«Η Γερμανία αναζητά απεγνωσμένα εκπαιδευτικούς, στην Ελλάδα υπάρχουν εκπαιδευτικοί αλλά δεν έχουν δουλειά». Τα πράγματα είναι πολύ απλά, κατά την Süddeutsche Zeitung. Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί να πάνε στη Γερμανία. Με αυτό το σκεπτικό η εφημερίδα αναφέρεται στην πρόσληψη οκτώ Ελληνίδων σε βρεφονηπιακό σταθμό του Μονάχου, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί έχουν καλύτερη εκπαίδευση από τους Γερμανούς συναδέλφους τους. Οι Ελληνίδες πέρασαν και από επιπλέον εκπαίδευση από την εταιρία Consulting Axia, η οποία ειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα.
Θα περάσουν και έξι μήνες δοκιμαστικά πριν προσληφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ωστόσο η Rosemarie Reichelt υπεύθυνη του βρεφονηπιακού σταθμού δεν έχει αμφιβολίες: «Οι Έλληνες έχουν καλά προσόντα, στη χώρα τους συμπλήρωσαν 4 χρόνια σπουδών».
Στη συνέχεια, η εφημερίδα αναφέρεται στις πρώτες εντυπώσεις των ελληνίδων από την χώρα της μετανάστευσης τους και το νέο χώρο εργασίας τους.
Μεταξύ αυτών η 25χρονη Λίζα Κόντογλου, από τη Δράμα-εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακό. Όπως λέει, στην Ελλάδα εργάστηκε ως δάσκαλος σε επαγγελματική σχολή και έπαιρνε μόλις 800 ευρώ. «Στη Γερμανία, αξίζω πολύ περισσότερο».
Νιώθει νοσταλγία για την πατρίδα και τους δικούς της. «Αλλά τα παιδιά είναι πάντα ευτυχισμένα και ξέγνοιαστα, είτε στην Ελλάδα, είτε στη Γερμανία. Είναι πάντα η καλή πλευρά της ζωής».
Η 31χρονη Λίζα Ντιγκλίου κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη αλλά έζησε στη Γερμανία και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα εργάστηκε ως καθηγήτρια και ως υπάλληλος γραφείου. Έμεινε άνεργη τον περασμένο Μάρτιο και έφυγε για τη Γερμανία. Δηλώνει όμως ότι δεν πήγε εκεί μόνο λόγω της κρίσης αλλά και επειδή πάντα είχε στην άκρη του μυαλού της την επιστροφή στο Μόναχο.
Τώρα ζει με τους συναδέλφους τΗς σε ένα διαμέρισμα-στούντιο, μαζί με τον σύζυγό της, ο οποίος τη συνόδευε εκεί.
Η 23χρονη Τζίνα Γρηγορακάκη αντίθετα, ζει μόνη της στη Γερμανία. "Αυτή είναι η πρώτη μου φορά στο εξωτερικό ποτέ», λέει. Θέλει να δείξει ότι μπορεί να κάνει αυτό που έχει μάθει, με στόχο να μείνει στο Μόναχο. Αποκαλύπτει την ανασφάλεια που νιώθει με την προφορά της στα Γερμανικά και ρίχνει μια ματιά προς την πόρτα. Εκεί είναι η μητέρα της που την απαθανατίζει με τη φωτογραφική της μηχανή, αυτή την πρώτη ημέρα στη δουλειά.
Στο σχολείο περιμένουν ακόμη και ένα ζευγάρι Ελλήνων εκπαιδευτικών. «Καθυστέρησαν λίγο γιατί παντρεύτηκαν πρόσφατα και είναι ακόμη στο μήνα του μέλιτος», δηλώνει η διευθύντρια του.
σχόλια