Πότε αρχίσατε να ασχολήστε με τον χώρο των start ups και γιατί;
Έστησα την πρώτη μου startup το 2000, χωρίς καν να ξέρω ότι είναι startup! Πρόκειται για το hiphop.gr, το οποίο εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές κοινότητες στην Ελλάδα, με περισσότερους από 70.000 χρήστες. Τότε δεν υπήρχε η έννοια του start up στην Ελλάδα κι εγώ ήμουν πολύ μικρός για να καταλάβω ότι έχω ένα δυνατό προϊόν στα χέρια μου. Αυτό που με ώθησε προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον κάθε founder μιας εταιρείας: η απλή διαπίστωση ενός κενού στην αγορά. Ως μουσικόφιλος, ένιωσα την ανάγκη να ενημερώνομαι για τα νέα της σκηνής, να έρχομαι σε επαφή και να ανταλλάζω απόψεις με άτομα που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα. Δεν υπήρχε κάτι ανάλογο και τότε είπα στον φίλο και συνεργάτη μου Απόστολο Τσακπίνη, αφού δεν υπάρχει, ας το δημιουργήσουμε εμείς!
Ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος του Startup Grind και πώς πήρατε την απόφαση να το φέρετε στην Ελλάδα;
Ο ρόλος του Startup Grind είναι να ενώνει, να εμπνέει και να προσφέρει γνώση στους επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο. Ξεκίνησε το 2010 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ από τον Derek Andersen και σήμερα λειτουργεί σε 150 πόλεις, σε 65 χώρες. Λαμπροί επιχειρηματίες δεν βρίσκονται μόνο στο Silicon Valley αλλά υπάρχουν παντού και είναι έτοιμοι να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους στον επιχειρηματικό στίβο. Επειδή ακριβώς όταν ξεκινούσαμε το hiphop.gr δεν είχαμε αντίστοιχη ενημέρωση και υποστήριξη, κάναμε και λάθη που ενδεχομένως να αποφεύγαμε, αν υπήρχε ένα event όπου θα μπορούσαμε να ακούσουμε τους παλαιότερους που έχουν ήδη περάσει τις ίδιες δυσκολίες.
Γραφειοκρατία, έλλειψη συνεργασίας, ύφεση εμπορικής δραστηριότητας, υψηλό ρίσκο και φόβος του λάθους, απόσταση μεταξύ αρχικής ιδέας και βιωσιμότητας. Αν έπρεπε να ιεραρχήσετε τα βασικότερα προβλήματα των ελληνικών startups αυτήν τη στιγμή, με ποια σειρά θα τα τοποθετούσατε; Υπάρχουν τρόποι να λυθούν άμεσα κάποια από αυτά;
Επιτρέψτε μου να κάνω έναν διαχωρισμό. Υπάρχουν αυτά που μπορούμε εμείς οι ίδιοι, ως επιχειρηματίες, να αντιμετωπίσουμε, όπως ο φόβος του λάθους, η έλλειψη συνεργασίας και η αδυναμία της υλοποίησης. Ως Startup Grind βοηθούμε τους νέους επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις μέσα από την υποστήριξη και την έμπνευση που λαμβάνουν κάθε μήνα στα events μας. Υπάρχουν, όμως, και τα δομικά προβλήματα του ελληνικού κράτους, όπως η γραφειοκρατία, που είναι πολύ βαθύτερα και θέλουν συντονισμένη δράση απ' όλους τους φορείς. Όσο για το υψηλό ρίσκο, αυτό είναι αναπόφευκτο, καθώς οι start ups έχουν πάντα ρίσκο, γι' αυτό άλλωστε αποφέρουν και μεγαλύτερα κέρδη σε όσους τα καταφέρουν.
Όλοι οι καλεσμένοι μας, επιτυχημένοι επιχειρηματίες που είχαν την ευτυχία να δουν τις εταιρείες τους να απογειώνονται, μας διηγούνται παρόμοιες ιστορίες αρχικής αποτυχίας, πριν έρθει η τελική αναγνώριση.
Ποια είναι η βασικότερη συμβουλή που θα δίνατε στα μέλη μιας νέας start up;
Να μην το βάζουν κάτω με την πρώτη αναποδιά. Οι start ups δεν είναι 100άρι, αγώνας δρόμου, αλλά Μαραθώνιος. Θέλει πολύ καλή προετοιμασία και αντοχή για να «τερματίσεις». Όλοι οι καλεσμένοι μας, επιτυχημένοι επιχειρηματίες που είχαν την ευτυχία να δουν τις εταιρείες τους να απογειώνονται, μας διηγούνται παρόμοιες ιστορίες αρχικής αποτυχίας, πριν έρθει η τελική αναγνώριση. Αν η ιδέα δεν σου «βγαίνει», μη το βάζεις κάτω. Άλλαξέ την και ξαναέλα με πιο δυνατή πρόταση. Ο επιμένων νικά!
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 7ου Startup Grind που θα πραγματοποιηθεί στις 19/5 στον χώρο του INNOVATHENS με την Ξένια Κούρτογλου;
Η δύναμη του Startup Grind έγκειται στο γεγονός ότι είναι ένας παγκόσμιος θεσμός που υποστηρίζεται από τo Google for Entrepreneurs και μπορεί να συντονίζει τις δράσεις του σε όλο τον κόσμο για έναν κοινό σκοπό. Ο Μάιος, λοιπόν, είναι ο μήνας κατά τον οποίο όλες οι χώρες όπου λειτουργεί το Startup Grind έχουν προσκεκλημένη μια γυναίκα founder. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και να προσελκύσουμε περισσότερες κοπέλες στον χώρο της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Η Ξένια είναι ένα πραγματικό role model, καθώς όχι μόνο διέπρεψε ως διευθύνων σύμβουλος της Focus Bari αλλά έκανε ταυτόχρονα δυναμική είσοδο στον χώρο των start ups ως συνιδρύτρια του e-satisfaction. Ως νικήτρια του Hellenic Entrepreneurship Award 2014, θα μας μιλήσει, μεταξύ άλλων, και για την εμπειρία συμμετοχής σε έναν διαγωνισμό και τα οφέλη που μπορούν οι founders να αποκομίσουν απ' αυτόν.
Πόσο σημαντική είναι η βοήθεια που προσφέρει ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του INNOVATHENS στο ελληνικό οικοσύστημα των start ups;
Το INNOVATHENS αποτελεί τη «στέγη» του Startup Grind από την έναρξή του τον Οκτώβριο του 2014 έως σήμερα. Επιλέξαμε τον μοναδικό αυτό χώρο αρχικά για τη στρατηγική του θέση στο κέντρο της Αθήνας. Βρίσκεται δίπλα στο μετρό του Κεραμεικού, στην καρδιά της περιοχής του Γκαζιού, όπου στεγάζονται πολλές start ups. Τόσο οι ομιλητές μας όσο και το σύνολο του κοινού μας έχουν εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για τις σύγχρονες εγκαταστάσεις που διαθέτει.
Info: Ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS είναι μια υποδομή στήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε έναν νεανικό χώρο έμπνευσης, στο πιο αναγνωρίσιμο τοπόσημο της Αθήνας, με περισσότερους από 700.000 επισκέπτες τον χρόνο, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Σκοπός του INNOVATHENS είναι να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός δικτύου όπου δημιουργικοί άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες, καταξιωμένοι επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, μέντορες και ερευνητές ανταλλάσσουν γνώση, ερεθίσματα, τεχνογνωσία, εμπειρία και καλές πρακτικές μέσα από επαγγελματικές συναντήσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις, εργαστήρια, ημέρες καριέρας και επιχειρηματικότητας, διαγωνισμούς και φεστιβάλ καινοτομίας. www.innovathens.gr, Facebook
σχόλια