Την ανησυχία του εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μετά την εμφάνιση νέων κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα εφιστώντας την προσοχή στην τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας.
Ειδικότερα, με ανακοίνωσή του, ο ΙΣΑ μετά την εμφάνιση των νέων κρουσμάτων εφιστά την προσοχή στη σχολαστική τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια. Παράλληλα καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν σε εθελοντικές αιμοδοσίες προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια αίματος το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς αρκετές περιοχές της χώρας λόγω των κρουσμάτων της νόσου έχουν αποκλειστεί από τις αιμοδοσίες.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος. Πατούλης τόνισε ότι «τα λάθη και οι εγκληματικές παραλείψεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών είχαν αποτέλεσμα ο ιός του Δυτικού Νείλου να έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας»
Όπως είπε «ειδικά ο Νόμος Αττικής βρέθηκε πέρσι στο μάτι του κυκλώνα με ένα πρωτοφανή για Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα αριθμό κρουσμάτων. Παράλληλα τις προηγούμενες χρονιές κατεγράφησαν και κρούσματα ελονοσίας. Όλα αυτά αποδεικνύουν τις σοβαρές ελλείψεις και ανεπάρκειες σε επίπεδο πρόληψης. Είναι άμεση ανάγκη να καταρτιστεί ένα στοχευμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, με τη συνεργασία εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης που οφείλει να παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία της δημόσιας υγείας».
Ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας τα οποία μεταξύ άλλων συνίστανται στα εξής:
⎯ χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα
⎯ τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών)
⎯ χρήση κουνουπιέρων, εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος
⎯ απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κλπ.
⎯ κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών
⎯ πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες
⎯ κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια