Στο επίκεντρο παραμένει η βόρεια Ελλάδα καθώς στο χάρτη των κρουσμάτων, εκτός από την Ξάνθη, έχουν προστεθεί η Καστοριά και η Κοζάνη.
Από τα 28 συνολικά κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, μόλις τα επτά ήταν εισαγόμενα. Τα πέντε αφορούσαν επισκέπτες από το εξωτερικό μέσω πτήσεων, ενώ άλλα δύο προέρχονται από οδικές μεταφορές. Τα δύο εισαγόμενα κρούσματα προέρχονται από 1.972 δείγματα που ελήφθησαν από ταξιδιώτες από οδικές μεταφορές, είτε στον Προμαχώνα, είτε από τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.
Επίσης, δέκα εντοπίστηκαν στην Ξάνθη, 2 στην Καστοριά, 2 στη Ροδόπη, 3 στη Δράμα, 1 στην Κοζάνη, 2 Λάρισα και 1 στην Αττική.
Χθες, με εντολή του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, παρατάθηκε η ισχύς των οριζόντιων περιοριστικών μέτρων στους Δήμους Ξάνθης, Μύκης, Τοπείρου, Αβδήρων της ΠΕ Ξάνθης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.
Συγκεκριμένα, ισχύουν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα :
● Η προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ θα γίνεται κατόπιν ραντεβού
● Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα
Επιπλέον, απαγορεύονται οι ιδιωτικές και δημόσιες συναθροίσεις άνω των 8 ατόμων.
«Πυρκαγιά» που δεν μπορούμε να σβήσουμε
Ο Νίκος Σύψας παραδέχθηκε ότι προκαλούν ανησυχία τα κρούσματα κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε «πυρκαγιά που δεν σβήνει» την κατάσταση στην Ξάνθη.
Αρχικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας χαρακτήρισε «πολύ καλά νέα» για τον τουρισμό το γεγονός ότι από τα 28 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, μόνο τα επτά αφορούσαν ταξιδιώτες. «Το πρόβλημα είναι δυστυχώς η Βόρεια Ελλάδα, η Ξάνθη που έχουμε μια πυρκαγιά που δεν μπορούμε να σβήσουμε, αλλά και άλλα σημεία της βόρειας Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Σύψας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
«Εκεί πέρα φαίνεται ότι υπάρχουν μετακινήσεις ανθρώπων που εργάζονται στο εξωτερικό, στη Γερμανία και πηγαινοέρχονται στη Θράκη. Μια υπόθεση επίσης είναι ότι εποχικοί εργάτες από χώρες των Βαλκανίων που πηγαινοέρχονται στη Ελλάδα ενδεχομένως να κάνουν αυτή τη μικρή διασπορά», συμπλήρωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή ο τουρισμός δεν είναι το πρόβλημα, καθώς είναι «απόλυτα ελεγχόμενος».