Σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες στην Ελλάδα εκτιμάται ότι δεν χρησιμοποίησε καθόλου το ίντερνετ το 2019, ενώ μόνο το 22% των Ελληνίδων έχουν ψηφιακές δεξιότητες που χαρακτηρίζονται πάνω από τις βασικές.
Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον πίνακα αποτελεσμάτων για τις γυναίκες στην ψηφιακή εποχή- Women in Digital Scoreboard- που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Κομισιόν. Μια κατάταξη στην οποία η χώρα μας είναι μόλις στην 26η θέση.
Η Ελλάδα βαθμολογείται με 40,5 σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες των γυναικών, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 54,5. Οι γυναίκες ειδικοί αποτελούν μόνο το 16,4% του εργατικού δυναμικού στις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών στη χώρα μας, έναντι μέσου όρου 17,7% στην ΕΕ.
Τις ελάχιστες (βασικές) ψηφιακές δεξιότητες έχουν οι μισές σχεδόν Ελληνίδες (49%) έναντι 52% των ανδρών στη χώρα μας και μέσου όρου 56% για τις γυναίκες στην ΕΕ. Γνώσεις πάνω από τις βασικές έχει το 22% των Ελληνίδων, έναντι 24% των ανδρών στη χώρα μας και μέσου όρου 31% για τις γυναίκες στην ΕΕ.
Στις ηλικίες άνω των 55 ετών, το ποσοστό γυναικών με ψηφιακές γνώσεις ανώτερες από τις απολύτως βασικές στην Ελλάδα είναι κάτω του 5%, έναντι σχεδόν 10% μεταξύ των ανδρών, ενώ στις ηλικίες 25-54 ετών το ποσοστό αυτό για τις γυναίκες είναι περίπου 27% (άνδρες 30%) και στις ηλικίες 16-24 ετών είναι 46% (άνδρες 44%).
Το 2019 εκτιμάται ότι σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες στην Ελλάδα (24%) δεν χρησιμοποίησε ποτέ το διαδίκτυο. Στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 20% και ο μέσος όρος για τις γυναίκες στην ΕΕ είναι 10%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό εμφανίζει συνεχή πτωτική τάση, καθώς εκτιμάται ότι το 2009 σχεδόν το 60% των γυναικών στην Ελλάδα δεν είχαν χρησιμοποιήσει καθόλου το διαδίκτυο.
Μόνο το 36% των γυναικών στην Ελλάδα εκτιμάται ότι έκαναν τραπεζικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου το 2019, έναντι 45% των ανδρών. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι σχεδόν διπλάσιος (65%). Παρόμοια είναι τα ποσοστά χρήσης των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης: το 37% των Ελληνίδων έκαναν χρήση πέρυσι, έναντι 41% των ανδρών στη χώρα μας και 66% του μέσου όρου για τις γυναίκες στην ΕΕ.
Μόνο στο 0,6% των συνολικά απασχολούμενων ανέρχονται στην Ελλάδα οι γυναίκες ειδικοί στις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών, ένας τομέας στον οποίο η χώρα μας είναι τελευταία στην ΕΕ. Το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες στην Ελλάδα είναι 2,4% και ο μέσος όρος για τις γυναίκες στην ΕΕ είναι 1,6%.
Αντίθετα, στο 14,5% είναι το ποσοστό των γυναικών με πτυχίο στα πεδία Επιστήμης-Τεχνολογίας-Μηχανικής-Μαθηματικών (STEM) στην Ελλάδα, η οποία είναι 8η στην ΕΕ, ελαφρώς πάνω από το μέσο όρο 14,3% στην ΕΕ.
Σύμφωνα με στοιχεία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Δανία είναι οι χώρες με τις πλέον δραστήριες γυναίκες της ψηφιακής οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα στην ΕΕ-28 (επειδή τα στοιχεία αφορούν το 2019, περιλαμβάνεται και η Βρετανία), οι γυναίκες στη Βουλγαρία (28η), τη Ρουμανία (27η), την Ελλάδα (26η) και την Ιταλία (25η) έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να συμμετέχουν στην ψηφιακή οικονομία μέσω της απασχόλησής τους, της χρήσης του διαδικτύου ή των δεξιοτήτων τους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ