Καμπανάκι για την αύξηση βάρους: Το 2045 ένας στους τέσσερις θα είναι παχύσαρκος και ένας στους οκτώ διαβητικός

Καμπανάκι για την αύξηση βάρους: Το 2045 ένας στους τέσσερις θα είναι παχύσαρκος και ένας στους οκτώ διαβητικός Facebook Twitter
0

Εάν συνεχισθούν οι σημερινές τάσεις αύξησης του βάρους των ανθρώπων, σχεδόν το ένα τέταρτο των ανθρώπων στη Γη (το 22%) θα είναι παχύσαρκοι το 2045, από 14% το 2017, ενώ περίπου ένας στους οκτώ (12%) θα έχει διαβήτη τύπου 2 (από 9% πέρυσι), σύμφωνα με εκτιμήσεις Δανών και Βρετανών ερευνητών.

Οι επιστήμονες από τη δανική Novo Nordisk και το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας στη Βιέννη (23-26 Μαΐου), εκτιμούν ότι για να μην ξεπεράσει το ποσοστό των διαβητικών το 10% το 2045, πρέπει τα επίπεδα της παγκόσμιας παχυσαρκίας να μειωθούν κατά περίπου 25%, από το 14% στο 10%.

Μια άλλη μελέτη ερευνητών του ολλανδικού Πανεπιστημίου Έρασμος του Ρότερνταμ, που έγινε σε 9.641 άτομα με μέση ηλικία 62 ετών και παρουσιάσθηκε στο ίδιο συνέδριο, δείχνει ότι η φυτοφαγική διατροφή προστατεύει από την παχυσαρκία στη μέση και στην τρίτη ηλικία, ακόμη κι αν δεν ακολουθείται με απόλυτη αυστηρότητα.

Η αποφυγή της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και η έμφαση στη διατροφή με φυτικά προϊόντα μειώνει τον κίνδυνο ένας άνθρωπος να γίνει υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσο πιο πιστά κανείς τηρεί τη φυτοφαγική διατροφή, τόσο μικρότερο δείκτη μάζας σώματος έχει μακροπρόθεσμα, κυρίως λόγω του λιγότερου λίπους στο σώμα του. Η θετική αυτή επίπτωση στο βάρος είναι μεγαλύτερη στην ηλικιακή ομάδα των 45-65 ετών (μέση ηλικία) από ό,τι στους άνω των 65 ετών (τρίτη ηλικία).

Μια τρίτη μελέτη στο ίδιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, μια φυτοφαγική διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και πλήρη δημητριακά δεν είναι μόνο καλή για την υγεία αλλά για το πορτοφόλι, ιδίως αν κανείς ψωνίζει online, όπου μπορεί να βρει φθηνότερες τιμές στα ηλεκτρονικά μανάβικα και στα άλλα ηλεκτρονικά παντοπωλεία.

Η μελέτη, που έγινε από επιστήμονες του Κέντρου Ερευνών της εταιρείας Nestle στη Λοζάνη, βρήκε ότι η φυτοφαγική διατροφή μπορεί να κοστίζει έως δύο δολάρια τη μέρα λιγότερα από τη μεσογειακή διατροφή.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ