H Χριστίνα Λεϊμoνή και η Βικτώρια Καλφάκη είναι δύο μαμάδες των οποίων το όνειρο μπορεί σύντομα να γίνει πραγματικότητα, καθώς «η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της νομιμοποίησης του γάμου ομόφυλων ζευγαριών» αναφέρει το BBC στο σχετικό αφιέρωμά του.
Το νομοσχέδιο, που εισήγαγε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την Πέμπτη, γράφει το BBC, σχολιάζοντας τη διαφωνία από μέλη του δικού του κεντροδεξιού κόμματος και το γεγονός ότι θα χρειαστεί να βασιστεί στην υποστήριξη της αριστερής αντιπολίτευσης για να τα καταφέρει και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.
Η Χριστίνα και η Βικτώρια θα είναι εκεί μέσα στην αίθουσα, με αγωνία για να περάσει το νομοσχέδιο. Πριν από δύο χρόνια επέστρεψαν στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχαν μετακομίσει για δουλειά αλλά και για να ζήσουν ελεύθερα τη σχέση τους. Παντρεύτηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Νιόβη, η κόρη του, γεννήθηκε εκεί. Εάν περάσει ο νόμος, σχεδιάζουν να αναγνωρίσουν τον γάμο τους σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
Καθώς η στιγμή της ψηφοφορίας πλησιάζει, οι δύο μαμάδες λένε ότι ο ενθουσιασμός τους εντείνεται. «Είμαι απίστευτα χαρούμενη για αυτό», λέει η Χριστίνα. «Είναι η αρχή της αποδοχής της διαφορετικότητας γενικά για τη χώρα και της αποδοχής ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα. Και για εμάς θα σημαίνει (ότι γίνεται) πραγματικότητα, γιατί είμαι η μητέρα της Νιόβης, και αυτό πρέπει να υποστηρίζεται από τον νόμο. Η νομοθεσία θα φέρει την αλήθεια στην πραγματικότητα».
Ομόφυλα ζευγάρια: «Είναι σαν να σε απορρίπτει η χώρα σου»
Μετά τη γέννηση της Νιόβης στο Λονδίνο, προσπάθησαν να την εγγράψουν στην ελληνική πρεσβεία, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε. «Το σχόλιο που έκαναν ήταν "Έπρεπε να το είχες σκεφτεί πριν την κάνεις"», θυμάται η Χριστίνα.
«Ήταν απαίσιο, έκλαιγα στο αυτοκίνητο για 45 λεπτά, δεν μπορούσα να σταματήσω. Εξακολουθεί να μού φέρνει άσχημες αναμνήσεις», λέει η Βικτώρια, βουρκωμένη. «Είναι σαν να σε απορρίπτει η χώρα σου». Χωρίς νομική αναγνώριση για τον γάμο τους στην Ελλάδα, μόνο η Βικτώρια που γέννησε τη Νιόβη γίνεται αποδεκτή ως μητέρα της, παρόλο που το ωάριο για την κόρη του προήλθε από τη Χριστίνα.
Στο σχολείο, δεν έχει λόγο στις αποφάσεις και όταν η Νιόβη μπήκε στο νοσοκομείο, η Χριστίνα δεν μπόρεσε να μπει στο δωμάτιό της. «Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι αν συμβεί κάτι πολύ κακό στη Βικτώρια και πεθάνει, το παιδί μας πηγαίνει αμέσως στις κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες στη συνέχεια εξετάζουν αν κάποιος από τους συγγενείς της Βικτώριας θέλει να την υιοθετήσει», λέει. «Αν δεν το κάνουν, πηγαίνει σε ίδρυμα. Δεν έχω κανέναν λόγο πάνω σε αυτό. Έτσι, το παιδί δεν θα έχανε μόνο μια μητέρα, θα μας έχανε και τις δύο» λέει.
Οι αντιδράσεις της Εκκλησίας στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Δεκαπέντε από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη νομιμοποιήσει τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Παγκοσμίως επιτρέπεται σε 35 χώρες.
Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω από τους Ευρωπαίους γείτονές της σε μεγάλο βαθμό, σχολιάζει το BBC, λόγω της σθεναρής «αντίθεσης από την ισχυρή εκκλησία της». Εάν ο νόμος ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα, θα γίνει η πρώτη χώρα με χριστιανική ορθόδοξη πλειοψηφία (στον πληθυσμό της) και η πρώτη στη νοτιοανατολική Ευρώπη που θα έχει ισότητα στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.
Τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν επίσης να υιοθετήσουν νόμιμα παιδιά, αλλά όχι να αποκτήσουν μωρό μέσω παρένθετης μητέρας, κάτι που είναι νόμιμο στην Ελλάδα μόνο για ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που έχουν ιατρική ανάγκη για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
«Η Ελλάδα γεωγραφικά βρίσκεται στα νοτιοανατολικά, αλλά πολιτισμικά και πολιτικά ανήκει στη Δύση», είπε μιλώντας στο BBC ο Άλεξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και μέλος της επιτροπής που συνέταξε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.
«Ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζει μια αδύναμη αντιπολίτευση που τού άφησε το χώρο χωρίς να διακυβεύσει τη δική του θέση» συνεxίζει το BBC.
Ο κ. Πατέλης λέει ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των πεποιθήσεων του πρωθυπουργού. «Συχνά πιστεύεται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ισότητα είναι αρμοδιότητες των κομμάτων της Αριστεράς. Αυτό το νομοσχέδιο προέρχεται από ένα κεντροδεξιό κόμμα - και είναι σημαντικό να αναγνωριστεί αυτή η ισότητα σύμφωνα με το νόμο» είπε.
Όμως η ελληνική κοινωνία είναι διχασμένη. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα αποκάλυψε ότι μόλις το 55% τάσσεται υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών και μια ακόμη πιο αδύνατη πλειοψηφία υποστηρίζει την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.
Έως και 50 από τους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται είτε να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο είτε να δηλώσουν αποχή προκειμένου να αποφύγουν την καταψήφιση. «Η αποχή είναι μία αξιοπρεπής στάση για τους βουλευτές» είχε δηλώσει πρόσφατα σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την ίδια ώρα η επιστολή της Εκκλησίας της Ελλάδος που αντιτίθεται στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια διαβάστηκε στην πρωινή λειτουργία σε όλη τη χώρα πριν από λίγες ημέρες, καταδικάζοντας αυτό που είπε ότι «θα προωθούσε την κατάργηση της πατρότητας και της μητρότητας… και θα έθετε τις σεξουαλικές επιλογές των ενηλίκων ομοφυλόφιλων πάνω από τα συμφέροντα των παιδιών».
Ένας από τους ιεράρχες με την πιο απόλυτη στάση υπήρξε ο επίσκοπος Πειραιώς Σεραφείμ. Στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων πρόσφατα προειδοποίησε ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στους βουλευτές που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι θα ήταν προτιμότερο να μην είχαν γεννηθεί. Είπε ακόμα ότι θα αρνηθεί να βαφτίσει παιδιά ομόφυλων ζευγαριών «για να τα βοηθήσει να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν οι κηδεμόνες τους είναι αμαρτία».
Έξω από το κοινοβούλιο στην Πλατεία Συντάγματος, οργανώσεις συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο. Με σταυρούς, εικόνες και πανό που έγραφαν «Όχι παιδιά για τους διεστραμμένους» και φωνάζοντας «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας».
Οι θεωρίες συνωμοσίας για μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων που επιβάλλεται στην Ελλάδα έχουν αναμειχθεί με τις πεποιθήσεις κάποιων, που πιστεύουν ότι οι παραδόσεις τους καταστρέφονται. «Η Βίβλος λέει ότι ο γάμος είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας - και οτιδήποτε άλλο είναι μεγάλη αμαρτία», λέει στο BBC, η Ραλλού Περπερίδου.
«Όπως τα Σόδομα και τα Γόμορρα, ο Θεός κατέστρεψε τους ανθρώπους που ασκούσαν ομοφυλοφιλία. Ο Θεός θα τους συγχωρήσει αν δεχτούν ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος και το καταγγείλουν». συνέχισε.
«Οι ομοφυλόφιλοι δεν μπορούν να δώσουν το σωστό παράδειγμα για τα παιδιά γιατί πιστεύουμε ότι η ύπαρξη ενός γυναικείου και αρσενικού προτύπου είναι ζωτικής σημασίας. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα για κάθε παιδί να έχει πατέρα και μητέρα» πρόσθεσε.
Με πληροφορίες του BBC