Καταργείται και επισήμως η διάταξη Λοβέρδου για τις οροθετικές

Καταργείται και επισήμως η διάταξη Λοβέρδου για τις οροθετικές Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
8

Με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής ρύθμισης του υπουργείου Υγείας, καταργείται οριστικά η υγειονομική διάταξη που επέτρεπε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων οροθετικών γυναικών και βάσει της οποίας διαπομπεύτηκαν την άνοιξη του 2012, 27 οροθετικές, εκδιδόμενες, χρήστριες ενδοφλεβίων ναρκωτικών.

Η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έγινε στις 17 Απριλίου και η ισχύς της απόφασης αρχίζει 15 ημέρες από τη δημοσίευση της. Την απόφαση είχε υπογράψει στις 2 Απριλίου ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η υγειονομική διάταξη 39α είχε υπογραφεί τον Απρίλιο του 2012 από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και συνοδεύτηκε από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων οροθετικών γυναικών. Καταργήθηκε τον Μάιο του 2013 από την υφυπουργό Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, ωστόσο τον Ιούνιο 2013 ο Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε στην άρση της πράξης κατάργησης.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι οργανώσεις «Κέντρο Ζωής», Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, Act Up και Praksis εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την κατάργηση της διάταξης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Οι υπογράφουσες οργανώσεις, χαιρετίζουμε με μεγάλη ικανοποίηση τη δημοσίευση της κατάργησης της απαράδεκτης Υγειονομικής Διάταξης ΥΓ/39 Α.

Μια διάταξη η οποία το 2012 είχε οδηγήσει οροθετικές γυναίκες - χρήστριες ενδοφλέβιων ουσιών και θύματα trafficking - σε συλλήψεις, αναγκαστικές εξετάσεις, φυλάκιση και εν τέλει συνεχή διαπόμπευση.

Είναι σημαντικό πως η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αντιλήφθηκε τους κινδύνους και τα προβλήματα που δημιουργούσε η εν λόγω διάταξη, τόσο σε επίπεδο ατομικών ελευθεριών όσο και σε επίπεδο δημόσιας υγείας.

Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το Υπουργείο αφουγκράστηκε τις συντονισμένες και αδιάκοπες διαμαρτυρίες και συστάσεις των Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, οι οποίες, από την πρώτη στιγμή, κατέδειξαν την επικινδυνότητα της 39Α και την καταδίκασαν υποστηρίζοντας ενεργά όλα τα θύματά της.

Ωστόσο εκκρεμεί η κατάργηση του άρθρου 59 του ν. 4057/2012 καθώς και η τροποποίηση του άρθρου 20 παρ. 4 του ν. 3172/2003, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης, απρόσκοπτη και αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στις υπηρεσίες υγείας σε συμμόρφωση της χώρας στις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Είμαστε στη διάθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ώστε να συμβάλλουμε ως Κοινωνία των Πολιτών στην ουσιαστική προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το σεβασμό των δικαιωμάτων ευάλωτων και κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων.

Ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να έχουμε έναν ανοικτό διάλογο για την επίλυση ζητημάτων που υπάρχουν ή θα υπάρξουν στο μέλλον, πάντα με γνώμονα τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.»

8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Η διαπόμπευση δεν έχει καμία σχέση με τη συγκεκριμένη διάταξη. Η 39Γ επέτρεπε στο ΚΕΕΛΠΝΟ να ελέγχει υποχρεωτικά για διάφορα λοιμώδη νοσήματα μετανάστες από περιοχές με επιδημίες, τοξικομανείς και εκδιδόμενους. Όχι να δημοσιεύει τα αποτελέσματα.https://epoptes.files.wordpress.com/2012/05/ceb1cf80-_ceb3cf8539ceb1_cebbcebfceb9cebccf8eceb4ceb7_cf86ceb5ceba_1002_2-4-2012.pdfΗ δημοσίευση των στοιχείων στηρίζεται στον νόμο 2472/1997 (άρθρο 2 παρ.β') που ορίζει ότι για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, οι εισαγγελείς μπορούν να δημοσιεύουν στοιχεία συλληφθέντων για συγκεκριμένα αδικήματα ακόμα κι αν δεν έχουν καταδικαστεί.http://www.dpa.gr/portal/page?_pageid=33,19052&_dad=portal&_schema=PORTAL#2Αυτός ο νόμος δεν έχει καταργηθεί και όλοι γνωρίζουμε ότι οι αρχές τον χρησιμοποιούν συνέχεια. Περιμένουμε λοιπόν από το υπουργείο και τις διάφορες οργανώσεις που έχουν κάνει "λάβαρο" την κατάργηση της 39Γ εδώ και τρία χρόνια, να μας πουν με ποια μέσα θα μπορεί από δω και πέρα η πολιτεία να συλλέγει στοιχεία για τη διάδοση λοιμωδών νοσημάτων στη χώρα, ειδικά σε μια περίοδο αθρόας μετανάστευσης. Επίσης για ποιο λόγο ζητούν την κατάργηση της διάταξης βάσει της οποίας εξετάζονται υποχρεωτικά όσοι συλλαμβάνονται για παράνομη πορνεία και όχι τη διάταξη που επιτρέπει να παραβιάζονται τα προσωπικά τους δεδομένα.Προφανώς θεωρούν ότι η πορνεία δεν θα πρέπει να υπόκειται σε κανέναν περιορισμό ή έλεγχο. Ούτε καν υγειονομικό. Ότι αυτοί που εκδίδονται χωρίς βιβλιάριο υγείας δεν είναι εγκληματίες και οι αρχές δεν θα πρέπει να έχουν τα μέσα να διαπιστώσουν αν εν γνώσει ή εν αγνοία τους εκδίδονται ενώ πάσχουν από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Αν αυτό πιστεύουν, να βγουν και να το πουν ξεκάθαρα και να μην κρύβονται πίσω από την πιασάρικη λέξη "διαπόμπευση". Αν το πρόβλημά τους είναι η διαπόμπευση και όχι η εξέταση θα πρέπει να ζητάνε την κατάργηση του 2472/1997, όχι της 39Γ.
Λύση θα ήταν να γίνει ποινικό αδίκημα για τον πελάτη το να ζητά να συνευρεθεί χωρίς προφυλακτικό γιατί εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία εργαζόμενου.Γιατί καμία-κανένας που εκδίδεται δεν θα ήθελε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο. Από ανάγκη το κάνουν
Βεβαια επειδη ολα αυτα ταιριαζουν στα επικοινωνιακα τσιτατα του συριζα και την προτιμηση του να προστατευει παντα μικρες ομαδες εις βαρος του συνολου,να μας πει τωρα ο υπουργος πως θα γνωριζει η κοινωνια ποιες ειναι αυτες που μπορει να σου μεταδωσουν το νοσημα,ωστε να προστατευτει.Δεν ηταν διαπομπευση αυτων των γυναικων,αλλα προστασια του συνολου ωστε να μην κολλησει απο αυτες.Ομως ενα και μονο ερωτημα,οπως το παραπανω,ειναι βασανιστικο γι'αυτους που ειναι κολλημενοι ακριτα στις ιδεοληψιες τους.
Η κοινωνία αποτελείται και από γυναίκες που κι αυτές θα ήθελαν να ήξεραν ποιοι είναι αυτοί που θα τους μεταδώσουν κάποιο νόσημα. Στην περίπτωσή τους μάλιστα θα μάθαιναν και ποιοι είναι τόσο ηλίθιοι να πληρώνουν παραπάνω για να συνευρεθούν χωρίς προφυλάξεις με επαγγελματίες του είδους για να τους αποφύγουν γενικότερα.
μμμμ... προστασία του συνόλου; Δε ξέρω, για να σκεφτώ...Μήπως θα προτιμούσες μετά τη διαπόμπευση να τις εκτελούσαμε κιόλας, μη τυχόν και ξεφύγει καμία και βάλει σε κίνδυνο το σύνολο;Βέβαια, μια άλλη λύση θα ήταν να χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό οι οικογενειάρχες, αλλά φαντάζομαι ότι καταπατά το δικαίωμα τους στο να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα. Οπότε, δε πειράζει, οι πόρνες ούτως ή άλλως δεν είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας, οπότε δε χρειάζεται να έχουν και διακιώματα, ε;
"να μας πει τωρα ο υπουργος πως θα γνωριζει η κοινωνια ποιες ειναι αυτες που μπορει να σου μεταδωσουν το νοσημα,ωστε να προστατευτει."Mα εισαι σοβαρος ανθρωπε μου ή τρολλαρεις;Η "κοινωνια" να κοιταξει να μη ζηταει ακαποτα και να ξερει πώς να χρησιμοποιει το πουλι της! Η κυβερνηση πρεπει να σε παρει απο το χερακι και να σου πει, ξερεις αυτη η κυρια ειναι οροθετικη, μην πας μαζι της; Αλλα τι περιμενεις σε μια χωρα οπου η σεξουαλικη διαπαιδαγωγηση γινεται ακομα μεσα απο τσοντες;Δεν πιανω καν το θεμα της αξιοπρεπειας, γιατι προφανως ειναι ψιλα γραμματα.
Συγνωμη μιλατε σοβαρα; αν βρισκανε οτι σε ενα σουβλατζιδικο υπαρχουν κατσαριδες στη κουζινα,εσεις θα προτινατε να μεινει το μαγαζι ανοιχτο γιατι ειναι ευθυνη των πελατων να πλενουν τα χερια τους και να επιθεωρουν την κουζινα μονοι τους;;;!!;;...τι αισχρος και δολιος λαικισμος ειναι αυτος; φυσικα και βα δημοσιοποιηθουν τα ονοματα τους,οι φωτογραφιες και τα στεκια τους!!! Και το θεμα δεν ειναι αυτες διοτι η ιστορια εγινε πριν 3 χρονια,πηρε τις διαστασεις που επρεπεκαι οσοι ειχαν παει μαζι τους πηγαν για εξετασεις....το θεμα ειναι αν ξανασυμβει κατι τετοιο να κινηθει αμεσα η διαδικασια ενημερωσεις των πολιτων. Χαθηκε εντελως η λογικη σε αυτη τη χωρα μετα τη πρωτη φορα αριστερα....καποια πραγματα δεν ειναι πολιτικη αλλα λογικη και μονο ετσι αντιμετωπιζονται.Σοβαρευτητε