Κακοκαιρία: Φουσκώνει ο Πηνειός και απειλεί τη Λάρισα - Εκκενώνονται περιοχές

Κακοκαιρία: Φουσκώνει ο Πηνειός και απειλεί τη Λάρισα - Εκκενώνονται περιοχές Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

Νέες εκκενώσεις περιοχών της Λάρισας έχει προκαλέσει η υπερχείλιση του Πηνειού με πλημμυρικά φαινόμενα σε τεράστιες εκτάσεις. 

Το μεσημέρι της Παρασκευής, με νέο μήνυμά του, το 112 καλεί τους κατοίκους του Αγίου Θωμά στην πόλη της Λάρισας να απομακρυνθούν από την περιοχή. 

Σύμφωνα με το προειδοποιητικό μήνυμα, οι κάτοικοι προτρέπονται να κινηθούν προς τη Φιλιππούπολη.

Νωρίτερα, όσοι βρίσκονταν στις περιοχές Γιάννουλη και εργατικές κατοικίες καλούνταν να απομακρυνθούν. Όσοι βρίσκονταν στις περιοχές αυτές καλούνταν, σύμφωνα με το μήνυμα που εστάλη στις 12:59 το μεσημέρι της Παρασκευής, να εκκενώσουν προς Τύρναβο και κέντρο της Λάρισας.

Την ίδια ώρα, ο δήμος Λαρισαίων με ανακοίνωση του ενημερώνει τους κατοίκους των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης (παλιές και νέες) να εκκενώσουν τις ισόγειες κατοικίες της περιοχής τους.

Αν έχουν πρόσβαση σε διαμερίσματα άνω του ισογείου να οδηγηθούν προς αυτά. Διαφορετικά θα μπορούν να προσεγγίσουν προς τη δομή φιλοξενίας που έχει συσταθεί στο Κλειστό της Νεάπολης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εργατικές κατοικίες της Λάρισας, στη Γιάννουλη, το νερό έχει φτάσει στη μέση των κτιρίων.

Κακοκαιρία Daniel: Εικόνες εκτεταμένης καταστροφής στη Λάρισα

Τεράστια είναι η καταστροφή κατοικιών και υποδομών στις δυτικές συνοικίες της Λάρισας, ειδικότερα σε αυτές που βρίσκονται κοντά στις όχθες του Πηνειού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, αναλόγως του ύψους του εδάφους, το νερό φτάνει πλέον από ένα έως και δυόμισι μέτρα

Από την πρώτη έξοδο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών και περιμετρικά σε μια έκταση άνω των είκοσι χιλιόμετρων, σχεδόν όλα είναι βυθισμένα στο νερό. Σπίτια, έως το ύψος του πρώτου ορόφου, αυτοκίνητα, βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα.

Αιτία για την εκτεταμένη πλημμύρα, είναι η υπερχείλιση του Πηνειού. Η υπερχείλισή του δημιούργησε αντίστροφη ροή του νερού, σε φρεάτια μέσα στην πόλη. Δηλαδή το νερό επέστρεψε μέσα από αντιστραγγιστικά έργα, κάποια από τα οποία μάλιστα είχαν δημιουργηθεί μετά τον «Ιανό» για να συλλέγουν τα όμβρια ύδατα και να τα κατευθύνουν στο ποτάμι.

Αυτή τη φορά, αναφέρει το ΑΠΕ, το φουσκωμένο ποτάμι δεν είχε τη δυνατότητα να δεχτεί όμβρια, αντίθετα τροφοδότησε με νερό αγωγούς και το έβγαλε μέσα στην πόλη. Στον Άγιο Θωμά, παρότι το νερό έχει φτάσει ήδη σε κάποια σημεία τα δύο μέτρα, τα φρεάτια εξακολουθούν να αναβλύζουν.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ