Κάνουν αστικά πειράματα. Και θέλουν να δανείζεσαι βιβλία απο κινητές βιβλιοθήκες. Υπέροχο;

Κάνουν αστικά πειράματα. Και θέλουν να δανείζεσαι βιβλία απο κινητές βιβλιοθήκες. Υπέροχο; Facebook Twitter
Οι δημιουργοί του "Τhink Tank": Δημήτρης, Ιωάννα και Βαγγέλης... Φωτο: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
0

Η Ιωάννα είναι η χαμογελαστή της παρέας. Δίπλα της ο Δημήτρης με τον Βαγγέλη μας δείχνουν τη μακέτα της βιβλιοθήκης που παρουσίασαν ως Thessaloniki Next2U στο FEAST. Οι τρεις τους είχαν τον Οκτώβριο μία πρωτότυπη ιδέα. Να γεμίσουν τη Θεσσαλονίκη με κινητές βιβλιοθήκες. Κι αφού κατάφεραν να πείσουν το κοινό στο Les Yper Yper και να κερδίσουν τη χρηματοδότηση, το «Think Tank», όπως ονόμασαν την ιδέα τους, ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις βόλτες του στην πόλη.

Κατά καιρούς ψάχνουμε να βρούμε πρωτότυπες ιδέες και προτάσεις, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή στην πόλη μας και να μεταμορφώσουν το επιβαρυμένο αστικό τοπίο σε κάτι ομορφότερο και όσο γίνεται διαδραστικότερο.


«Η Thessaloniki Next2U αποτελεί μία νεοσύστατη κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, με πεδίο δράσης μας τον αστικό ακτιβισμό που περιέχει ένα έντονο στοιχείο πολιτισμού. Μέχρι πριν δύο μήνες και για 2,5 χρόνια λειτουργούσαμε ως μια εθελοντική ομάδα. Αρχικά αποτελούσαμε τον πυρήνα της ομάδας εθελοντών του Δήμου Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη 2012. Τελειώνοντας, όμως, ημερολογιακά το έτος 2012, μέσα από αυτή την υπέροχη μαγιά ανθρώπων, προέκυψε η νέα ομάδα στην οποία δώσαμε το παρόν όνομα. Η αγάπη μας για την πόλη και η μέχρι τώρα έντονη δραστηριότητά μας στον τομέα της βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος και της κοινωνικής αλληλεγγύης, μας ώθησαν να ξεκινήσουμε την προσπάθεια αυτή. Θεωρούμε επίσης ότι σε δύσκολες περιόδους, όπως η σύγχρονη εποχή, τέτοιου είδους κινήσεις δεν είναι απλά πολύτιμες αλλά και απαραίτητες!

Κάνουν αστικά πειράματα. Και θέλουν να δανείζεσαι βιβλία απο κινητές βιβλιοθήκες. Υπέροχο; Facebook Twitter
Το ThinkTank αποτελεί υιοθέτηση καλή πρακτικής από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα έχουμε βασιστεί σε μια παρόμοια κατασκευή, το Little Free Library που έχει πραγματοποιηθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία στη Νέα Υόρκη το 2013... Φωτο: Γιώργος Πλανάκης/LIFO

Το ξεχωριστό στην ομάδα μας είναι ότι τα άτομα που την απαρτίζουν είναι τελείως διαφορετικά μεταξύ τους, ως προς την ηλικία, τη δραστηριότητα, τις σπουδές και τα ενδιαφέροντα (έχουμε μέλη από 20 έως 70 ετών, από γιατρούς μέχρι φοιτητές, πτυχιούχους πληροφορικής κτλ.) Έχουμε όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό: την αγάπη για την πόλη μας και τους ανθρώπους της!


Η σημαντικότερη δράση μας, η οποία μας έκανε γνωστούς στην πόλη, είναι το "Έλατε όλοι μαζί να αλλάξουμε την πόλη", στα πλαίσια της οποίας συντάχθηκε ένας κώδικας αστικής συμπεριφοράς και αναμορφώθηκαν 36 στάσεις του ΟΑΣΘ, στις οποίες τοποθετήθηκε ο κώδικας και μια διαφήμιση επιχείρησης-χορηγού. Οι χορηγοί αυτοί σε αντάλλαγμα έδωσαν σε ιδρύματα και συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη ένα μεγάλο ποσό σε προϊόντα και υπηρεσίες. Μία άλλη σημαντική μας δράση ήταν το «Γευματί... ζουμε», όπου δόθηκε γεύμα σε 250 συμπολίτες μας από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Μέσα σε αυτή τη φιλοσοφία της προσφοράς γεννήθηκε και το Think Tank», αναφέρει η Ιωάννα Καρυπίδου.


«Κατά καιρούς ψάχνουμε να βρούμε πρωτότυπες ιδέες και προτάσεις, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή στην πόλη μας και να μεταμορφώσουν το επιβαρυμένο αστικό τοπίο σε κάτι ομορφότερο και όσο γίνεται διαδραστικότερο. Σε ένα πρόσφατο ταξίδι ενός μέλους της ομάδας μας στην Νέα Υόρκη, έπεσε πάνω σε αυτή την βιβλιοθήκη και μόλις μας το έδειξε ενθουσιαστήκαμε και έτσι ξεκινήσαμε να ψάχνουμε πως μπορούμε να κατασκευάσουμε κάτι αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη. Το όνομα του project προήρθε από το σχέδιο της βιβλιοθήκης - tank, καθώς η κατασκευή αποτελεί ουσιαστικά μια δεξαμενή και το think, καθώς το βιβλίο αποτελεί αφορμή για σκέψη και προβληματισμό. Επίσης, η βιβλιοθήκη μας θέλουμε να αποτελέσει μια πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών στην πόλη, έτσι λοιπόν καταλήξαμε σε αυτή την ονομασία.

Κάνουν αστικά πειράματα. Και θέλουν να δανείζεσαι βιβλία απο κινητές βιβλιοθήκες. Υπέροχο; Facebook Twitter
Η σημαντικότερη δράση μας, η οποία μας έκανε γνωστούς στην πόλη, είναι το "Έλατε όλοι μαζί να αλλάξουμε την πόλη", στα πλαίσια της οποίας συντάχθηκε ένας κώδικας αστικής συμπεριφοράς και αναμορφώθηκαν 36 στάσεις του ΟΑΣΘ... Φωτο: Γιώργος Πλανάκης/LIFO

Το ThinkTank αποτελεί υιοθέτηση καλή πρακτικής από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα έχουμε βασιστεί σε μια παρόμοια κατασκευή, το Little Free Library που έχει πραγματοποιηθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία στη Νέα Υόρκη το 2013, στο πλαίσιο του Architectural League of New York, σε συνεργασία με τον οργανισμό Pen World Voices Festival, όπου έγινε ανοιχτή πρόσκληση σε 10 designers να κατασκευάσουν μικρές ανταλλακτικές βιβλιοθήκες δρόμου. Εμείς βασιστήκαμε στο σχέδιο ενός αρχιτεκτονικού γραφείου, των Stereotank, μία open source design προσέγγιση που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να βασιστεί στην πρωτότυπη βιβλιοθήκη και να φτιάξει μια ίδια. Ήρθαμε σε συνεργασία μαζί τους και αφού μας παραχώρησαν τα σχεδία, μας παρέχουν επιπλέον και συμβουλευτική πως μπορούμε να την κατασκευάσουμε. Καθοριστική ήταν και η συμβολή του design studio απο το Ντίσελντορφ «elmo+savvidis», το οποίο ανέλαβε την οπτική επικοινωνία και όλο το δημιουργικό κομμάτι.


Μην έχοντας άλλους διαθέσιμους πόρους αποφασίσαμε πως θα άξιζε τον κόπο να προσπαθήσουμε και να διεκδικήσουμε κάποια χρήματα ως αρχικό κεφάλαιο για την υλοποίηση της ιδέας μας και μάλιστα από μία διοργάνωση crowd funding όπως το FEAST, στην οποία θα μπορούσαμε αφενός να κερδίσουμε κάποια χρήματα και εφετέρου να γνωστοποιήσουμε την ιδέα μας πριν καν την υλοποιήσουμε! Έτσι, λοιπόν φτάσαμε να είμαστε η μία από τις τέσσερις ομάδες που διεκδικήσαμε το χρηματικό έπαθλο και καταφέραμε να φτάσουμε στη νίκη!», προσθέτει ο Δημήτρης Θεοδωράκος.

Η χρήση της βιβλιοθήκης είναι απλή, «αφήνεις ένα βιβλίο και παίρνεις ένα άλλο». Φυσικά κάποιος θα μπορούσε να πάρει ένα βιβλίο χωρίς απαραίτητα να αφήσει ένα άλλο, δεν είναι δεσμευτικό αυτό, αλλά καλά θα ήταν να μπορεί να το επιστρέψει μετά.


Δίπλα τους κάθεται ο τρίτος της παρέας, ο Βαγγέλης Κοκκοτζής, που μας περιγράφει το στάδιο της υλοποίησης.


«Τη βιβλιοθήκη θα την κατασκευάσουμε εμείς οι ίδιοι. Φυσικά, αυτό αποτελεί και για εμάς τους ίδιους μια πρόκληση, καθώς δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους εργασίες, ωστόσο ο σχεδιασμός της βιβλιοθήκης είναι αρκετά απλός. Ο λόγος, λοιπόν, για τον οποίο επιλέγουμε να ανασκουμπωθούμε και να κατασκευάσουμε εμείς οι ίδιοι την βιβλιοθήκη δεν είναι άλλος από τον προφανή, να μειώσουμε δηλαδή το κόστος κατασκευής. Έτσι, λοιπόν, καταφέραμε το κόστος για κάθε βιβλιοθήκη να αφορά μόνο την προμήθεια των υλικών, υπολογίζοντάς το στα 500€-550€.


Κάνουν αστικά πειράματα. Και θέλουν να δανείζεσαι βιβλία απο κινητές βιβλιοθήκες. Υπέροχο; Facebook Twitter
Το Think Tank θέλουμε να λειτουργήσει σαν ένα αστικό πείραμα για την πόλη, να μπει ο κόσμος στην διαδικασία να φροντίζει την βιβλιοθήκη, καθώς όσο περισσότερο καιρό καταφέρει να είναι λειτουργική τόσο περισσότερος κόσμος θα μπορέσει να κάνει χρήση των βιβλίων της... Φωτο: Γιώργος Πλανάκης/LIFO

Σε ότι αφορά το σχέδιο, το πάνω μέρος της αποτελείται από μια ανεστραμμένη μεγάλη πλαστική δεξαμενή διαμέτρου 160cm η οποία διαθέτει οπές τριγύρω έτσι ώστε ο επισκέπτης να είναι σε θέση να βλέπει διαμέσου αυτών στο εσωτερικό της. Στην κορυφή της η δεξαμενή φιλοξενεί ένα μικρό φωτοβολταικό φωτιστικό ώστε το βράδυ να μπορεί να φωταγωγείται αυτόνομα το εσωτερικό της. Στο εσωτερικό της προσαρμόζεται περιμετρικά της λεκάνης ένα ράφι το οποίο θα φιλοξενεί τα βιβλία. Κάθε βιβλιοθήκη θα μπορεί να έχει περίπου 30 βιβλία. Ο σκελετός της βιβλιοθήκης αποτελείται από 4 ξύλινα πόδια τα οποία συγκρατούν την δεξαμενή και το ράφι με τα βιβλία.

Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε ποια συγκεκριμένα σημεία μέσα στην πόλη θα την τοποθετήσουμε, αλλά έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τον Δήμο ώστε να λάβουμε την σχετική αδειοδότηση και περιμένουμε την απόφαση του, ώστε από κοινού να επιλέξουμε τα σημεία εγκατάστασης. Σίγουρα στοχεύουμε σε κεντρικά σημεία της πόλης ώστε να γίνεται αντιληπτή από όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο η δράση μας. Ενδεικτικά έχουμε σκεφτεί την Πλατεία Ελευθερίας, τον πεζόδρομο της Ικτίνου και τη Νέα Παραλία. Θέλουμε αυτά τα σημεία αφενός να είναι πολυσύχναστα αλλά ταυτόχρονα και προστατευμένα.

Η χρήση της βιβλιοθήκης είναι απλή, «αφήνεις ένα βιβλίο και παίρνεις ένα άλλο». Φυσικά κάποιος θα μπορούσε να πάρει ένα βιβλίο χωρίς απαραίτητα να αφήσει ένα άλλο, δεν είναι δεσμευτικό αυτό, αλλά καλά θα ήταν να μπορεί να το επιστρέψει μετά. Παρόλο, που έχουμε προβλέψει να εφοδιάζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις βιβλιοθήκες με βιβλία, ελπίζουμε ο κόσμος να μπει στη διαδικασία της ανταλλαγής. Σε ότι αφορά τον βανδαλισμό είναι κάτι που μας απασχολεί από την αρχή, καθώς πρόκειται για μια κατασκευή η οποία τοποθετείται στον δημόσιο χώρο με ότι αυτό συνεπάγεται, έτσι λοιπόν εύκολα καταλαβαίνετε ότι μπορεί να γίνει επιρρεπής σε βανδαλισμούς.

Ωστόσο, αυτό αποτελεί μια ακόμα πρόκληση για εμάς. Το Think Tank θέλουμε να λειτουργήσει σαν ένα αστικό πείραμα για την πόλη, να μπει ο κόσμος στην διαδικασία να φροντίζει την βιβλιοθήκη, καθώς όσο περισσότερο καιρό καταφέρει να είναι λειτουργική τόσο περισσότερος κόσμος θα μπορέσει να κάνει χρήση των βιβλίων της. Τέλος, έχουμε σκεφτεί να εφαρμόσουμε ένα διάλυμα προστασίας από βανδαλισμούς πάνω στην επιφάνεια της πλαστικής δεξαμενής, έτσι ώστε τουλάχιστον σε περίπτωση βανδαλισμού να είναι πιο εύκολος ο καθαρισμός της. Ελπίζουμε πάντως πως ο κόσμος θα σεβαστεί και θα αγαπήσει το Think Tank και θα το αντιμετωπίσει ως ένα κινητό δώρο για την πόλη.



*Το FEAST, ένα live crowdfunding event που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί σήμερα για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Impact Hub Athens. Περισσότερα εδώ!

Ελλάδα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύζυγος αστυνομικού Βουλής: «Πίστευε πως αν δεν έκανε ό,τι της έλεγε θα σκότωνε τα παιδιά»

Ελλάδα / Σύζυγος αστυνομικού Βουλής: «Πίστευε πως αν δεν έκανε ό,τι της έλεγε θα σκότωνε τα παιδιά»

«Στον ψυχικό της κόσμο πραγματικά πιστεύει ότι είναι ένας ακραία επικίνδυνος άνθρωπος» δήλωσε ο δικηγόρος της 35χρονης για τον 45χρονο αστυνομικό, στην υπόθεση του συστηματικού βιασμού των παιδιών τους
LIFO NEWSROOM