Δωρεάν κλινική εξέταση θυρεοειδούς και ενημέρωση των πολιτών παρέχει το Τμήμα Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, αύριο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θυρεοειδούς στις 25 Μαϊου.
Οι εξετάσεις θα γίνονται στο Δημοτικό Ιατρείο-Καλφοπούλειο Ιδρυμα, (Σόλωνος 78), από τις 10:00 έως τις 15:00.
Όπως τόνισαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι υπεύθυνοι του Τμήματος Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας-Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, οι παθήσεις του θυρεοειδούς αναδεικνύονται σε μείζον πρόβλημα υγείας σε διεθνές επίπεδο, καθώς αποτελούν συχνή αιτία νοσηρότητας με συνεχή αύξηση σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο, ενώ ανιχνεύονται, πλέον, συχνότερα και στον παιδικό πληθυσμό. Ανοδική πορεία καταγράφει, παγκοσμίως, και η επίπτωση του καρκίνου του θυρεοειδούς, ο οποίος υπολογίζεται ότι το 2019 θα αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες, με ετήσιο κόστος διαχείρισης τα 2 δισ. δολάρια. Ταυτόχρονα, τα θυρεοειδικά νοσήματα αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή διαταραχή στην εγκυμοσύνη.
Ένα σημαντικό πρόβλημα που καταγράφουν έρευνες είναι ότι περίπου οι μισοί ασθενείς που βρίσκονται υπό θεραπεία δεν είναι ρυθμισμένοι σωστά και ένα μεγάλο ποσοστό δεν γνωρίζει ότι πάσχει. Όπως τόνισε ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Ουλμ Γερμανίας, Ενδοκρινολογική Μονάδα Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, Λεωνίδας Ντούντας, στις ΗΠΑ οι ασθενείς με νόσους του θυρεοειδούς ανέρχονται σε 30 εκατ., ενώ άλλα 20-30 εκατ. δεν το γνωρίζουν και θα εκδηλώσουν την πάθησή τους μέσα στα επόμενα χρόνια.
Στη χώρα μας, οι πάσχοντες ανέρχονται περίπου σε ένα εκατατομμύριο. Ο κ. Ντούντας, αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης, μέσω ενός τακτικού ελέγχου, καθώς οι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε πολλά συστήματα του αθρώπινου οργανισμού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο θυρεοειδής αδένας, που είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του μεταβολισμού, είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς παράγει τη θυροξίνη (T4) και τη τριιωδοθυρονίνη (Τ3), οι οποίες ρυθμίζουν απαραίτητες κυτταρικές λειτουργίες για την κατανάλωση ενέργειας στους ιστούς.
Τα συμπτώματα των θυρεοειδικών παθήσεων, πολλές φορές, είναι ήπια, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και συχνά γίνονται αντιληπτά μόνο μετά από προσεκτική κλινική εξέταση.
Σε ό,τι αφορά τη θεραπευτική αντιμετώπιση των νοσημάτων του θυρεοειδούς, αυτή γίνεται κυρίως με φαρμακευτική αγωγή. Ιδιαίτερα για τον υποθυρεοειδισμό, η θυροξίνη είναι η πρώτη επιλογή στη θεραπεία του.