Η έρευνα στο Spiegel για τον κορωνοϊό, ο Σποκ και ο ειδικός της μακροζωίας

Η έρευνα στο Spiegel για τον κορωνοϊό, ο Σποκ και ο ειδικός της μακροζωίας Facebook Twitter
Πώς είναι δυνατόν η Γερμανία, που έχει πιο πολλούς νεκρούς από την Ελλάδα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, να είναι τριάντα θέσεις πιο ψηλά από την Ελλάδα;
22

THE ARTICLE IN ENGLISH


«Σε ποιες χώρες είναι πιο ασφαλείς οι πολίτες απέναντι στον κορωνοϊό;» ρωτάει σε χθεσινό δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Για να δώσει την απάντηση: «H Γερμανία είναι η ασφαλέστερη χώρα στην Ευρώπη», επικαλούμενη την έρευνα κάποιου «Deep Knowledge Group», το οποίο τοποθετεί τη Γερμανία (με 40 νεκρούς/εκατομμύριο) στην πρώτη θέση και την Ελλάδα (με 10 νεκρούς/εκατομμύριο) στην 15η, πιο χαμηλά και από την Ολλανδία που ξεπερνά τους 3.000 θανάτους και το Βέλγιο με περίπου 2.500 νεκρούς από τον κορωνοιό.


Σε πολλές άλλες περιπτώσεις ίσως κανείς δεν θα παραξενευόταν, διαβάζοντας μια έρευνα που τοποθετεί την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις. Όμως στο θέμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού η Ελλάδα μέχρι τώρα τα έχει πάει αρκετά καλά, με καλύτερα αποτελέσματα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και από τη Γερμανία. Αυτός είναι και ο λόγος που πάρα πολλοί Έλληνες οι οποίοι βρίσκονταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να επιστρέψουν στην Ελλάδα, όπου ένιωθαν πιο ασφαλείς.

Σε πολλές άλλες περιπτώσεις ίσως κανείς δεν θα παραξενευόταν, διαβάζοντας μια έρευνα που τοποθετεί την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις. Όμως στο θέμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού η Ελλάδα μέχρι τώρα τα έχει πάει αρκετά καλά, με καλύτερα αποτελέσματα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και από τη Γερμανία.

Το δημοσίευμα της Deutsche Welle επικαλείται ως πηγή «αποκλειστικό ρεπορτάζ του Spiegel» που δημοσιεύει την έρευνα κάποιου «think tank», όπως το αποκαλεί, που υποστηρίζει ότι η Γερμανία είναι η ασφαλέστερη χώρα στην Ευρώπη την εποχή του κορωνοϊού και η δεύτερη πιο ασφαλής χώρα σε όλο τον κόσμο, μετά το Ισραήλ (εδώ η Ελλάδα πέφτει στην 30ή θέση)...

Με την πρώτη ματιά γεννώνται μερικές εύλογες απορίες. Πώς είναι δυνατόν η Γερμανία, που έχει πιο πολλούς νεκρούς από την Ελλάδα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, να είναι τριάντα θέσεις πιο ψηλά από την Ελλάδα;

Η έρευνα στο Spiegel για τον κορωνοϊό, ο Σποκ και ο ειδικός της μακροζωίας Facebook Twitter

«Η Γερμανία δεν έχει περισσότερους θανάτους από την Ελλάδα και ως ποσοστό, ανάλογα με τον πληθυσμό;» ρωτήσαμε τον συντάκτη του άρθρου της Deutsche Welle, ο οποίος απάντησε: «Ναι. Αλλά η έρευνα λαμβάνει υπόψη και άλλα κριτήρια, όπως οι νοσοκομειακές κλίνες, όπου η Ελλάδα προφανώς υστερεί». Πράγματι, αλλά αυτό δεν συνιστά μεγαλύτερη επιτυχία, όταν με τόσα λίγα μέσα, μετά από 10ετή κρίση και μνημόνια που επέβαλαν στην Ελλάδα, με μείωση δαπανών στην υγεία, καταφέρνει να έχει λιγότερους θανάτους από την πανίσχυρη Γερμανία;


Διαβάζοντας παρακάτω, βλέπεις τα κριτήρια που υποστηρίζουν ότι διαμόρφωσαν αυτό το αποτέλεσμα: «Στην έρευνά τους οι αναλυτές του think tank έλαβαν υπόψη τους πολλά και διαφορετικά κριτήρια, όπως τον χρόνο ισχύος των περιοριστικών μέτρων, τους αριθμούς παραβίασής τους, το εύρος της απαγόρευσης μετακινήσεων, τη μαζικότητα διαγνωστικών τεστ αλλά και τη διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κλινών». Καμία αναφορά στις ανθρώπινες ζωές. Περίεργος τρόπος μέτρησης, είναι αλήθεια.


«Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη, η Γερμανία έχει την καλύτερη κατάταξη ως προς την ασφάλεια και τη σταθερότητα ενώ και σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης» αναφέρει ο συνιδρυτής του DKG, Ντιμίτρι Καμίνσκι, όπως μας πληροφορούν Deutsche Welle και Spiegel.


Στα social media δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευσαν να αναπαραγάγουν το δημοσίευμα, όπως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Φυσικά την είδηση αναπαρήγαγαν και τα ελληνικά ΜΜΕ, αφού πηγή ήταν το γνωστό περιοδικό Spiegel.

Ποιος είναι όμως ο κ. Καμίνσκι και το φερόμενο ως think tank που ισχυρίζεται ότι έκανε την έρευνα, παρότι άγνωστο στον χώρο της ερευνών κοινής γνώμης;


Όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του, το «Deep Knowledge Group» είναι ένα fund το οποίο ίδρυσε ο Ρώσος Ντιμίτρι Καμίνσκι, ο οποίος εμφανίζεται σε πλήθος δημοσιευμάτων ως ειδικός σε θέματα μακροζωίας. Άλλωστε και η ιστοσελίδα της εταιρείας του αναφέρει κι αυτή ότι δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον τομέα της μακροζωίας.

Το χαρτοφυλάκιο της «Deep Knowledge Group», σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, περιλαμβάνει και μία «διαπλανητική» εταιρεία, η οποία περιγράφεται ως «εταιρεία διαστημικής ανάπτυξης, με έδρα τη Silicon Valley, που στοχεύει να καταστήσει τον παγκόσμιο διαστημικό τομέα πιο προσβάσιμο και ελκυστικό». Τμήμα των δραστηριοτήτων της «διαπλανητικής» είναι, πάντα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, και το πρόγραμμα... SPOCK (Space Program Ontologically Computed Knowledge).

Η έρευνα στο Spiegel για τον κορωνοϊό, ο Σποκ και ο ειδικός της μακροζωίας Facebook Twitter
Ο ορίτζιναλ Spock

Σε δημοσίευμα του Forbes αναφέρεται ότι ο Ντιμίτρι Καμίνσκι, το καλοκαίρι του 2017, ήταν «εμπειρογνώμονας μακροζωίας», συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος στο fund Deep Knowledge Ventures με έδρα το Χονγκ Κονγκ, το οποίο «έχει υποστηρίξει κορυφαίες εταιρείες με επίκεντρο τη μακροζωία, όπως την Insilico Medicine». Ο Καμίνσκι έχει επίσης προκηρύξει... «ένα βραβείο ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε όποιον σπάσει το ρεκόρ μακροζωίας», που είναι τα 122,5 έτη.

Στις 8 Απριλίου, στην εφημερίδα Times of Israel, η δημοσιογράφος Simona Weinglass έγραψε ότι ενώ η αστυνομία κυνηγάει τους πολίτες για διασπορά fake news για τον κορωνοϊό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναρτά παραπλανητικές αναρτήσεις στο λογαριασμό του στο Facebook.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την περασμένη Δευτέρα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook ότι το Ισραήλ είναι στην πρώτη θέση στην καταπολέμηση του κορωνοϊού. Δημοσίευσε μάλιστα και ένα γράφημα που έδειχνε ότι την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ είχε πραγματοποιήσει τα περισσότερα τεστ ανά εκατομμύριο ανθρώπους από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο.

Αυτό που δεν ανέφερε όμως, σύμφωνα με τους Times of Israel, είναι ότι το διάγραμμα που ανάρτησε αφορούσε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Εάν είχε συμπεριλάβει και τις προηγούμενες εβδομάδες στον υπολογισμό, το Ισραήλ θα ήταν πίσω από πολλές άλλες χώρες.


Μερικές μέρες νωρίτερα, στις 31 Μαρτίου, ο Νετανιάχου δημοσίευσε μια άλλη έρευνα στη σελίδα του στο Facebook, καθώς και στην επίσημη σελίδα του πρωθυπουργού, όπου ανάρτησε πάλι κι ένα γράφημα με τίτλο «Κατάταξη των ασφαλών χωρών για τον κορωνοϊό» που εμφάνιζε το Ισραήλ να είναι πρώτο μεταξύ των χωρών του κόσμου όπου θα ένιωθε κάποιος ασφαλής όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού.


Το μόνο πρόβλημα: η πηγή του γραφήματος –λέει το δημοσίευμα–, η οποία «προέρχεται από τον ιστότοπο μιας εταιρείας που ονομάζεται "Deep Knowledge Group", την οποία ελάχιστοι είχαν ακουστά».


«Ποια είναι η Deep Knowledge Group;» ρώτησε ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Neri Zilber στις 2 Απριλίου, αλλά κανείς δεν ήξερε.

Κάνοντας ρεπορτάζ η δημοσιογράφος Simona Weinglass ανακάλυψε ότι η «Deep Knowledge Group» είναι μια εταιρεία «του Χονγκ Κονγκ» η οποία ανήκει σε έναν επιχειρηματία με έδρα τη Μόσχα, τον Ντμίτρι Καμίνσκι, που ασχολείται με εταιρείες «μακροζωίας». Στην πραγματικότητα η DKG εμφανίζει πολλές έδρες. Στην ιστοσελίδα της πάντως μέχρι εχθές ανέφερε το Λονδίνο.


Η Simona Weinglass αναφέρει επίσης ότι σε ένα άρθρο του 2016 στη ρωσική οικονομική εφημερίδα Kommersant ο Kaminsky αναφερόταν ως επενδυτής, «στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία μακροζωίας της Ρωσίας, η οποία επιδιώκει να αναβάλει ή να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της γήρανσης του ανθρώπου».


«Αρκετοί επέκριναν την ανάρτηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου αμφισβητώντας πως το Ισραήλ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η "ασφαλέστερη" χώρα του κόσμου, όταν είχε ήδη πάνω από 5.000 κρούσματα κορωνοϊού στις 31 Μαρτίου, περισσότερα από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες εκείνη την εποχή. Ο ιστότοπος δεν εξήγησε τη μεθοδολογία του. Απλώς είπε ότι "τα δεδομένα συλλέγονται από διαθέσιμες στο κοινό πηγές, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins [sic], το King's College London, το CDC", προσθέτοντας την προειδοποίηση ότι δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την ακρίβεια του διαγράμματος».


Η ανάρτηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ αναπαράχθηκε ως γεγονός από δεκάδες ισραηλινές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, χωρίς κανέναν έλεγχο.

Το ισραηλινό ρεπορτάζ ρωτάει και τη γνώμη του Nir Grinberg, καθηγητή πληροφοριακών συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Ben Gurion του Negev, ο οποίος σχολιάζει ότι «το Διαδίκτυο μας καθιστά μοναδικά ευαίσθητους στην κατανάλωση και διάδοση ψεύτικων ειδήσεων, επειδή δεν μπορούμε πάντα να ξέρουμε την πηγή των πληροφοριών που λαμβάνουμε».


«Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού», είπε στους The Times of Israel ο καθηγητής, μιλώντας από το σπίτι του στο Τελ Αβίβ, «καθώς όταν ενεργείς βάσει λανθασμένων πληροφοριών, αυτό μπορεί δυνητικά να έχει συνέπειες ζωής ή θανάτου».

«Σε έναν ιδανικό κόσμο», είπε ο Grinberg, «κάθε καταναλωτής ειδήσεων θα ελέγχει πραγματικά κάθε ισχυρισμό που ακούει ή διαβάζει, αλλά προφανώς δεν υπάρχει χρόνος να το κάνουμε αυτό. Επομένως, συνήθως υποθέτουμε ότι εάν οι πληροφορίες προέρχονται από μια αξιόπιστη πηγή, είναι αλήθεια».


Η ίδια έρευνα πάντως, εκτός από το Spiegel, το οποίο την παρουσιάζει ως αποκλειστικότητα, έχει δημοσιευθεί και στο Forbes, με ημερομηνία 13/4/20 και τον τίτλο «Deep Analysis Of Global Pandemic Data Reveals Important Insights».


Στο Forbes, μάλιστα, δεν υπογράφεται από συντάκτη, αλλά από την Margaretta Colangelo, co-founder & Managing Partner στο Deep Knowledge Group, από τη συνιδρύτρια δηλαδή του γκρουπ που τη συνέταξε.

Στο άρθρο αυτό υπάρχει και παραπομπή στη μεθοδολογία της έρευνας, η οποία όμως αποτελεί απλή παράθεση μιας σειράς παραγόντων, χωρίς καμία αναφορά στη βαρύτητα και στον τρόπο υπολογισμού κάθε παράγοντα. Μερικοί, μάλιστα, από αυτούς παραμένουν μυστικοί και μόνο εν γνώσει της εταιρείας.

Η έρευνα στο Spiegel για τον κορωνοϊό, ο Σποκ και ο ειδικός της μακροζωίας Facebook Twitter

Ένα ακόμα αξιοπερίεργο είναι ότι οι περισσότερες εταιρείες του ομίλου Deep Knowledge Group, του οποίου συνιδρυτής εμφανίζεται ο Ρώσος Ντιμίτρι Καμίνσκι, φαίνεται να έχουν ιδρυθεί από τον «Ρουμάνο DMITRII CAMINSCHII»!

Σε αναζήτηση του ονόματος του ομίλου στο Opencorporates εμφανίζεται η εταιρεία Deep Knowledge Analytics, με ιδρυτή τον Ρουμάνο DMITRII CAMINSCHIΙ και αρχικό κεφάλαιο ίδρυσης 100 λιρών (100 μετοχών της μιας λίρας) (pdf) και ημερομηνία ίδρυσης την 25η Μαΐου 2018.

Η έρευνα στο Spiegel για τον κορωνοϊό, ο Σποκ και ο ειδικός της μακροζωίας Facebook Twitter
Η έρευνα στο Spiegel για τον κορωνοϊό, ο Σποκ και ο ειδικός της μακροζωίας Facebook Twitter

Η έδρα της εταιρείας, 85 Great Portland Street, First Floor, London, England, W1W 7LT, συμπίπτει με την έδρα της The London Office, που παρέχει υπηρεσίες εικονικής διεύθυνσης (virtual office address).


Ο Καμίνσκι, που αναφέρεται στο Spiegel ως ειδικός δεδομένων που επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των δράσεων της Γερμανίας ενάντια στην επιδημία Covid-19, εμφανίζεται σε άλλα δημοσιεύματα, εκτός από Ρουμάνος ιδρυτής εταιρειών γεροντολογίας, ως Μολδαβός, ενίοτε δισεκατομμυριούχος, ως ολιγάρχης από τη Μολδαβία που γεννήθηκε στη Ρωσία ή ως Ρώσος δισεκατομμυριούχος. Το 2014 άλλη εταιρεία του ιδίου, η «Deep Knowledge Ventures» ισχυριζόταν ότι είχε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης (Vital - Validating Investment Tool for Advancing Life Sciences) –τον οποίο είχε αναπτύξει άλλη εταιρεία, που ισχυρίζεται πως ίδρυσε ο ίδιος, η Aging Analytics– ως... μέλος στο διοικητικό της συμβούλιο, κάτι που ο Noel Sharkey, μια από τις παγκόσμιες αυθεντίες στην τεχνητή νοημοσύνη, επεσήμανε ως διαφημιστικό τρικ.

THE ARTICLE IN ENGLISH

Ελλάδα
22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

Ελλάδα / Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

«Δώστε πίσω τα κλεμμένα», «Μ’ αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», είναι, μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους συνταξιούχους
LIFO NEWSROOM
ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα για τις καλλιτεχνικές σχολές – Παραπέμπεται στην Ολομέλεια

Ελλάδα / ΣτΕ: Στην Ολομέλεια το Προεδρικό Διάταγμα για τις καλλιτεχνικές σχολές - Ποιες διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι «οι σχολές καλλιτεχνικής εκπαιδεύσεως είναι από το Σύνταγμα ανώτερες και παραμένουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Με δεδομένα το ότι ο sars-cov-2 είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, (σίγουρη) θεραπεία και εμβόλιο δεν έχουμε (και δεν θα έχουμε για αρκετό καιρό), και με την υπόθεση ότι αυτοί που "κολλάνε" και αναρρώνουν αποκτούν (μια έστω προσωρινή) ανοσία, δύο πράγματα κάνουν μια χώρα πιο ασφαλή για να την επισκεφτεί (ή να ζει σ'αυτην) κάποιος που δεν εχει ήδη νοσήσει:1. Μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της να εχει ήδη νοσήσει και αναρρώσει και συνεπώς να μην μεταδίδει τον ιό.2. Να εχει το πλήθος των υποδομών που απαιτούνται (ΜΕΘ / 100Κ κατοικους) έτσι ώστε αν τυχόν αρρωστήσει να μην πεθάνει σε κανα ραντσο ή στο σπίτι του περιμένοντας οδηγίες των αρμοδίων.Σε ποια από αυτά τα βρισκεται σε ψηλή θέση η χώρα μας? Γιατί απορούμε λοιπόν για τη χαμηλή κατάταξη?
Ρε σεις σοβαρευτειτε! Ασχετα με το αν ειναι καραγκιοζοερευνα η εν λογω (δεν εχω πειστει ουτε για το αντιθετο), η Ελλαδα εφαρμοσε αυστηρα μετρα γιατι ηξερε οτι το συστημα υγειας ειναι γτπ οπως κ οτι ο λαος ειναι γτπ και ΔΕΝ υπακουει σε χαλαρα μετρα. Ο χαμηλος αριθμος νεκρων συνοδευεται απο σημαντικοτατες συνεπειες στην Οικονομια, αναλογες των οποιων δεν εχουν σλλες χωρες οπως πχ η Γερμανια. Οι δε λιγοι ανσλογικα νεκροι ενδεχεται να γινουν σαφως περισσοτεροι στην πορεια, στο βαθμο που θα χαλαρωσουν τα μετρα. Υποψη πως σε καποια δυτικοευρωπαϊκα κρατη δεν παιζει η τρομολαγνεια των ελληνικων ΜΜΕ, χωρις αυτο να σημαινει οτι δεν αξιολογουν τον κινδυνο. Η διαφορα ειναι οτι εδω (Ελβετια) αν τους πουν ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ, καθονται μεσα. Δεν κανουν καρναβαλι!
Πολύ σωστό σχόλιο. Έχω κάνει και αλλού το σχόλιο πως στην (απολυταρχική) Κίνα, στην διάρκεια της καραντίνας - παντού εκτός ίσως από του Γουχάν, δεν ζητήθηκε σε κανέναν να δηλώνει που πάει και τι κάνει όταν βγαίνει από το σπίτι, κιόμως ο κόσμος παρέμεινε σπίτι του, δεν πλημμύρισε τα πάρκα και τους δρόμους, ακόμα και εντός των συγκροτημάτων πολυκατοικιών δεν έβλεπες κόσμο, παρότι πολλά είναι πολύ ευχάριστα με πράσινο και χώρους αναψυχής.
Η συγκεκριμένη έρευνα υπέπεσε και στην δική μου αντίληψη. Την διάβαζα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέχρι που διαπίστωσα οτι κατατάσει το Βέλγιο σε υψηλότερη θέση όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από χώρες όπως η Νορβηγία, το Κατάρ κτλ.Αναφορικά δε με το Βέλγιο μιλάμε ίσως για τη χώρα η οποία - αναλογικά με τον πληθυσμό της - έχει πληγεί ίσως περισσότερο και από την Ιταλία.
Αφού δε βάλαν στο top 5 και τη φίλη της Γερμανίας Τουρκία, λόγω γονιδίων βεβαίως, πάλι καλά.Η δημοσιογραφική δουλειά που κάνει η κυρία Σιούτη είναι υπόδειγμα για πολλούς μεγαλοδημοσιογράφους του τύπου "εδώ ακούγονται ισοβαρώς όλες οι απόψεις".
Είναι όντως ένα εξαιρετικό πρότυπο αντικειμενικής, αμερόληπτης δημοσιογραφίας με στοιχεία και όχι με διαρροές και υποθέσεις.Κρίμα που δεν υπάρχει η δυνατότητα σχολιασμού για να την εκθειάσουμε και κάτω από τα άρθρα της.
Χμμμ… Μήπως να το ψάχναμε και λίγο διαφορετικά πριν αρχίσουμε τη συνομωσιολογική κατακραυγή;Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με έναν προς έναν τους παράγοντες που προσμετρά η έρευνα.Αλλά δια της κοινής λογικής: Τα μέτρα που εφαρμόζει η Ελλάδα είναι μέτρα που μπορεί να τα εφαρμόσει οποιαδήποτε χώρα, οποτεδήποτε ακόμη και στον …Μεσαίωνα: Γενική απομόνωση μέχρι να περάσει το κακό. Για την ακρίβεια, δεν χρειάζεται καν κάποια χώρα για να εφαρμοστούν. Αν απομονωθεί ο καθένας μας στο πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον του σπιτιού του, γλιτώνει από οποιονδήποτε ιό. Όσο μπορεί να ανεφοδιάζεται με τρόφιμα, μπορεί και να παραμένει υγιής, οπουδήποτε κι αν βρίσκεται.Δεν είναι όμως αυτός ο ρόλος του κράτους. Εφόσον λοιπόν η Γερμανία, η όποια άλλη χώρα, δεν κρατά εγκλεισμένους τους πολίτες της για να τους προστατέψει, αλλά μπορεί να παρέχει ικανή προστασία μέσω των υγειονομικών δομών της σε περίπτωση που αυτοί νοσήσουν, ..σκοράρει καλύτερα στην έρευνα. Γιατί προφανώς το Κράτος αποδεικνύεται ικανό, όταν μπορεί να στηρίξει τους πολίτες του όταν το χρειάζονται, στην συγκεκριμένη περίπτωση, όταν νοσήσουν, περιορίζοντας ταυτόχρονα την πιθανότητα να νοσήσει κανείς, δίχως να τον …φυλακίζει. Ασφαλώς και η Ελλάδα δέχεται συγχαρητήρια για το επίτευγμα των ελάχιστον σχετικά θανάτων, αλλά αυτά τα συγχαρητήρια ποτέ δεν ήταν ξεκομμένα από τις δυνατότητές της. Το νόημα τους πάντα ήταν «σχετικά με το τι μπορούσαν να πάθουν, άριστα τα κατάφεραν ως τώρα». Που είναι μεν αλήθεια, αλλά δεν είναι μια τιμητική, εφησυχαστική αλήθεια.
Εφόσον λοιπόν η Γερμανία, η όποια άλλη χώρα, δεν κρατά εγκλεισμένους τους πολίτες της για να τους προστατέψει...Η Γερμανία έχει σχεδόν τα ίδια μέτρα με την Ελλάδα (lockdown). Ακόμα και για την ταυτοποίηση υποψηφίων για τη διεξαγωγή μοριακών τεστ, το ίδιο πρωτόκολλο ακολουθούμε (τα έχει γράψει πρόσφατα και η Σιούτη στη lifo). Η διαφορά είναι ότι η Γερμανία έκλεισε τα σχολεία μια βδομάδα μετά την Ελλάδα, και γι αυτό έχει υπερτετραπλάσιο αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο μέχρι στιγμής.Το Μεσαίωνα δεν ήξεραν τι προκαλεί τις ασθένειες και γι αυτό δεν απομονώνονταν επιτυχώς. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που εφαρμόζουμε μέτρα αποστασιοποίησης σε τέτοια κλίμακα.
Την Κυριακή 12/4 (Πάσχα στη Γερμανία) κόρη φίλης με τον φίλο της μετακινήθηκαν 20 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητό τους για πικνίκ με παρέα δίχως κανέναν έλεγχο, (παρά τη σύσταση για μετακίνηση μέχρι 5χιλιόμετρα από το σπίτι τους), επειδή βρήκαν πολυκοσμία στο μέρος που αρχικά σκόπευαν να κάνουν το πικνίκ τους.Για το τι γράφει η Σιούτη: …..Για μερικούς από τους παράγοντες που ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών, διαβάστε σχόλιό μου εδώ https://www.lifo.gr/now/world/277591/corriere-della-sera-eysima-stin-ellada-gia-toys-toso-ligoys-nekroys-kai-kroysmata#comments
Με κάλυψες πλήρως και με έβγαλες από τον κόπο να γράψω ένα σχόλιο και για αυτό σε ευχαριστώ. Μα τί κόμπλεξ είναι αυτό! όποτε λέγετε κάτι που δεν μας αρέσει, δίκαια ή άδικα αυτό είναι άλλη υπόθεση, να βγάζουμε όλο το σύμπαν ανθελληνικό...
Μπραβο για το ψαξιμο.Απο την αλλη ομως δεν μπορω παρα να αναρωτηθω ποτε καποιος δημοσιογραφος θα επιδειξει τον αναλογο ζηλο για παρομοιες ερευνες που βγαζουν τα δικα μας τα ελληνικα θινκ τανκς, ποιοι τα αποτελουν και την δικη τους πορεια καθως και την μεθοδολογια τους.
Μου κάνει εντύπωση ότι ενώ η Ελλάδα έχει εισπράξει θετικά σχόλια από τον αγγλοσαξωνικό τύπο, από τον ρωσικό τύπο, από τον ιταλικό τύπο, κ.λπ., μέχρι στιγμής δεν έχω διαβάσει τίποτε σχετικό στα γερμανικά μέσα (αν και γνωρίζω τη γλώσσα και τα παρακολουθώ) ούτε έχω ακούσει για κάποια ανταπόκριση από άλλα βορειοευρωπαϊκά μέσα. Προφανώς μια θετική εικόνα δεν ταιριάζει στα στερεότυπα που έχουν για τη χώρα μας μερικοί.
Γιατί θα πρέπει να μας ενδιαφέρει το που μας κατατάσσει μια οποιαδήποτε έρευνα;Τι είναι η πανδημία; Ολυμπιακό αγώνισμα για να μας ενδιαφέρει το αν θα πάρουμε το χρυσό ή το χάλκινο;Κάποιου γερμαναρά του ήρθε να σκαρώσει μια έρευνα. Εβαλε τα κριτήρια που θεωρούσε αυτός σωστά και σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια, η Γερμανία βγήκε πρώτη και η Ελλάδα βγήκε 573η.Και λοιπόν τι έγινε;Δεν κερδίσαμε το κύπελλο; Η μήπως αν μας είχανε βγάλει πρώτους θα άλλαζε κάτι; Χρεωμένοι με 200% θα είμαστε, αν δεν το καταλάβατε ήδη. Είτε 1οι, είτε 120οι στην έρευνα, στα ίδια σκ.... θα είμαστε χωμένοι για τα επόμενα 300 χρόνια.Θα αλλάξει κάτι αν μια έρευνα που αναδημοσιεύει το Σπηγκελ μας βγάλει πρώτους;Μην απαντάτε, ήταν ρητορική η ερώτηση. Το μόνο που θα άλλαζε αν το Σπήγκελ μας έβγαζε πρώτους θα ήταν ότι το αστέρι του κούλη θα εκτοξευόταν κι άλλο στα ουράνια. Ολα τα άλλα θα έμεναν ακριβώς τα ίδια.Είπαμε, πήραν κάποιες αποφάσεις που αποδείχτηκαν σωστές (από σύμπτωση). Ούτε το σύστημα Υγείας έφτιαξαν, ούτε κάποιες δομικές αλλαγές έφεραν.Και δεν έχουν καμία υποχρέωση όλα τα ξένα ΜΜΕ να τους θεοποιούν. Τα ξένα ΜΜΕ γράφουν την γνώμη τους. Σωστή - λάθος, αυτή είναι.Ας σκαρώσουμε κι εμείς μια έρευνα που θα βγάζει την Ελλάδα (και ιδίως τον κούλη) πρώτη και την Γερμανία στον πάτο. Τζάμπα είναι. Στο κάτω κάτω, τι παραπάνω έχει το Σπήγκελ απο ένα οποιοδήποτε ελληνικό μμε; Γιατί δεν κάνουμε ότι κάνουν κι αυτοί;
Πάντως, θα προτιμούσα αν είναι να κάνουμε κάτι που κάνουν κι εκείνοι, αυτό να είναι η βαριά βιομηχανία (κι ας είναι και καροτσάκια για Super Maket...). [Σιγά μη μας το επιτρέψουν...].Γιατί όχι για τα επόμενα 300 χρόνια δεν ξεχρεώνουμε αλλά ούτε για τα επόμενα 500 (και εννοείται ότι στην πορεία θα προκύψουν κι άλλα δάνεια)!...
Ακριβώς harlan. Μια κούρσα με το John Hopkins panel να μοιάζει με πίνακα αποτελεσμάτων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και το ειδησεογραφικό σύστημα να διαχωρίζει τους αποτυχημένους με πολλούς θανάτους από τους επιτυχημένους με λίγους θανάτους. Άρτος και θέαμα, όπως η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση πολέμου από το CNN. Και έτσι ελάχιστοι αναρωτιούνται τι άραγε να σημαίνει ότι τυπώνονται καινούργια τρισεκατομμύρια και η ανθρωπότητα χωρίζεται σε έχοντες και μη έχοντες COVID πιστοποίηση κλπ
"Είπαμε, πήραν κάποιες αποφάσεις που αποδείχτηκαν σωστές (από σύμπτωση)."έχετε κάποια επιχειρήματα και αντικειμενικές αποδείξεις που να αναιρούν το ότι μπορεί και να υπάρχει μια διεπιστημονική ομάδα που να συμβουλεύει την κυβέρνηση σχετικά με τις πολιτικές δημόσιας υγείας που εφαρμόζονται;
@fal_prin, Είτε εγώ δεν καταλαβαίνω την ερώτηση, είτε εσείς δεν ζείτε στην Ελλάδα.Από την αρχή η επίσημη γραμμή είναι "παίρνουμε αυτά τα μέτρα επειδή η κατάσταση του συστήματος Υγείας της Ελλάδας [ * ] δεν επιτρέπει καμία άλλη εναλλακτική".[ * ] Το οποίο εμείς ξεσκίσαμε και αποδομήσαμε συστηματικά εδώ και 20-25 χρόνια, μαζί με την πασοκάρα.Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω, ποιες είναι αυτές οι "αντικειμενικές αποδείξεις" που ζητάτε από εμένα.Εχω γράψει ήδη 5Χ ότι πήραν αυτές τις αποφάσεις με το πιστόλι στον κρόταφο (αν και η λογοκρισία της lifo έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα αυστηρή με ότι ενέχει υποψία κριτικής στον κούλη). Οταν οι ίδιοι λένε ότι δεν υπήρχε εναλλακτική, τι διαφορετικό λέω εγώ;Τι θέλετε να αποδείξω; Οτι λέω τα ίδια πράγματα με την κυβέρνηση;Υ.Γ. Δεν αμφισβητώ πουθενά οτι υπάρχει διεπιστημονική επιτροπή για να συμβουλέυει την κυβέρνηση. Ολες οι κυβερνήσεις διαθέτουν 10-20 τέτοιες επιτροπές. Η ύπαρξη συμβουλατόρων από μόνη της δεν αποδεικνύει κάτι.
Βρωμα η δουλεια, καποιοι εχουν βαλει στο στοχαστρο παλι την Ελλαδα σαν αδυναμο κρικο της ΕΕ . Το γεγονος οτι το Spiegel δεχεται μια τετοια ερευνα και απο οτι καταλαβαινω την υποστηριζει κιολας μονο αθωο δεν ειναι. Ειναι μια εισαγωγη ισως σε ενα νεο 2010-2015 σεναριο που αναμενεται να στρωθει μολις τα μετρα σε ολη την ΕΕ αρχιζουν να χαλαρωνουν... Υπαρχει καποιος τροπος καποιο εξεδικευμενο HOAX site που να μπορεσει να παει κοντρα στο Spiegel? Εγω παντως βλεπω προπαγανδα σκοτεινων οικονομικων κυκλων εδω ..
Το Spiegel πλέον δεν δικαιούται να υποστηρίζει πως είναι «ο καθρέφτης» της πραγματικότητας και ένα μέσον της «σοβαρής δημοσιογραφίας». Περισσότερο μοιάζει με παραμορφωτικό καθρέφτη...Εάν όλο αυτό δεν προδίδει εμμονική προκατάληψη προς την Ελλάδα, τότε τι αποκαλύπτει; Για το σημαίνον στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς, στην οποία στα νιάτα μας κάποιοι πιστέψαμε και επενδύσαμε, δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Ο καθένας εύκολα αντιλαμβάνεται, θαρρώ, ότι αυτή δεν είναι αντιπολίτευση.
Φοβάμαι πως ούτε το ένα είναι, ούτε το άλλο. Ούτε «αντί», ούτε... «πολίτευση» έτσι όπως τα κάνανε και τις ουτοπικές ανοησίες που συνεχίζουν να πιστεύουν.Αν λέω αν, τους ξαναδούμε για κυβέρνηση θα είναι, πιθανώς, μετά τα επόμενα μνημόνια που μας έρχονται με την νέα περίοδο οικονομικής ύφεσης όταν το εκλογικό σώμα με μνήμη ψαροκόκαλου θα ψηφίσει και πάλι αγανακτισμένα και πάλι θυμικά.