ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Κοροναϊός στην Πάτρα: Γιατροί αρνήθηκαν να «υπηρετήσουν το καθήκον τους» - Ζητούν εκπαίδευση

Κοροναϊός στην Πάτρα: Γιατροί αρνήθηκαν να «υπηρετήσουν το καθήκον τους» - Ζητούν εκπαίδευση Facebook Twitter
Eurokinissi - Φωτογραφία Αρχείου
2

Σύσκεψη συντονισμού και ενημέρωσης των τοπικών φορέων από τον ΕΟΔΥ, για τον κοροναϊού, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην έδρα της περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, παρουσία του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, ανακοινώθηκε η ενίσχυση νοσοκομείων με νέους νοσηλευτές, αλλά και με μετακινήσεις προσωπικού. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας «η συνεργασία είναι ο βασικός σύμμαχος για την προάσπιση της δημόσιας υγείας».

«Ακούσαμε τα θέματα της τοπικής κοινωνίας και το υπουργείο Υγείας είναι δίπλα της. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Πρέπει να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών. Πρέπει όλοι να πειθαρχούμε στις οδηγίες, γιατί είναι για το καλό. Δεν πρέπει μία κοινωνική ομάδα να στρέφεται εναντίον της άλλης. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν κάποιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά για αυτό είμαστε σε συνεργασία με τους δήμους, με τον περιφερειάρχη, αλλά και τα διαφορά αρμόδια υπουργεία. Υπάρχει καλή συνεργασία, ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι «δεν φοβόμαστε, αλλά προετοιμαζόμαστε», επισημαίνοντας ότι «το να υπάρχει τρομολαγνεία από μέσα μαζικής ενημέρωσης και από κάποιους συγκεκριμένους συμπολίτες μας είναι λάθος».

«Δεν πρέπει να υπάρχει πανικός», υπογράμμισε και συνέχισε: «Υπάρχει μία εγρήγορση, μια συνεργασία, δεν πρέπει να τρομάζουμε τον κόσμο, δεν πρέπει να υπάρχει στίγμα για αυτούς που νοσούν ή είναι σε κατ΄ οίκον περιορισμό, γιατί βλέπουμε και τέτοιες καταγγελίες. Είναι απαράδεκτα αυτά τα φαινόμενα. Κάποιοι συμπολίτες μας θα νοσήσουν. Κάποιοι ήπια, κάποιοι ίσως περισσότερο, αλλά θα το αντιμετωπίσουμε. Να υπάρχει εμπιστοσύνη στο σύστημα και στις αρμόδιες υπηρεσίες».

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι θα ενισχυθούν το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και το νοσοκομείο της Αμαλιάδας με καινούργιους νοσηλευτές, αλλά και με μετακινήσεις προσωπικού. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε σε δηλώσεις που έκανε ότι «συνεχίζουμε την προσπάθεια συντονισμού όπως προβλέπεται αλλά και απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης.»

Όπως πρόσθεσε, «δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την σωστή ενημέρωση και την ανταλλαγή πληροφοριών, ούτως ώστε να αντιμετωπίζουμε πολύ καλύτερα το ότι προκύπτει.»

«Η προσπάθεια μας» συνέχισε, «έχει να κάνει με την λήψη μέτρων ασφαλείας και προφύλαξης για τους πολίτες, αλλά και της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας και ψυχραιμίας στο κοινωνικό σύνολο».

«Δεν ξέρουμε ακόμα την έκταση διασποράς της νόσου»

Ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, επεσήμανε ότι «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι δεν ξέρουμε ακόμα την έκταση της διασποράς της νόσου» και πρόσθεσε: «Έχουμε κάποια θετικά σημεία από αρκετά αρνητικά δείγματα που έχουμε μέχρι στιγμής, αλλά αν δεν περάσει κάποιο χρονικό διάστημα μίας - δύο εβδομάδων, ώστε να έχουμε τη γενικότερη εικόνα, δεν μπορούμε να έχουμε την τελική εικόνα».

Στην συνέχεια, ο Χαράλαμπος Γώγος εξέφρασε την ανησυχία του για «την έκταση της νόσου στην κοινότητα», διότι όπως εξήγησε, «υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν αυτά τα λεγόμενα κρυφά κρούσματα, όχι τόσο τα κρούσματα τα οποία έχουν να κάνουν με τις επαφές, γιατί αυτά ιχνηλατούνται και είναι πιο εύκολο να τα διαγνώσουμε, όσο τα κρούσματα, τα οποία δεν φαίνονται, που μπορεί να μην έχουν καταλάβει την έκθεση και κρούσματα τα οποία μπορεί να μην έχουν σχέση με το συγκεκριμένο επιδημιολογικό φαινόμενο».

Επίσης, ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι «είμαστε σε εγρήγορση, γιατί υπάρχει η Ιταλία, υπάρχει η παγκοσμιοποιημένη σχέση των χωρών μεταξύ τους, οπότε υπάρχει η πιθανότητα να μπουν κι άλλα κρούσματα στην Ελλάδα, για αυτό όσο παραμένει η νόσος σε αυτό το επίπεδο, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για εμφάνιση κρουσμάτων και από άλλες εισόδους».

Σε αυτό το σημείο ο Χαράλαμπος Γώγος υπογράμμισε ότι «απαιτείται εγρήγορση, ηρεμία και ψυχραιμία και βέβαια να λειτουργήσει η πυραμίδα υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, περιφέρειες, νοσοκομεία αναφοράς, ενώ είναι πάρα πολύ σημαντικό να κινητοποιηθούν και τα περιφερειακά νοσοκομεία».

Σε «πολύ σοβαρή κατάσταση» ο 66χρονος - Φοβία και άρνηση από γιατρούς και νοσηλευτές

Όσον αφορά στην κατάσταση της υγείας των νοσηλευόμενων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, είπε ότι ο ένας ασθενής, ο 66χρονος, παραμένει σε πολύ σοβαρή κατάσταση, ενώ οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση. Η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της Πάτρας, Άννα Μαστοράκου ανέφερε ότι «ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας έχει υπογράψει προσλήψεις επικουρικού προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας, του «Αγίου Ανδρέα», αλλά και της περιφέρειας για τις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει».

Όπως εξήγησε, «κάποιοι συνάδελφοι γιατροί, αλλά και νοσηλευτές βρίσκονται στα σπίτια τους σε καραντίνα, λόγω της επαφής με την αρχική ομάδα των εκδρομέων από Ισραήλ και Αίγυπτο». Επίσης, ανέφερε ότι «υπάρχει σχέδιο για την συγκρότηση μίας εθελοντικής ομάδας γιατρών σε όλους τους νομούς που πλήττονται, σε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους και ευελπιστούμε ότι θα γίνει και μία διαχείριση στην κοινότητα», κάτι που το χαρακτήρισε, ως «πολύ σημαντικό».

Στην συνέχεια η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου σημείωσε ότι «πράγματι έχει διαπιστωθεί και στους χώρους της υγείας ότι υπάρχει μία φοβία σε σχέση με κοροναϊό» και πρόσθεσε: «Υπάρχουν περιπτώσεις άρνησης γιατρών και νοσηλευτών να υπηρετήσουν το καθήκον τους, φοβούμενοι τον κοροναϊό. Αυτό που ειπώθηκε στην σύσκεψη με ξεκάθαρους όρους είναι ότι θα πρέπει να εκπαιδευτούν όλοι, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να έχουν μία σοβαρή ενημέρωση, διότι ουσιαστικά αυτό είναι το όπλο μας κατά αυτής της φοβίας που υπάρχει. Γνωρίζουμε όλοι από τα παγκόσμια δεδομένα, ότι πράγματι υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό υγειονομικών που πλήττονται και έχουν πεθάνει από την νόσο και επομένως αυτή η φοβία είναι δικαιολογημένη. Όμως, εμείς είμαστε εδώ για να χαράξουμε μία στρατηγική ενημέρωσης και φυσικά όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να έχουν όλο τον εξοπλισμό για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τον κοροναϊό.»

Τι αναφέρουν οι δήμαρχοι Πύργου, Πάτρας και Ήλιδας

Ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, δήλωσε ότι «δυστυχώς το νοσοκομείο μας μετρά απώλειες, αφού δύο γιατροί είναι υπό παρακολούθηση σε καραντίνα, καθώς και άλλοι υγειονομικοί.»

«Νομίζω», συνέχισε, «ότι υπήρξε μία αστοχία του συστήματος και των οδηγιών», ενώ όπως πρόσθεσε, «ζητήσαμε να αποκεντρώσουν αρμοδιότητες, διότι το σύστημα είναι πολύ συγκεντρωτικό». Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ανέφερε ότι «είναι περίοδος που πρέπει να έχουμε έργα» και συμπλήρωσε: «Το εθνικό σύστημα υγείας δούλευε οριακά. Πρέπει να ληφθούν μέτρα, δηλαδή όλα αυτά που ζητούσαμε χρόνια ολόκληρα για να θωρακιστούν τα νοσοκομεία και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Δεν πρέπει ούτε να τρομοκρατούμε, ούτε να εξωραΐζουμε. Είναι ώρα για να ληφθούν μέτρα.»

Ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, είπε ότι «δυστυχώς συνάδελφος γιατρός προφασίστηκε λόγους για να αποφύγει εφημερία στο νοσοκομείο,» κάτι για το οποίο ενημερώθηκαν οι εισαγγελικές αρχές, προσθέτοντας ότι «όλοι είμαστε σε έκτακτη κατάσταση και ο μεγαλύτερος αριθμός υπευθύνων, θεσμικών εκπροσώπων και πολιτών το έχει αντιληφθεί, όμως κάποιοι πρέπει να το αντιληφθούν και αυτοί».

Σε δηλώσεις που έκανε ο εθνικός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, είπε ότι «προσπαθήσαμε από την περασμένη Τετάρτη να συνδράμουμε σε ότι πρόβλημα αντιμετώπιζε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Αμαλιάδα και μαζί με τους δημάρχους και τους προέδρους των ιατρικών συλλόγων ενημερώσαμε όλον τον κόσμο και αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω ανησυχίας.»



Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
2

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Κοροναϊός στην Πάτρα: Γιατροί αρνήθηκαν να «υπηρετήσουν το καθήκον τους» - Ζητούν εκπαίδευση Πηγή: www.lifo.grΣε τι να εκπαιδευθούν ; Τόσο πολύπλοκη αρρώστια είναι ;Ακόμη και εμείς οι μη σχετικοί με την ιατρική πολίτες, καταλαβαίνουμε ότι το κύριο είναι η πρόληψη, η αποφυγή έκθεσης σε κίνδυνο σε δημόσιους χώρους.Το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό αυτό δεν μπορεί να το αποφύγει στους χώρους νοσηλείας, αλλά σε αυτούς τους χώρους ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΔΗ πρωτόκολλα προστασίας. Και η τήρησή τους είναι μέρος της δουλειάς τους. Σε τι ακριβώς ζητούν να εκπαιδευτούν ; Γιατί στους παλιούς είναι γνωστό, ότι στην αναμπουμπούλα κάποιοι συνδικαλιστές, βρίσκουν ευκαρία να "δείξουν πρόσωπο" και ας καεί το σύμπαν (για να τους ξαναψηφίσουν). Αν δεν μας εξηγήσουν τι εννοούν σαν "εκπαίδευση", θα χάσουν την αξιοπιστία τους.