Κικίλιας για τον συνωστισμό: Όσο χειροτερεύουν οι δείκτες, θα μπαίνουν νέα μέτρα στο «τραπέζι»

Κικίλιας για τον συνωστισμό: Όσο χειροτερεύουν οι δείκτες, θα μπαίνουν νέα μέτρα στο «τραπέζι» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα φαινόμενα συνωστισμού μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων στην Αττική και άλλες βεβαρυμένες περιοχές. 

Τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ έκλεισαν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου αλλά οι εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν σε πλατείες θορυβούν τους ειδικούς, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας που αποτελεί το «επίκεντρο» των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σε πρωινές δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξέτασης νέων περιοριστικών μέτρων, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα φαινόμενα συνωστισμού. «Μας απασχολεί και μας στενοχωρεί η εικόνα συμπολιτών που δεν σταθμίζουν τον κίνδυνο για ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους που κινδυνεύουν άμεσα από τον κορωνοϊό» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως στο «τραπέζει» βρίσκονται νέα μέτρα μεταξύ των οποίων η χρήση μάσκας παντού και σε εξωτερικούς χώρους.

Κριτήριο για τα επόμενα βήματα θα είναι σε κάθε περίπτωση τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών. «Όσο βελτιώνονται οι δείκτες δεν θα τίθενται άλλα μέτρα. Όσο δυσκολεύονται οι δείκτες και δεν προσέχουμε τόσο, οι ειδικοί και οι επιστήμονες ενδεχομένως να πρέπει να βρουν και άλλα μέτρα για να προστατεύσουν την κοινωνία», πρόσθεσε.

«Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες», διαβεβαίωσε ο υπουργός, δηλώνοντας πως συμβούλεψε τους γονείς του να περιορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές συναναστροφές και να φορούν μάσκα. «Η μάσκα έχει αποδειχθεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι προστατεύει από τους ιούς και σίγουρα από τον κορωνοϊό».

«Ακούω για τους 65 άνω, σαν να είναι δημοσκόπηση, σαν είναι καταναλωτική μέτρηση. Δεν το δέχομαι. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ενδεχομένως την επιχείρησή τους, είναι μάχιμοι, δουλεύουν ακόμα ή είναι συνταξιούχοι. Προφανώς και πρέπει να προσέξουν περισσότερο γιατί η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι 69 ετών, έχουμε 68 διασωληνωμένους συμπολίτες μας από τον κορονοϊό αυτήν τη στιγμή. Και έχουν χάσει τη ζωή τους 376 άνθρωποι, συνολικά, από τον κορονοϊό στη χώρα και η μέση ηλικία αυτών που έφυγαν είναι τα 78 έτη. Νομίζω ότι είναι ιερή υποχρέωση όλη της ελληνικής κοινωνίας, ως συνέχεια και αλληλεγγύη των γενεών, να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους που μόχθησαν μια ολόκληρη ζωή».

Σχολιάζοντας φαινόμενα συνωστισμού και μη τήρησης των υπόλοιπων μέτρων, ο υπουργός προειδοποίησε: «Εάν και εφόσον δεν προσέχουμε, εάν παρουσιάζονται φαινόμενα τέτοια, τα οποία λειτουργούν ως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, προφανώς και η οργανωμένη πολιτεία πρέπει να σκεφτεί τι άλλα μέτρα θα πάρει».

«Όσο μειώνονται τα κρούσματα, όσο μειώνεται ο κίνδυνος, όσο αντέχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μπορούμε να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας, καταλαβαίνετε ότι δεν χρειάζονται και άλλα μέτρα».

Σύψας: Περιορισμός μετακινήσεων στους πολίτες άνω των 65 ετών αν χρειαστεί

 

«Αν το επιβάλει η κατάσταση θα ζητηθεί να υπάρξει περιορισμός των μετακινήσεων των πολιτών άνω των 65 ετών», τόνισε από την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό Νίκος Σύψας, μιλώντας λίγο αργότερα στο ίδιο κανάλι. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως η επιτροπή δεν έχει κάνει ακόμα σχετικές εισηγήσεις.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος, εκτίμησε ωστόσο πως το πρόβλημα δεν είναι οι πολίτες άνω των 65 ετών άλλα νεότεροι πολίτες που μολύνονται και μεταδίδουν τον ιό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι πολίτες. 

Παγώνη: «Κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες για την Αττική»

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά κυρία Ματίνα Παγώνη χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες 10 ημέρες για την Αττική. «Οι αριθμοί των κρουσμάτων πρέπει να περιοριστούν, διαφορετικά τα πράγματα θα λάβουν άσχημη τροπή», προειδοποίησε, τονίζοντας πως ιδιαίτερα το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται στο «κόκκινο» και αν οι πολίτες θα τηρήσουν τους περιορισμούς, θα ακολουθήσουν «σκληρότερα μέτρα», προειδοποίησε σε συνέντευξή της στο CNN.

Πρόσθεσε δε πως είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για τις συγκοινωνίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περισσότερα δρομολόγια.  Εξέφρασε δε, την άποψη ότι ανάμεσα στα μέτρα που θα μπορούσαν να εξεταστούν είναι και η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 20:00, σε νεαρές κυρίως ηλικίες.

Το ενδεχόμενο lockdown δεν θεωρείται πιθανό παρά μόνο σε περίπτωση επιπλέον «πίεσης» στο σύστημα Υγείας. Αντίθετα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα για πιο αυστηρά, στοχευμένα μέτρα στην Αττική, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, των νοσηλευομένων με Covid-19 και των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ