Το δικό του μαρτύριο φαίνεται πως περνά ένας συμπολίτης μας στον Ήφαιστο Κομοτηνής, ο οποίος βρίσκεται καθηλωμένος στο κρεβάτι, με τις τοπικές αρχές και το νοσοκομείο της πόλης να αγνοούν πλήρως για την κατάστασή του.
Όπως καταγγέλλει ο Ανδρέας Μπαρδάκης, δημιουργός της ομάδας «Συνήγορος των ΑμεΑ», η οποία ήδη μετρά περισσότερα από 50.000 ενεργά μέλη σ' όλη την Ελλάδα, οι γιατροί του δημοσίου νοσοκομείου της Κομοτηνής αρνούνται για χρόνια να μεταβούν και να εξετάσουν τον υπέρβαρο Σιαχίν Σερήφ, ο οποίος ζυγίζει 360 κιλά και χρειάζεται άμεση βοήθεια και στήριξη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τελευταία φορά που είχε επισκεφθεί ιατρικό κλιμάκιο τον κ. Σιαχίν Σερήφ ήταν τον Ιανουάριο του 2017, ύστερα από απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου του Κομοτηνής που είναι αναρτημένη στη Διαύγεια.
Έπρεπε να περάσουν περίπου 2μιση χρόνια προκειμένου οι κρατικοί γιατροί να τον εξετάσουν ξανά στο σπίτι του - καθώς δεν μπορεί να μετακινηθεί από κει εξαιτίας της κατάστασής του - την περασμένη βδομάδα. Κι αυτή τη φορά, όμως, οι εξετάσεις δεν ήταν ενδελεχείς.
«Και οι τρεις γιατροί πήγαν μετά από τις εκατοντάδες επιστολές που είχαμε στείλει στον διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης. Δεν τον εξέτασαν, όμως, αλλά κάθονταν από απόσταση και του μιλούσαν, χωρίς να του ζητήσουν ιατρικές εξετάσεις, γνωματεύσεις, τίποτε. Μόνο ένας από αυτούς, ψυχίατρος στην ειδικότητα, επειδή παρατήρησε πως είχε λαχάνιασμα στη φωνή του, ζήτησε να πάει κάποιος απ' την οικογένεια στο νοσοκομείο την επόμενη μέρα για να του συνταγογραφήσουν ένα αντικαταθλιπτικό. Χωρίς, όμως, να τον εξετάσει, να δει τι φάρμακα παίρνει μήπως υπάρξει κάποια επιπλοκή» καταγγέλλει.
Τα βάρη είναι πολύ μεγάλα, καθώς τα μόνα έσοδα του σπιτιού προέρχονται από την σύνταξη του Σερήφ, η οποία δεν ξεπερνάει κατά πολύ τα 700 ευρώ.
Ο λόγος που υπάρχει αυτή η μεταχείριση απέναντι στον κ. Σερήφ φοβάται πως είναι ρατσιστικός, καθώς ο ασθενής είναι μουσουλμάνος. «Δέχτηκα τηλεφωνήματα που μου έλεγαν να σταματήσω αυτό τον αγώνα γιατί είναι Ρομά και άτομο, ψυχικά διαταραγμένο.
»Ο κ. Σιαχίν υποστηρίζει πως δεν είναι Ρομά, αλλά Έλληνας Μουσουλμάνος, αυτό μας το έχει διαβεβαιώσει μέλος του Συνηγόρου των ΑμεΑ που ζει εκεί. Και ούτε είναι βέβαια διαταραγμένος καθώς θα φαίνονταν στην απόφαση αναπηρίας, στη γνωμάτευση που έχει από τα ΚΕΠΑ, την οποία μας έχει διαθέσει. Κι έτσι να' ταν, όμως, διερωτώμαι, ''ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει ψυχικό νόσημα, δεν θα έπρεπε αντιμετωπίζεται ως ασθενής;''».
Όλο αυτό το διάστημα, αυτός που τον βοηθά είναι μόνο ένας τοπικός γιατρός, ιδιώτης, ο οποίος εθελοντικά πηγαίνει σπίτι του, στο οποίο ζει με τη γυναίκα και τα παιδιά του, και τον επιβλέπει. Δεν είναι και λίγες, όμως, οι φορές που η οικογένειά του πληρώνει από την τσέπη της για την φροντίδα του Σιαχίν Σερήφ.
Τα βάρη είναι πολύ μεγάλα, καθώς τα μόνα έσοδα του σπιτιού προέρχονται από την σύνταξη του Σερήφ, η οποία δεν ξεπερνάει κατά πολύ τα 700 ευρώ. Τα έξοδα, μάλιστα, αυξάνονται καθώς μόνο για τα αναλώσιμα υλικά δίνουν 250 ευρώ το μήνα, καθώς ο ΕΟΠΥΥ τα τελευταία χρόνια μείωσε τα υλικά της λίστας που δικαιολογεί για δωρεάν χρήση.
Ο κ. Μπαρδάκης, ο οποίος μπορεί να ζει στην Αθήνα, ωστόσο, ενημερώνεται καθημερινά για το θέμα, όλο αυτό το διάστημα προσπαθεί να ενημερώσει τους θεσμικούς φορείς για το επείγον της κατάστασης του ασθενούς. «Επικοινωνήσαμε με τους υπουργούς, τον δήμαρχο και τους βουλευτές Κομοτηνής, θέτοντας σχετικά ερωτήματα στο Vouliwatch, ωστόσο η μοναδική απάντηση που είχαμε ήταν από τον κ. Κουρουμπλή, ο οποίος επικοινώνησε με τον διοικητή του νοσοκομείου Κομοτηνής και εκείνος του διαβεβαίωσε πως το ζήτημα θα διευθετηθεί».
»Κατηγορούν πολλοί τον Σερήφ πως δεν είναι δεκτικός, αλλά δεν λένε το λόγο για τον οποίο δεν θέλει να κάνει εγχείρηση για να μειώσει το βάρος του. Γιατί για να δεχθεί να κάνει μια επέμβαση σαν αυτή που του πρότειναν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου - την γνωστή με το δαχτυλίδι - πρέπει να χάσει εκατό κιλά. Για να τα χάσει αυτά, όμως, πρέπει να μείνει πολλούς μήνες μέσα στο νοσοκομείο. Ένας άνθρωπος με κατακλίσεις χρειάζεται τους δικούς του ανθρώπους κοντά του, την γυναίκα του, την κόρη του, τους γιους του, οι οποίοι δεν μπορούν, όμως, να φύγουν από την Κομοτηνή για τόσους μήνες. Ξέρετε τι σημαίνουν κατακλίσεις; Να υπάρχει ένας άνθρωπος από πάνω σου να σου καθαρίζει τις πληγές και να σε αλλάζει όλη την ώρα» σημειώνει ο ίδιος.
Ο Σερήφ, εξαιτίας της παχυσαρκίας, υποφέρει από βαριά καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια και γι' αυτό το λόγο, αν δει κανείς τις φωτογραφίες που διέθεσε στη LiFO ο Ανδρέας Μπαρδάκης με την έγκριση του κ. Σερήφ, είναι ξαπλωμένος από τη την πλευρά της καρδιάς του όλο το εικοσιτετράωρο για να μπορεί να αναπνέει, επιβαρύνοντας, ωστόσο, έτσι την καρδιά του.
Το κρεβάτι του αυτή τη στιγμή είναι ένα αυτοσχέδιο που του είχε φτιάξει ένας σιδεράς, ωστόσο, το στρώμα έχει σκιστεί με αποτέλεσμα τα ελατήρια να έχουν πεταχτεί έξω και να τον τραυματίζουν.
Αυτό που ζητά για την ώρα είναι ένα ειδικό κρεβάτι, ένα στρώμα και δωρεάν ιατρική φροντίδα. «Κοιτάμε μήπως μπορεί να βρεθεί ένας άνθρωπος που έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει μια φιλανθρωπία. Επίσης, χρειάζεται, όποτε αρρωσταίνει, να μπορεί να τηλεφωνεί στο νοσοκομείο για να του στείλουν έναν ιατρό να τον εξετάσει, να του συνταγογραφήσει ένα φάρμακο. Σκεφτείτε κάτι. Όλοι εμείς, αν αρρωστήσουμε μπορούμε να πάμε σ' έναν γιατρό. Εκείνος όμως δεν μπορεί».
σχόλια