Καπραβέλος: Η Αθήνα είναι ηφαίστειο που βράζει, δεν έχει γίνει ακόμη η έκρηξη

Πλατεία Συντάγματος Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Αθήνα έκρουσε ο Νίκος Καπραβέλος, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για ηφαίστειο που «βράζει» και ακόμη δεν έχουμε δει την έκρηξη.

 

Ο πνευμονολόγος, διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» προειδοποίησε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην Αθήνα μέχρι τα τέλη Απριλίου σε ό,τι αφορά στην κατάσταση με τον κορωνοϊό. Παράλληλα υπογράμμισε ότι πρέπει να αλλάξει η στρατηγική της Ελλάδας απέναντι στον ιό, αλλά με μεγάλη προσοχή.

 

«Δεν έχει γίνει ακόμη η έκρηξη στην Αθήνα, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη. Η Αθήνα είναι ηφαίστειο που βράζει, δεν έχει εκραγεί ακόμη», τόνισε ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΑΝΤ1. Υπενθυμίζεται ότι από τα 1.724 κρούσματα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ, τα 773 εντοπίστηκαν στην Αττική

 

«Δεν είναι η ώρα για πειραματισμούς, γιατί η Αθήνα βράζει. Η διασπορά είναι τεράστια και αυτή τη στιγμή οι λάθος κινήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έκρηξη του ηφαιστείου», προειδοποίησε.


«Αν δεν προσέξουμε, θα γίνει έκρηξη. Θέλει πολύ προσεκτικά βήματα η Αθήνα. Την είδαμε στο Μπέργκαμο, την είδαμε στη Θεσσαλονίκη, είναι κρίμα να τη δούμε στην Αθήνα», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.



Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για χαλάρωση του lockdown, ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Αθήνα. «Μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχουμε ύφεση της πανδημίας. Έως τότε η Αθήνα θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ το οποιοδήποτε άνοιγμά της», συμπλήρωσε.



Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της Ελλάδας απέναντι στον κορωνοϊό, ο Νίκος Καπραβέλος ανέφερε ότι έγιναν πάρα πολλά λάθη, γιατί «κυνηγήσαμε την ανθρώπινη δραστηριότητα και όχι το κρούσμα, το οποίο έπρεπε να απομονώσουμε».

 

Ως παράδειγμα έφερε την Ιαπωνία, λέγοντας ότι με 120 εκατομμύρια πληθυσμό «έχει 9.000 θύματα, περίπου όσα έχουμε και εμείς. Όμως εκεί κυνήγησαν το κρούσμα».

 

Η αλλαγή της στρατηγικής θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και σε περιοχές όπου η μόλυνση είναι χαμηλή, τόνισε, ενώ σημείωσε ότι προϋπόθεση για αυτή την αλλαγή είναι ένα ισχυρό σύστημα υγείας. «Η Αθήνα πρέπει να πάρει παράταση, να μην γίνει τίποτα άμεσα», συμπλήρωσε, ενώ σημείωσε ότι μπορούν να αρθούν κάποια μέτρα «γιατί ήταν τελείως αποτελεσματικά».

 

Ο κ. Καπραβέλος αναφέρθηκε και στα self test, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά. «Αν βρεθούν 15-20.000 κρούσματα, πώς θα γίνει η διαχείρισή τους; Το θέμα δεν είναι να καταγράψουμε στατιστικά, αλλά η διαχείριση», είπε και πρόσθεσε: «Αυτή η στρατηγική προϋποθέτει να έχεις ισχυρό σύστημα υγείας, ειδικά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη».

 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

Ελλάδα / Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

«Δώστε πίσω τα κλεμμένα», «Μ’ αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», είναι, μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους συνταξιούχους
LIFO NEWSROOM