Καταγγελία: Εργοδότες δεν έδωσαν άδεια σε μαθητές να γράψουν στις Πανελλαδικές - Οργή στο Εργατικό Κέντρο Χανίων

Καταγγελία: Εργοδότες δεν έδωσαν άδεια σε μαθητές να γράψουν στις Πανελλαδικές - Οργή στο Εργατικό Κέντρο Χανίων Facebook Twitter
8

Εργαζόμενοι μαθητές που φοιτούσαν στο εσπερινό ΓΕΛ Χανίων και επρόκειτο να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις δεν κατάφεραν να διαγωνιστούν καθώς οι εργοδότες όχι μόνο δεν τους έδωσαν άδεια αλλά δεν τους διευκόλυναν καν με τις βάρδιες.


Την καταγγελία έκανε με ανάρτησή της, η διευθύντρια του Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων, Ευαγγελία Σαρρή στο Facebook:


«Οι μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπάθησαν όλη τη χρονιά να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές.

Μετά την δουλειά αν και κουρασμένοι παρακολούθησαν τα μαθήματα ενισχυτικής που έκαναν οι συνάδελφοι. Όμως σήμερα μόνο δύο συμμετείχαν στις εξετάσεις.

Δυστυχώς στους υπόλοιπους οι εργοδότες τους δεν τους επέτρεψαν να αλλάξουν βάρδια για να μπορέσουν να δώσουν. Προσοχή, αλλαγή βάρδιας όχι άδεια.

Να επισημάνω ότι την ίδια αρνητική στάση είχαν και οι συνάδελφοί τους. Μόνο ντροπή και οργή γι αυτή την κατάσταση.

Ούτε να σχολιάσω δεν μπορώ...Ντροπή!» αναφέρει στην ανάρτησή της.

Η ίδια, μιλώντας στην ΕΡΤ Χανίων,είπε από τους 7 υποψηφίους του Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων, μόνο δύο κατάφεραν τελικά να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην συμπεριφορά των συναδέλφων των μαθητών, οι οποίοι δεν διευκόλυναν τους υποψήφιους, προκειμένου να γίνει αλλαγή βάρδιας και να μπορέσουν να εξεταστούν.

Την οργή του για το περιστατικό εξέφρασε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, κ. Γιάννης Μανωλικάκης, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την συμπεριφορά των εργοδοτών απέναντι στους εργαζόμενους και μαθητές, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι θα ενημερωθεί και η Επιθεώρηση Εργασίας.

«Ως Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, εκφράζουμε την ντροπή μας για το απαράδεκτο αυτό γεγονός. Για το γεγονός ότι δεν άφησαν τους συναδέλφους που πάνε σχολείο όλο αυτό το διάστημα, να έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν . Δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία. Είναι ντροπή και αίσχος. Το θέμα δεν θα το αφήσουμε έτσι . Θα έρθουμε σε επαφή και με την Επιθεώρηση Εργασίας και από Δευτέρα θα υπάρξουν εξελίξεις για το θέμα. Επαναλαμβάνω είναι απαράδεκτη αυτή η συμπεριφορά», ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

Με πληροφορίες από neakriti/ΕΡΤ

Ελλάδα
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Κρίμα, πολύ κρίμα. Μακάρι να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία στα παιδιά να συμμετέχουν στις εξετάσεις -σε κάποια εμβόλιμη ημερομηνία ίσως? Η στάση των εργοδοτών δεν με εκπλήσσει καθόλου, η στάση των "συναδέλφων" όμως...Ντροπή. Αυτά τα παιδιά που προσπαθούν διπλά με σχολείο και δουλειά πρέπει να τα στηρίζουμε ΟΛΟΙ. Κανονικά πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις απέναντι στους εργοδότες, αλλά δυστυχώς ο εργασιακός μεσαίωνας στον οποίο ζούμε αφήνει την εργοδοσία και αλωνίζει και επιβάλλει κυρώσεις στους εργαζομένους.
Ο εξεταζόμενος εργαζόμενος δικαιούται άδεια για συμμετοχή στις εξετάσεις που παρέχεται με την προσκόμιση στον εργοδότη βεβαίωσης συμμετοχής σε αυτές που δινει το ίδιο το σχολείο. Αυτό είναι γνωστό στους σπουδαστές των εσπερινών που εργάζονται. Δεν καταλαβαίνω.. Αφού ο εργοδότης δεν διευκόλυνε, κατ αρχήν, με την απλή αλλαγή βάρδιας, γιατί οι εργαζόμενοι δεν έκαναν χρήση του δικαιώματος άδειας;
Καθόλου πλάκα δεν κάνω. Εργάζομαι πάνω από 20 χρόνια. Η καταγγελία της Δ/ντριας δεν έχει κανένα απολύτως "πάτημα" και η ίδια το γνωρίζει. Σε κανέναν νόμο δεν αναφέρεται υποχρέωση του εργοδότη να διευκολύνει υποψηφίους για πανελλήνιες εργαζόμενους, εκτός και αν αιτηθούν άδεια που παρέχεται από το εκπαιδευτικό ίδρυμα. Όπως, φαντάζομαι, η Δ/νση γνώριζε πριν τη διεξαγωγή εξετάσεων και για το κόλλημα που αντιμετώπιζαν οι εν λόγω εργαζόμενοι που έμπλεξαν με ανέντιμο (επιεικής χαρακτηρισμός) αφεντικό. Ο μόνος τρόπος για να προστατέψει αυτούς τους ανθρώπους θα ήταν να τους προτρέψει να ζητήσουν μαθητική άδεια, ώστε να μπορεί η καταγγελία να "πιάσει τόπο" και ενδεχομένως να δικαιούντο συμμετοχή στις επαναληπτικές πανελλήνιες εξετάσεις. Έγινε κάτι τέτοιο; Οπότε το ερώτημα παραμένει: γιατί δε ζητήθηκε άδεια; Γνώριζαν ότι μπορούσαν να ζητήσουν κάτι τέτοιο; Ανθρώπινα, προχώρησε η Δ/νση σε προσωπική επικοινωνία με τον εργοδότη ώστε να ασκήσει πίεση ακόμα και με αυτόν τον τρόπο; Καλά κάνει και γνωστοποιεί το πρόβλημα, αλλά η εκ των υστέρων καταγγελία επειδή ο εργοδότης δεν άλλαξε βάρδια, δεν ξέρω στο δια ταύτα πόσο θα βοηθήσει...
Πώς θα έχουν οι εργοδότες φτηνούς σερβιτόρους μετά; Αν σπουδάσουν, μπορεί να ανοίξουν τα μάτια τους και μετά ψάχνε νέους για χαμαλίκι και πενταροδεκάρες.