική δραστηριότητα του μαθήματος φυσικής αγωγής με διαχείριση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τον/την εκπαιδευτικό ΠΕ11- φυσικής αγωγής σε χώρους σκιερούς, αξιοποιώντας τις υποδομές της εκάστοτε σχολικής μονάδας (π.χ. γυμναστήριο, σκέπαστρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) ή/και θεωρητική προσέγγιση του μαθήματος φυσικής αγωγής στις αίθουσες (π.χ. ενημέρωση για τους ολυμπιακούς αγώνες και τα ολυμπιακά αθλήματα).

 Κατά την υλοποίηση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για τη λήξη του σχολικού έτους τα σχολεία θα πρέπει να λάβουν κάθε πρόσφορο, κατά την κρίση τους, μέτρο για την προστασία των μαθητών/τριών.

3) Συστάσεις προς τους γονείς/κηδεμόνες και μαθητές/τριες για:

 Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα

 Χρήση καπέλου

 Χρήση αντιηλιακής κρέμας

 Μικρά και ελαφριά γεύματα

 Λήψη άφθονων υγρών (νερού, χυμών φρούτων)

 Παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα γιατρό τους για να λαμβάνουν επιπρόσθετες οδηγίες.

4) Συστάσεις για Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που έχουν στην ευθύνη τους σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε περιοχές, όπως της Αττικής, της Ανατολικής Στερεάς, της Ανατολικής Πελοποννήσου, όπου με βάση τις προβλέψεις της ΕΜΥ αναμένεται ένταση των φαινομένων, καλούνται να συντονίσουν τις ενέργειές τους με τους/τις Διευθυντές/ντριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τους/τις κατά τόπους Δημάρχους για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων και την ενδεχόμενη λήψη απόφασης από Δημάρχους για κλείσιμο των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Τέλος, η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, παραπέμπει και στην εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, όπου αναφέρονται οδηγίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τον καύσωνα 

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για τον καύσωνα αναφέρονται οδηγίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καύσωνα:

Ποιος κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες:

  • Ηλικιωμένοι
  • Μωρά και μικρά παιδιά
  • Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
  • Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
  • Άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον
  • Άτομα  με  χρόνιες  παθήσεις  (καρδιαγγειακές  παθήσεις,  υπέρταση,  σακχαρώδη διαβήτη,  πνευμονοπάθειες,  νεφροπάθειες,  ηπατοπάθειες,  ψυχική  νόσο,  άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.)
  • Άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο)
  • Άτομα  που  για  καθαρά  ιατρικούς  λόγους  παίρνουν  φάρμακα  για  τα  χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).

Ιδιαίτερα κατά  την  περίοδο  των  υψηλών  θερμοκρασιών  περιβάλλοντος θα  πρέπει  να συμβουλεύονται  το  γιατρό  τους  για  την  ενδεχόμενη  τροποποίηση  της δοσολογίας.

Γενικές οδηγίες προφύλαξης:

  • Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
  • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
  • Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
  • Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιώνηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
  • Αποφυγή πολύωρων  ταξιδιών με  μέσα  συγκοινωνίας  που  δε  διαθέτουν κλιματισμό.
  • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο των γενικών οδηγιών (ανωτέρω σχετ.), για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
  • Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
  • Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους  ηλικιωμένους  καιαποφυγή  του  αλκοόλ.  Αν  η  εφίδρωση  είναι  μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
  • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
  • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Οι  χώροι  εργασίας πρέπει  να  διαθέτουν  κλιματιστικά  μηχανήματα  ή  απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Συγκεκριμένα:

Για την περίπτωση υπέρβασης των ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες για την  ενημέρωση  του  κοινού  με  μέτρα  προφύλαξης  ειδικά  των  ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, οι οποίες έχουν ως εξής: «Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα  στην  ατμοσφαιρική  ρύπανση  συνιστάται  να  παραμένουν σε εσωτερικούς  χώρους  και  να  αποφεύγουν  την  κυκλοφορία  στο  εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν  την  έντονη  σωματική  άσκηση,  η  οποία  μπορεί  να  προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Για την προστασία της δημόσιας υγείας από αιωρούμενα σωματίδια (Α.Σ.10), το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσειτις σχετ. (3-5) εγκυκλίους.

Στον ιστότοπο του Υπουργείου αναρτώνται συστάσεις προς ενημέρωση και μέτρα προφύλαξης του κοινού, οποιαδήποτε ημέρα του έτους σημειωθεί υπέρβαση των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων, από τις οποίες μπορεί να ενημερώνεται το κοινό.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ