Η Θεσσαλονίκη θυμάται τους μάρτυρες του Ολοκαυτώματος

Η Θεσσαλονίκη θυμάται τους μάρτυρες του Ολοκαυτώματος Facebook Twitter
SOOC
2

Φόρο τιμής στα θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, αλλά και τη δέσμευση όλων για επαγρύπνηση προκειμένου να μην επαναληφθούν «Ποτέ ξανά» ανάλογες απάνθρωπες θηριωδίες στον πλανήτη, απέτισαν στη Θεσσαλονίκη η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολίτες της κ.ά., συμμετέχοντας στην τελετή για την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αποθήκη Γ' του Λιμανιού της πόλης, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά) στην μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, ενώ μετά τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Ελευθερίας.

Ως παράδειγμα αγώνα κατά του ναζισμού και κάθε είδους ολοκληρωτισμού από τον οποίο υπέφερε η ανθρωπότητα τον περασμένο αιώνα, χαρακτήρισε τους Εβραίους Μάρτυρες της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου. 

«Ο φόβος, το μίσος και ο αλυτρωτισμός εξουδετερώνονται με τη βαθιά γνώση της Ιστορίας και όχι με την άγνοιά της. Η ιστορία των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης είναι μία τέτοια περίπτωση που οφείλουμε να μελετήσουμε ξανά, καθώς θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι πάντοτε θα ελλοχεύει ο κίνδυνος η ανθρωπότητα να παγιδευτεί ξανά σε επικίνδυνες ατραπούς», υπογράμμισε ο ίδιος.

Την τελετή χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος καταδίκασε την προ ημερών βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι τέτοια φαινόμενα είναι λυπηρά και εξοργιστικά, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μηδενική ανοχή απέναντι στο ναζισμό, καλώντας την κυβέρνηση και την Πολιτεία να πάρουν κάθε μέτρο και πρωτοβουλία ώστε να μην αναβιώσει το παρελθόν.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα φορώντας το χαρακτηριστικό εβραϊκό κιπά (καπέλο).

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ολοένα και μεγαλύτερη επίγνωση του βάρους της ιστορίας που η πόλη καλείται να σηκώσει. Τώρα που οι επιζώντες μάς αφήνουν και η σκυτάλη της μνήμης περνά σε όλους και όλες εμάς, ο δήμος σκοπεύει να συνεχίσει να μετατρέπει τη σιωπή σε λόγο, λόγο παρηγορητικό, αλλά και λόγο θαρραλέο» είπε, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος να αποτελέσουν «το νέο μνημονικό άξονα της πόλης, την αφετηρία και την απόληξη της μεγάλης, πολυπολιτισμικής, χριστιανικής, μουσουλμανικής και εβραϊκής διαδρομής της Θεσσαλονίκης».

Αναφερόμενος -ειδικότερα- στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, ο δήμαρχος είπε ότι είναι μία οφειλή στους Εβραίους της πόλης αλλά και ένα προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο, ενώ όσον αφορά την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, σημείωσε ότι θα είναι ένα σημείο όπου οι δύσκολες και τραυματικές μνήμες όλων των κατοίκων της πόλης θα συνυπάρχουν αρμονικά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ίσως να μην είναι τόσο μακριά η μέρα που θα δούμε μια αναθηματική πλάκα στον περίβολο του Αγίου Δημητρίου, στον "'Αγιο Δημήτριο των νεκρών Εβραίων", στο πραγματικό εβραϊκό μαυσωλείο της Θεσσαλονίκης».

Στην ερώτηση γιατί αυτή η έμφαση στην ιστορία και τη μνήμη των Θεσσαλονικιών Εβραίων, ο κ. Μπουτάρης απάντησε παραφράζοντας τον Ιταλο-εβραίο συγγραφέα και ποιητή Πρίμο Λέβι, ο οποίος φθάνοντας στο 'Αουσβιτς δέχθηκε από Γερμανό φρουρό την απάντηση «εδώ δεν υπάρχουν γιατί».

«Εδώ, δεν υπάρχουν γιατί, θα μπορούσα να απαντήσω και εγώ σε όσους παραξενεύονται με την επιμονή μου. Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων δοκιμάζει τα όρια της λογικής κι ο μόνος τρόπος να αναμετρηθούμε μαζί του είναι να αποδεχτούμε ότι θα είναι πάντα μια σκισμένη σελίδα γραμμένη σε μια άγνωστη γραφή, μια αλήθεια που περιμένει πάντα την αποκρυπτογράφησή της».

«Είναι μία θλιβερή μέρα για μας. Είναι καθήκον μας να είμαστε εδώ με την κοινότητα της Θεσσαλονίκης για να θυμηθούμε όλους αυτούς που δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε στο περιθώριο της εκδήλωσης ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα Γιενς Πλέτνερ.

Στη εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων, δημοτικών και προξενικών αρχών, μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, όπως επίσης εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Στρατού, της Εκκλησίας, των πρυτανικών αρχών της πόλης, συλλόγων, φορέων κ.ά., αλλά και απλοί πολίτες.

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: Στα λευκά ντύθηκαν χωριά της Εύβοιας - Πού θα χιονίσει, πού θα έχει καταιγίδες

Ελλάδα / Καιρός: Xιόνι σκέπασε τα χωριά της Εύβοιας - Πού θα χιονίσει, πού θα έχει καταιγίδες

Πυκνές χιονοπτώσεις και θερμοκρασία υπό του μηδενός σε Μακεδονία, Θράκη - Σε ισχύ μήνυμα του 112 από χτες στην Εύβοια - Απαγορεύσεις κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην Αττική
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Εξαιρετική ομιλία, νηφάλια προσέγγιση, θαρραλέα καταγραφή όλων των ευθυνών ιδίως για την μεταπολεμική περίοδο όταν η αποποίηση ευθυνών της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης ήταν κυρίαρχη πρακτική.
Σημαντική μέρα για την Θεσσαλονίκη και για την χώρα μας : Φόρο τιμής στα θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος και Καταδίκη του Ναζισμού που σήμερα ονομάζεται Χρυσή Αυγή.