Η Ελλάδα είναι δεύτερη μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αναφορές εγκλημάτων, βίας και βανδαλισμών, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat.
Με βάση τα τελευταία δεδομένα (2019), κατά μέσο όρο το 11% των πολιτών στην ΕΕ, έχει δηλώσει πως ήρθε αντιμέτωπο με εγκληματικές πράξεις, βία ή βανδαλισμούς στην περιοχή του. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σταθερά κάθε χρόνο από το 2013 (14,1%), αλλά τα προβλήματα που καταγράφονται σε πόλεις παραμένουν τριπλάσια σε σχέση με τις αγροτικές περιοχές (21,3% έναντι 6,9%).
Τα υψηλότερα ποσοστά, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (20,2%), την Ελλάδα (16,9%) και την Ολλανδία (16,3%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Κροατία (2,7%), την Λιθουανία (3,2%) και την Πολωνία (4,4%).
Περισσότερα προβλήματα στις «φτωχογειτονιές»
Η Eurostat υπογραμμίζει πως το 13,4% των ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας εντός ΕΕ ανέφεραν περιστατικά εγκλημάτων, βίας ή βανδαλισμών στις γειτονιές τους. Το αντίστοιχο ποσοστό των πολιτών που δεν κινδυνεύουν από φτώχεια ήταν μικρότερο, 10,6%.
Άτομα εκτεθειμένα στον κίνδυνο φτώχειας, θεωρούνται οι Ευρωπαίοι που το εισόδημά τους είναι μικρότερο από το 60% του κανονικοποιημένο μέσου όρου στην Ένωση.