«Το χτύπημα στο Παρίσι, ήταν για την Ευρώπη, όπως η 11η Σεπτεμβρίου. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στον λαό της Γαλλίας και πρέπει όλοι οι Ευρωπαίοι να αντιληφθούμε ότι το θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας, της οποίας ο ISIS έκανε εξαγωγή από την Μ. Ανατολή και την Β. Αφρική προς την Ευρώπη είναι ένα θέμα το οποίο θα αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα η οποία από την πρώτη στιγμή, πέρα από τις δυνατότητές της, πήρε όλα εκείνα τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την ΕΕ» τόνισε ο κ. Καμμένος, επισημαίνοντας ότι το προσωπικό της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος στα νησιά «δίνουν παραπάνω από τον εαυτό τους».
«Είναι ξεκάθαρο πια ότι μαζί με τα θύματα του ισλαμοφασισμού στην Μ. Ανατολή που έρχονται ως πρόσφυγες στην χώρα, ακραία στοιχεία περνούν προς την Ευρώπη. Το θέμα αυτό το είχα θέσει από πολύ καιρό και επίσημα στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ξεκάθαρα ότι σε ότι αφορά τον νότιο τομέα του ΝΑΤΟ, η απειλή από την μεριά της τρομοκρατίας του ISIS είναι πολύ μεγαλύτερη από τις άλλες απειλές που εξετάζαμε σε σχέση με το βόρειο σκέλος του ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Καμμένος.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει σχέσεις με σειρά χωρών που αντιμετωπίζουν τον ISIS, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Αραβικά Εμιράτα, και όλες οι μετριοπαθείς χώρες της Μ. Ανατολής, και ότι μπορεί να συνομιλεί την ίδια στιγμή και με το Ισραήλ και με τα αραβικά κράτη.
«Στην Μ. Ανατολή και στην Β. Αφρική έχουμε πολλά θέματα. Η σταθερότητα της χώρας έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Πιστεύω ότι από αύριο, οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι τέτοιες που θα θωρακίσουν την Ευρώπη από την είσοδο ακραίων στοιχείων. Είναι όμως και ξεκάθαρο ότι σε αυτόν τον πόλεμο οι τρομοκράτες δεν έχουν ταυτότητα: Πολλοί εξ αυτών μπορεί να είναι κάτοικοι της Δ. Ευρώπης, άνθρωποι που μέχρι χθες είχαν καθαρό παρελθόν και την επόμενη μέρα είχαν ενταχθεί στις τρομοκρατικές ομάδες» πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ότι το σημαντικότερο για όλους μας είναι η διασφάλιση των συνθηκών εκείνων που θα καταστήσουν δυνατή την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, ώστε να μην χρησιμοποιούνται από ακραία στοιχεία για να περνούν στην Δύση.
Ερωτηθείς τι ζητά η Ελλάδα από την ΕΕ ώστε να βελτιωθούν έτι περαιτέρω οι συνθήκες ελέγχου, είπε ότι «οι εισερχόμενοι δεν αποτελούν ένα αριθμό τέτοιο που να μπορούν να γίνονται έλεγχοι με τα μέσα που διαθέτουμε. Εδώ μιλάμε περί αποβάσεως. Η Ελλάδα πρέπει να θωρακιστεί με όλα τα μέσα για να γίνεται η ταυτοποίηση».
Ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι είναι αρκετοί εκείνοι που περνούν με καθόλα νόμιμα διαβατήρια και πρόσθεσε «είναι ξεκάθαρο πως όταν κάποιος εισέρχεται με συριακό διαβατήριο και δηλώνει Σύρος πολίτης και από την άλλη πλευρά το έχει εξασφαλίσει με άλλο τρόπο, διότι υπάρχει πολύ μεγάλη οργάνωση από πίσω, αυτό δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να βρούμε εκείνα τα μέτρα τα οποία θα είναι σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ, διότι μην ξεχνάμε ότι αυτοί οι άνθρωποι κινούνται από χώρα του ΝΑΤΟ σε χώρα του ΝΑΤΟ».
Κατέστησε απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα ασφαλής χώρα και πως δεν κινδυνεύει. «Η Ελλάδα , όμως, πρέπει μαζί με την ΕΕ να θωρακίσει την Ένωση και παράλληλα σε όλες τις προσπάθειες διασφάλισης των συνθηκών επιστροφής των μεταναστών στις οικίες τους» πρόσθεσε.
Ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θέλει να μιλήσει για «πληροφορίες» περί της ύπαρξης και δεύτερου ύποπτου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που πέρασε μέσω Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι αυτό αφορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όταν περνούν 550.000 άνθρωποι από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, κάποιοι εξ αυτών θα είναι και εκείνοι που θα εκμεταλλεύονται το προσφυγικό. Το θέμα είναι να διασφαλιστεί η ταυτοποίησή τους και επαναλαμβάνω η επιστροφή στις οικίες τους» πρόσθεσε.
«Ο ελληνικός λαός δεν έχει να φοβάται τίποτα, η τρομοκρατία δεν μπορεί να αλλοιώσει την δημοκρατία, πρέπει όλοι οι πολίτες να στείλουμε ένα μήνυμα: Ο Δυτικός Πολιτισμός, οι αρχές της δημοκρατίας, τα συνταγματικά δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών δεν θίγονται από τέτοιου είδους ακραίες πράξεις» κατέληξε ο υπουργός 'Αμυνας.
σχόλια